Publicerat 25 oktober 2023

När Anton var två år fick han diagnosen typ 1-diabetes.
- Mina båda föräldrar jobbar inom vården och kände igen symtomen och tog mig då till sjukhuset, där jag fick diagnosen typ 1-diabetes, säger Anton.


Anton Olsson, 25 år, fick som tvååring diagnosen typ 1-diabetes. I och med att hans båda föräldrar jobbar inom vården kunde de känna igen symtomen och tog honom till sjukhuset.
- Jag blev diagnostiserad på julafton och fick en elgitarr av tomten som jag fortfarande har kvar, fortsätter Anton.
Efter några dagar på sjukhuset fick han åka hem, där han fick hjälp av sina föräldrar att ta sina sprutor. Måltidsinsulinet som han tog i magen började han ta själv efter några år efter diagnosen, men fick hjälp av sina föräldrar att ta långtidsverkande i skinkan, som han hade svårt att ta själv.
Han tog under många år sprutor och använde även pennor samt testade pump.
- För sex år sedan fick jag Rubin Medicals t:slim och Dexcom som fungerar bra. Det är det bästa upplägget som jag har haft hitintills.

Promenader har en god effekt på blodsockervärdet
Under en period, under sina studier, elitsatsade Anton på kajak.
- Det gick mycket kolhydrater in och även ut i och med träningar, så där var det kruxigt att få till ett bra blodsockervärde. Så jag la det på hyllan och slutade tävla efter tre år och kände att jag ville prioritera annorlunda, berättar Anton.
I dag paddlar han kajak, mer som tränare, springer och gymar en del, samt promenerar mycket.
- Jag har trappat ner och går mycket och märker på mitt blodsockervärde att det har en bra effekt med promenader.
När det gäller kosten så äter Anton det mesta.
- Jag äter allt som en frisk person äter. Jag är allätare och äter fem mål per dag. Vegetariskt en dag i veckan och kött och fisk någon dag i veckan. När jag äter pizza, glass och godis, någon gång ibland, får jag dosera med insulin därefter, då brukar det lösa sig.
Under åren som diabetiker har han inte fått några komplikationer förutom en defekt på ögat samt hamnat i koma en gång.
- Det var när jag var 14 år och lanade tillsammans med en polare, då jag inte hade koll på mitt blodsocker, och inte vaknade upp på morgonen utan fick istället åka in till sjukhuset. Min kompis visste, som tur var, vad han skulle göra och la mig i framåtstupa sidoläge och gav mig honung i kinden och ringde efter en ambulans. Annars har det inte varit några komplikationer.
Antons diabetes har inte stoppat honom från att leva som vanligt och att bland annat åka iväg på läger som barn. Från åtta års ålder har han varit iväg på några diabetesläger och har även varit ungdomsledare på några diabetesläger, bland annat med Diabetesmammorna.

MyMellis med blodsockersmarta mellanmål på arbetsplatser
År 2020 startade Anton sin entreprenörsresa med Diabetic Box, som riktade sig mot de med typ 1-diabetes, en box med olika innehåll för en diabetiker, som var en förstadie till MyMellis.
- Vi ville ge en boost i vardagen, med olika temaboxar som vi skickade ut. Jag ville lyfta personer med typ 1-diabetes, förklarar Anton.
Succén spred sig och boxen levereras i dag till ytterligare fem länder, Danmark, Frankrike, Tyskland, Österrike och Finland, vilket också blev uppstarten till hans företag, MyMellis.  Vilket han startade i januari 2022, och det han har störst fokus på i dag.
- Vi hjälper företag att främja goda levnadsvanor med hjälp av blodsockersmarta mellanmål på arbetsplatsen.
I dag har han kunder ute på 25-30 stationer, dit han levererar olika mellanmålsboxar innehållande upp till 40 olika hälsosamma produkter som tål att stå i rumstemperatur.
Hans kunder är företag med några få anställda till arbetsplatser med flera hundra anställda.
Mellanmålslådorna, som man kan prenumerera på, skickas ut månadsvis med refillprodukter allt eftersom de tar slut.
Samtliga mellanmål i lådorna som Anton tagit fram till arbetsplatser är alternativ till ”onyttiga” produkter och ger ett stabilt blodsocker.
- Det kan vara knäckemacka, proteinbar, sheasmoothie, nötter eller olika snackbites. Ett mellanmål för varje tillfälle. Tanken med mellanmålen är att i tidigt skede kunna påverka individens levnadsvanor och fylla på med rätt energi så kan vi göra det enklare att slippa få en minskad insulinkänslighet. Det är där vi kommer in med vardagspusslet tänker vi, som har blivit mycket uppskattat. Vår mission är att skapa en bättre folkhälsa och hållbara kollegor. En grym win-win för alla. Våra mellisar är inte bara goda, utan också blodsockersmarta, avslutar Anton.

Tips till andra med typ 1-diabetes:
- Låt inte din diabetes stoppa dig.
- Allt går, bara man vill, det komplicerar, med det går.
- Man kan göra allt och lite till.

Läs mer på mymellis.com

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat