Att tävla på elitnivå påverkar Henrics blodsocker
När Henric var tolv år, sjuk ofta och inte kunde gå till skolan, förstod hans mamma att något inte var som det skulle.
- Jag kommer ihåg dagen när mamma och jag åkte till vårdcentralen. Mitt blodsocker var då så högt att det inte var mätbart, och vi blev skickade till sjukhuset, säger Henric.
När han kom till sjukhuset visade det sig att han hade 33 i blodsockervärde och blev inlagd direkt.
Henric Hagman var tolv år då han fick sin diagnos, typ 1-diabetes, och blev inlagd på sjukhuset i Helsingborg.
- Jag fick lära mig att räkna snabba och långsamma kolhydrater och att ta mina sprutor själv. Jag trodde att första sprutan skulle göra ont, men den kändes inte, så det var inga problem, fortsätter Henric.
Under hans sjukhusbesök fick hans mamma fick sova i en säng bredvid honom och han kommer ihåg att hans lärare kom och hälsade på honom.
När han var tillbaka i skolan igen så var det inga konstigheter.
- En diabetesläkare kom till skolan och höll en föreläsning om diabetes. Vad diabetes var och hur man skulle hantera det.
Henric berättar också att hans klasskamrater alltid tävlade vid lunch om de kunde gissa hans blodsockervärde. Så under skolgången var det aldrig några problem.
Observanta hundar
Under några år tog Henric sina insulinsprutor.
- Mamma och pappa fick turas om att kolla mitt blodsocker varje natt, förklarar Henric.
Men bara något år efter han fick sin diagnos bytte han till pump. I dag har han Freestyle Libre och en Medtronic-pump, vilket han tycker fungerar bra.
Han har dock hamnat i koma några gånger, men har aldrig behövt åka in till sjukhuset.
I dag bor han med sina två hundar, en fransk bulldogg och en chihuahua-blandras, som är observanta på hans diabetes.
- Härom natten väckte chihuahuan mig genom att gny och stå och titta på mig.
Och mycket riktigt, han hade då för lågt blodsockervärde.
Under dagarna jobbar han som brevbärare som ibland kan vara lite stressande, då han direkt märker om hans blodsocker är på väg upp eller ner.
Han har också lärt sig vad han kan äta för att hålla sitt blodsockervärde stabilt.
- Jag undviker inget, men äter bra, som husmanskost, men äter inte skräpmat. Och jag äter lite godis, precis som alla andra.
Trefaldig svensk mästare i discgolf
Sedan 2013 har han spelat discgolf eller frisbeegolf och är i dag trefaldig svensk mästare. Utöver sina tre SM-guld så har han en fjärde plats på Europa Mästerskapet 2021.
- Det har blivit flertalet nationella toursegrar genom åren i Sverige samt många topplaceringar på större tävlingar runt om i Europa de senaste åren. Jag brinner för sporten och är verkligen redo att ta nästa steg för att mäta mig med de bästa i världen på daglig basis. Jag har alltid varit aktiv och gillar att tävla. Tidigare spelade jag innebandy på elitnivå, men tyckte det blev lite för mycket, jag kunde inte prestera 100 procent, med min diabetes. Jag hade då börjat med discgolf under sommarsäsongen och ville ha något att göra, så det blev att jag satsade helt på discgolfen, där jag är min egen tränare och sätter upp mina egna mål.
I dag är han medlem i Helsingborgs frisbeeklubb.
- Sporten har vuxit mycket sedan coronan kom.
Under åren har det blivit tävlingar i Tjeckien, Kroatien, Danmark, Finland och i Sverige och nu är han redo att ta steget mot USA, där sporten är stor i dag. Men att tävla på en elitnivå kan vara tufft för en diabetiker.
- Allt påverkar mig, så fort jag blir nervös eller får adrenalin höjs mitt blodsocker och koncentrationsförmågan blir sämre. Jag testar då mitt blodsocker hela tiden, för jag vill inte att det ska hända något. Men som tur är så är det smidigare i dag än för tio år sedan, avslutar Henric.
Tips till andra typ 1-diabetiker:
- Ha rutiner, det är viktigt.
- Testa dig fram och hitta det som funkar för dig.
- Acceptera, det är vad det är.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat