Publicerat 31 mars 2025

I en banbrytande behandling implanterades insulinproducerande celler från en ung kvinnas egen kropp framgångsrikt, vilket effektivt eliminerade behovet av dagliga injektioner.

Tack vare en innovativ medicinsk behandling är en 25-årig kvinna från Tianjin, Kina, som hade typ 1-diabetes, insulinproduktionskapacitet, implanterades i hennes kropp. Detta är den första framgångsrika tillämpningen av en sådan behandling.

 

Vid typ 1-diabetes angriper immunsystemet de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln (soletter av Langerhans), vilket hindrar kroppen från att producera insulin, vilket tvingar patienter att förlita sig på regelbundna injektioner.

Även om transplantation av insulinproducerande celler till en patient kan ge en lösning, kvarstår utmaningar som givarbrist och behovet av immunosuppressiva läkemedel för att förhindra transplantationsavstötning. Stamcellsteknik utgör ett alternativ genom att generera ett obegränsat utbud av bukspottkörtelceller som härrör från patientens egna vävnader, vilket kan minska behovet av långvarig immunsuppression.

En forskargrupp från Nankai University, som bygger på tidigare arbete av forskare vid Peking University, genererade celler från tre individer med typ 1-diabetes och omprogrammerade dem till ett pluripotentat tillstånd, där de kan utvecklas till olika celltyper.

Studien använde små organiska molekyler för att inducera uttrycket av nödvändiga gener. Dessa molekyler är lätta att producera och kan potentiellt fungera som en grund för framtida behandlingar av andra sjukdomar. I denna studie utvecklades de pluripotenta cellerna till pankreascellkluster som kan producera insulin.

Efter framgångsrika försök i djurmodeller fortsatte forskarna med en mänsklig studie i juni 2023 och implanterade cirka 1,5 miljoner insulinproducerande celler i patientens bukmuskler. Denna webbplats valdes över levern, en vanligare implantationsplats, för att möjliggöra icke-invasiv MR-övervakning och möjlighet att ta bort klustren om det behövs.

Ungefär två och en halv månad efter implantationen började patienten producera en tillräcklig mängd insulin, så att hon kunde helt avbryta extern behandling. I över ett år förblev hennes blodsockernivåer inom det önskade intervallet mer än 98% av tiden, och hon krävde inga externa insulininjektioner. Experter, inklusive kirurg James Shapiro från University of Alberta, har hyllat denna prestation som en betydande framgång.

Eftersom patienten redan genomgått immunsuppressiv behandling på grund av en tidigare levertransplantation - vilket krävde anti-avstötningsbehandling - kunde studien inte bedöma om stamcellerna minskade risken för avstötning.

Forskarna är dock fortfarande optimistiska och tror att celler som härrör från patienten kan hjälpa till att ta itu med immunsvarsproblem. Dessutom undersöker teamet utvecklingen av bukspottkörtelceller som är resistenta mot immunsystemattacker - en viktig utmaning i typ 1-diabetes.

Denna forskning är en del av bredare insatser för att använda stamceller i diabetesbehandling. I ett annat nytt fall rapporterade forskare från Shanghai att implantera omprogrammerade celler i levern hos en 59-årig man med typ 2-diabetes, så att han kunde sluta använda externt insulin.

Dessa framsteg markerar ett genombrott i diabetesbehandling, vilket ger effektivare behandlingsalternativ. Om ytterligare försök inom detta område visar sig vara framgångsrika kan de bana väg för innovativa terapier som omvandlar diabeteshantering och förbättrar livskvaliteten för miljoner.

  • Innehåll distribuerat av [https:// davidson.weizmann.ac.il/en]Davidson Institute of Science Education

Källa: ynetnews.com
https://www.ynetnews.com/health_science/article/bkn8jp62je