Publicerat 13 november 2024

År 2022 fick Dr Benjamin King vid Lunds universitet ett forskningsanslag på 2 000 000 kronor av oss på Diabetes Wellness Sverige för sitt projekt "Roles of splice isoform CD59-IRIS-1 in beta-cell identity and function".
- Ett stort tack till era givare, säger Benjamin.

Hur ser forskningen ut för tillfället? Hur går det?
- Vi stöter på några problem med några av våra projekt, all vetenskaplig forskning är en utmaning, och att få meningsfulla resultat som kan litas på och verifieras är inte alltid lätt! Vi måste vara säkra på resultat för att producera ett arbete som är pålitligt och reproducerbart, och det innebär att sätta en mycket hög ribba när det gäller kvalitet. Men vi har också haft framgång på andra områden. Vi studerar några proteiner som har en mycket välkänd funktion i blodet och som försvar mot infektioner, men som vi har upptäckt också har funktioner inom betaceller i bukspottkörteln, skyddar dem och upprätthåller deras funktion. Dessa proteiner verkar bete sig väldigt annorlunda i betacellen jämfört med i blodet, så vi måste börja från början för att förstå deras funktion, struktur och vad de interagerar med. Vi har redan hittat några viktiga ledtrådar som leder oss mot de molekylära detaljerna om hur dessa proteiner utför sina funktioner. 

Hur har finansieringen från DWS gjort det möjligt för dig att driva projektet? Vad ser du som de största utmaningarna inom diabetesforskningen?
- Finansieringen betalar för min doktorand, som gör ett utmärkt jobb, och gör det också möjligt för oss att använda dyrare screeningtekniker som gör att vi kan studera hela genomet av betacellerna som vi undersöker, snarare än att behöva leta vid enskilda gener en i taget. Detta kommer att spara enormt mycket tid och är ett mer objektivt tillvägagångssätt som förhoppningsvis kommer att tillåta oss att upptäcka saker som vi inte ens skulle ha övervägt att leta efter.
En av de största utmaningarna inom diabetesforskningen är för närvarande förmågan att hantera de enorma mängder data som produceras. Diabetes påverkar och påverkas av nästan alla biologiska system i kroppen, som samverkar för att påverka sjukdomsutfallet, i sin tur påverkade av många genetiska och miljömässiga faktorer. Att kunna syntetisera all denna data till en arbetsmodell för hur diabetes utvecklas, och vilka behandlingar som fungerar bäst för enskilda patienter, är en enorm utmaning. Vi bidrar med en liten del till denna modell, men utvecklingen inom dataanalys – och troligen datorutveckling som AI – kan vara viktig i framtiden för att identifiera lösningar.

Vad inspirerade dig att göra det du gör?
- Som barn och sedan student hade jag alltid ett starkt intresse för biologi och att förstå hur världen fungerar. Jag var särskilt imponerad av hur intrikat och ändå hur enkel biologi kan vara, som ett system som hittar eleganta och effektiva lösningar på komplexa problem. På senare tid förstår jag bättre den enorma inverkan vår förståelse av vår egen biologi kan ha på patienternas resultat, eftersom kunskap omsätts till nya behandlingar, och detta har blivit en viktigare inspiration.

Läs mer om Benjamin King HÄR.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat