Publicerat 24 april 2024

I januari i år fick Carolina och Sebastian beskedet att deras treåriga dotter Saga hade typ 1-diabetes.
- Jag hade ingen större vetskap, och tänkte att det är väl bara att sätta in en pump, så fixar det sig, säger Carolina.
Men så enkelt har de i efterhand fått erfara att så inte är fallet. Det är en oro som förälder 24 timmar om dygnet.


Under en veckas tid hade Carolina Skogsberg och Sebastian Lindqvist dotter, Saga tre år, haft ett större vätskeintag och gått på toaletten ofta.
- Vi var inne på om hon skulle ha urinvägsinfektion, fortsätter Carolina.
I och med att det var helg, så tänkte de att de skulle ta det på måndagen. Men i och med att Saga blev sämre så började de googla och kom fram till att det kunde vara diabetes och åkte in på jourmottagningen, som hänvisade dem direkt till barnakuten. Väl inne på barnakuten kunde de konstatera att Saga hade typ 1-diabetes med ett blodsockervärde på 26 och la in henne direkt.
- Under ett par dagar fick hon insulindropp för att stabilisera sitt socker och därefter en Omnipod-pump samt en sensor på armen.
Under de två veckorna som de var inskrivna fick Saga även diagnosen celiaki (glutenintolerans).
- Läkarna trodde att det var hennes diabetes som hade triggat igång det, där hennes värden slog i taket.

Lade om kosten och började räkna kolhydrater
För Carolina och Sebastian var det inte bara att se om kosten för Sagas diabetes, utan även för hennes celiaki, vilket blev en omställning för familjen.
- Vi var lite av en småätarfamilj och fick ändra om våra kostvanor rejält och börja räkna kolhydrater istället, berättar Carolina.
Familjen har gjort stora förändringar, i och med att Carolina måste räkna kolhydrater på allt som Saga äter, och ju färre måltider, desto färre tillfällen måste hon räkna kolhydrater.
- Vi testar försiktigt och ser hur det slår. Saga älskar våfflor, men vi har fått dragit ner på det. För det är svårt att räkna på, i och med att det inte ger utslag förrän fyra timmar efteråt. Det är för meckigt att hålla på med.
När det gäller gluten så blev det en krock i början då Saga inte gillade glutenfria varor.
- Det var också svårare att räkna på, då glutenfria varor har fler kolhydrater.
Carolina berättar att Saga brukar blippa sig själv när hon vill ha glass, där hon hoppas att blodsockret ska vara lågt, så att hon kan få äta glass.
- När det gäller lördagsgodiset så väljer vi inte lösgodis utan större bitar där jag kan räkna antal kolhydrater, som till exempel ett Kinderägg som innehåller 10 gram.
Om Carolina och Sebastian har lyckats räkna bra på middagen på kvällen, behöver de bara gå upp en gång på natten för att titta till Saga, annars kan det bli flertalet turer för att kolla att allt är ok med Saga.

Bra stöd från Sagas diabetesteam
Carolina och Sebastian har fått ett enormt stöd av diabetesteamet som de även har kunnat ringa till om det har varit något oklart.
- Det har varit en inkörsperiod, där vi har fått mycket stöd från diabetesteamet, förklarar Carolina.
Även förskolan, där Saga går, har varit till stöd. Redan en vecka efter att de kom hem från sjukhuset utbildade en diabetessköterska personalen på förskolan.
- Jag har även varit där och lärt dem hur de ska räkna och vad de ska göra om Saga blir för låg eller för hög.
Saga har en egen handdata till pumpen och kan se själv hur hennes blodsockervärde ser ut.
- I början gick vi dit och hälsade på och såg till att allt fungerade. Men i dag får de bättre värden på Saga än vad vi får hemma.
Härom veckan när Saga var sjuk med en grov förkylning ville inte blodsockret ligga bra.
- Det var helt galet. Det var främst när hon var för hög. Jag hade väldigt svårt att få ner henne och när jag väl fick ner henne, så var det svårt att få upp hennes värden igen.
Det har varit ett pysslande och trixande med lite sömn och en stor oro.
- Under de första månaderna tänkte jag, hur ska jag orka i och med att man måste vara uppkopplad 24 timmar om dygnet. Men nu känns det bättre där jag och min sambo Sebastian får stort stöd av Sagas diabetesteam, avslutar Carolina.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat