Publicerat 31 januari 2025

Antalet barn som får diabetes ökar dramatiskt, och problemet verkar vara större ju längre norrut man bor. Det betyder att Norge ligger i världstoppen vad gäller statistik.

Det finns fler och fler barn med typ 1-diabetes över hela världen, och antalet ökar även i Norge.
– Att leva med det här är en stor börda, inte bara för barnen och familjerna, utan även för sjukvården, säger överläkare och professor Torild Skrivarhaug vid barnavdelningen på Oslo Universitetssjukhus (OUS) till NTB.

Under tioårsperioden 1973-1982 inträffade varje år omkring 150 nya fall av typ 1-diabetes bland barn under 15 år.
– Siffrorna kan gå upp och ner lite, men det har varit en uppgång totalt sett, säger Skrivarhaug.
Det högsta antalet registrerades 2022, då totalt 512 barn nyregistrerades med typ 1-diabetes. Det är mer än en tredubbling sedan 70-talet, och även när siffrorna justeras för befolkningstillväxt är utvecklingen dramatisk.

Okänd orsak
Diabetes är en autoimmun sjukdom och forskarna ser ökningen i samband med en liknande ökning av andra autoimmuna sjukdomar som celiaki, multipel skleros och psoriasis.

Diagnosen är delvis genetisk, men långt ifrån alla med genetiskt anlag utvecklar sjukdomen. Forskarna försöker därför ta reda på om det kan finnas en trigger som utlöser det autoimmuna svaret som orsakar diabetes.

Statistiken visar som sagt att länder längst i norr har en högre andel diabetesdiagnoser än länder längst i söder. Men samtidigt ligger både Kuwait och Sicilien högre än Norge. Om vi ​​ser på diabetes som en dödsorsak är problemet större i fattiga länder än i rika länder, men det beror förmodligen på tillgången till insulin och bra hälsotjänster snarare än antalet personer med diabetes.

Läs mer: Some countries are affected more than others (The Conversation, September 2024)

Källa: diabeteswellness.no