Christina är helt frisk efter sin graviditetsdiabetes
Christina Rydgren har varit gravid tre gånger, med graviditetsdiabetes samt havandeskapsförgiftning vid andra graviditeten och även nära att få det vid tredje graviditeten. Men genom att sjukskriva Christina i 22':a veckan vid tredje graviditeten lyckades de förhindra att hon insjuknade.
- Jag hade tur att de sjukskrev mig, säger Christina.
Christina Rydgren, 52 år, har fött tre barn, där hon fick graviditetsdiabetes vid andra graviditeten och var på väg att få det även vid den tredje. Tack och lov lyssnade läkaren på Christina och sjukskrev henne redan i 22’ndra veckan även vid tredje graviditeten. Vid andra graviditeten fick hon även havandeskapsförgiftning och blev sängliggande i nio veckor. Alla hennes värden var då så dåliga att hon inte klarade av att stå på benen så hon fick order att inte gå upp ur sängen. Stundtals hade hon även förlamningssymptom med tappad känsel i ena sidan samt svårt att se och fick åka ut och in på sjukhuset. Under graviditeten gjorde läkarna en mängd sockerbelastningar samt att hon fick gå till en dietist för att säkerställa att hon åt rätt.
- Jag misstänker att jag även hade graviditetsdiabetes vid första graviditeten som inte uppdagades. Jag fick då komplikationer i den sista veckan av graviditeten som förhöjt blodtryck och blodsockervärde, äggvita, samt dåliga lever- samt njurvärden och kollapsade under förlossningen, som jag inte minns så mycket från, fortsätter Christina.
Så när Christina fick göra sockerbelastning vid tredje graviditeten märkte läkarna att det fanns tendenser till att hon skulle kunna få graviditetsdiabetes igen och sjukskrev henne, trots att hon inte hade någon uppfattning om att något var konstigt eller att hon var sjuk.
- Läkaren sa att om jag skulle fortsätta leva och stressa på som jag gjorde så skulle det bryta ut igen. De såg då de första signalerna, att blodtrycket gick upp och de första tendenserna till att normalvärdena förändrades. Det var modigt av dem att sjukskriva mig.
Trots alla komplikationer har alla barnen fötts i 40’:e veckan och varit friska. Jonathan som föddes efter Rebecka låg över medelvärdet på nyfödda gällande både vikt och längd, det vill säga vikt 4,5 kilo och längd 55 cm.
- Läkaren sa att om man har haft graviditetsdiabetes kan barnen bli stora, trötta, slöa och sockerstinna. Men jag upplevde inte att han blev trött och slö.
I dag är alla barnen friska och normalstora, Sebastian, 16, Jonathan, 19 och Rebecka 21 år.
- Jag har haft samma mödravård med alla graviditeter, vilket har känts tryggt, där de har mina journaler och haft möjlighet att se och följa mina tidigare kurvor.
Kosten är A och O
Efter alla Christinas graviditeter har de gjort noggranna uppföljningar flera veckor efter hennes förlossningar och konstaterat att hon har återgått till sitt normala friska jag. Fast hon är ändå inställd på att hon löper större risk att få typ 2-diabetes eftersom att hon haft graviditetsdiabetes och då hennes pappa och flera av hans syskon har sjukdomen.
- De säger att sannolikheten att jag kommer få typ 2-diabetes är stor i och med att jag har haft graviditetsdiabetes. Och samtidigt finns det ju även en genetisk risk för att jag ligger i riskzonen. Så jag har ställt in mig på att jag kan få diabetes i någon form. Trots att min pappa var noga med kosten och tränade fysiskt så fick han diabetes vid 70 års ålder, men hans diabetes är lindrigare i dag på grund av hans dagliga promenader och kosthållning, förklarar Christina.
Hon är därför noga med att hålla sig i form med träning på gym, promenader och tänka på vad hon äter.
- Jag äter frekvent över dagen och försöker att ha en jämn balans med bättre luncher med mycket grönsaker. Jag väljer gärna proteiner som kyckling och fisk och äter väldigt lite pasta och potatis. Jag försöker även dra ner på sötsaker. Har jag ätit dåligt ett tag så märker jag det direkt på kroppen och måste bromsa. Äter jag chips, som jag sällan gör, vet jag att det kommer slå tillbaka. Jag lär mig känna igen signaler och att lyssna på hur min kropp fungerar. Jag ser vad kosten betyder, som är A och O, och försöker skjuta tiden framåt och minska risken för att få typ 2-diabetes. Och skapa ett leverne så att jag kan fortsätta att leva på samma sätt.
Att Christina är noga med kosten beror också på att hennes gallblåsa sprack vid andra graviditeten, så äter hon fel så blir hon dålig.
- Jag undviker fet mat, starka kryddor, vitlök, pasta och jordnötter, där gallkosten kontra diabeteskosten är ungefär densamma.
Trots ett stressigt jobb med många resor hinner Christina tänka på sin hälsa genom att träna samt äta bra och näringsriktig kost. Så förhoppningsvis klarar hon sig många år framöver utan att få typ 2-diabetes.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat