Ett öppet brev om diabetes | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Ett öppet brev om diabetes

Att leva med diabetes (Typ1 som jag har) är inte alltid som många tror. Det är mer än att "bara" ta insulin och kolla blodsockret. Det är att ha ständig koll så att blodsockret ligger bra, flera sprutor om dagen om man inte har pump, stick i fingrarna för att kolla ens blodsocker. Som tur är så kommer dom med nya prylar så att det blir lättare att leva med sjukdomen. Men det botar den inte.

markuskronika

Som det ser ut just nu så är diabetes en sjukdom vi kommer leva med resten utav våra liv, den går inte att bota. Jag tror själv inte att diabetes går att bota, vill inte hoppas för mycket. Denna sjukdom är som ett heltidsjobb fast ett jobb där du inte får betalt, där du inte får semester eller ledigt och ett jobb där du inte kan sluta. Det krävs nästan kontroll 24/7 utav denna sjukdom. 
Så folk som förminskar och hatar på oss diabetiker, hur tänker dom? Tycker diabetes måste uppmärksammas mer än vad det gör för att sprida kunskap. Vi sliter för att sköta vår sjukdom men det kan om vi har otur ändå ge bakslag med olika komplikationer. Akuta samt långsiktiga.

Några långsiktiga komplikationer är:
● Nedsatt syn
● Sämre njurfunktion, så kallad njursvikt
● Försämrad blodcirkulation och nedsatt känsel, huvudsakligen i fötterna
● Hjärtinfarkt
● Stroke
● kärlkramp.

Det värsta är självklart akuta komplikationer så som ketoacidos som man kan få vid för högt blodsocker. Ketoacidos kan vara/är livsfarligt.

För lågt blodsocker kan vara allvarligt också om det blir på tok för lågt. Om du inte får i dig socker i någon form kan du bli omtöcknad och förlora medvetandet. Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. Om man skulle hitta en person med diabetes i ett liknande tillstånd ska de helst till sjukhus.

Så ni som säger att diabetes är en enkel sjukdom? Tänk om! 
Den är mer krävande än vad ni tror!

// Marcus Per Neumann

Läs mer av Marcus på hans blogg Me And My Diabetes

×

Share this