Publicerat 1 december 2023

Typ 2-diabetes kan medföra ett flertal följdsjukdomar och du bör vara uppmärksam på speciellt tre symtom.

Allt fler människor utvecklar typ 2-diabetes och tusentals går omkring med sjukdomen utan att veta om det. Om du misstänker att du är i riskzonen bör du reagera.

Detta enligt den danska diabetesföreningen.
- Baserat på befolkningsundersökningar uppskattar vi att omkring 100 000 danskar har oupptäckt typ 2-diabetes. Vi hittar en del av dem varje gång vi kör runt med vår hälsobuss i landet och de som vill kan få sitt långtidsblodsocker testat, säger Tanja Thybo, forskningschef på intresseorganisationen.

Nästan 328 000 danskar har diagnostiserats med typ 2-diabetes. Det motsvarar knappt sju procent av den vuxna befolkningen, enligt den danska diabetesföreningen.
Om du är osäker på om du har sjukdomen bör du enligt forskningschefen vara uppmärksam på dessa tre symtom: trötthet, törst och urinträngningar.
- Man kan gå omkring och känna sig hängig och ha huvudvärk under en längre period. Man blir också mer törstig och behöver därför kissa mer. Det är de vanligaste symtomen, förklarar Tanja Thybo.

Andra tecken kan vara att du är mer benägen att få hudinfektioner och att dina sår tar längre tid att läka. Du kan också ha upplevt oförklarlig viktminskning och synrubbningar.
- Man kan också få klåda runt könsorganen eftersom man har mer socker i urinen. Därför finns det också en större risk för svampinfektioner, säger forskningschefen.

Och det finns all anledning att vara uppmärksam om du misstänker att du har sjukdomen.
- Ju tidigare du får behandling, desto snabbare kommer du att må bättre samtidigt som risken för komplikationer som hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar och ögonsjukdomar minskar, förklarar Tanja Thybo vidare.

Dessutom är typ 2-diabetes ärftlig, risken ökar med åldern och sjukdomen kan orsakas av fetma.
- Ärftlighet och ålder kan man inte ändra på, men man kan försöka förebygga det genom viktnedgång, hälsosam kost och motion, säger Tanja Thybo.

Om du misstänker att något är fel ska du gå till din läkare, som kan testa ditt långtidsblodsocker, vilket visar din blodsockernivå under de senaste tre månaderna, förklarar hon.

Källa: Illustrerad vetenskap/ritzau

Du kan kolla ditt blodsocker gratis på flertalet platser i Sverige. Gå in på blodsockerkollen.se och se var vi är nästa gång.

Visste du att vi även erbjuder gratis diabetesprodukter?

Se vårt utbud och gör en beställning   Beställ

Vill du stödja kampen mot diabetes?

Se hur du kan bidra  Ge en gåva