Citrusångad koljafilé med broccolimos
En lätt men mättande middag med ångkokt fisk och krämigt broccolimos. Fräscht och gott! Tips! Om du köper fryst fisk, tina den gärna i kylen över natten.
Ingredienser:
2 portioner
Kolja
- 4 dl Vatten
- 1 st Citron
- 2 msk Fiskfond Buljong
- 1 krm Vitpeppar Hel
- 1 st Lagerblad
- 500 g Koljafile
- 1 krm Salt Fint
- 1 krm Svartpeppar Malen
Broccolimos
- 250 g Broccoli
- 1 msk Grönsaksbuljong
- 50 g Grana Padano
- 1 msk Mat & Bak Smör
- 0.5 st Citron
- 1 krm Salt Fint
- 1 krm Svartpeppar Malen
Sallad
- 0.5 st Huvudsallat
- 75 g Sockerärta Färsk
- 0.5 st Rödlök
- 0.5 st krukor Persilja - färsk
- 2 tsk Olivolja
- 0.5 st Citron
Gör såhär:
1. Kolja: Koka upp vatten, citronsaft, fiskfond, vitpepparkorn och lagerblad i en vid kastrull. Lägg på ett lock, sänk värmen och håll buljongen varm.
2. Salta och peppra koljafiléerna.
3. Broccolimos: Dela broccolin i buketter. Skala stammen och skär den i skivor. Lägg broccolin i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Tillsätt buljong och låt koka under lock i ca 7 min.
4. Sallad: Skölj och strimla sallad och sockerärtor. Skala och strimla rödlöken. Skölj och grovhacka persiljan. Blanda i en skål och tillsätt olja och 1 tsk citronsaft.
5. Kolja: Lägg ner koljafiléerna i den varma buljongen och låt fisken sjuda under lock i ca 5 min till den är genomkokt.
6. Broccolimos: Sila av vattnet från broccolin. Riv grana padano. Mixa den kokta broccolin med riven ost, smör och ½ msk citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Ta upp fisken ur buljongen och servera tillsammans med broccolimos och sallad.
Recept: Mari Bergman
Foto: Nurlan Emir
Receptet är taget från mathem.