Publicerat 23 augusti 2024

Eli Lilly & Co (NYSE: LLY) har gjort en banbrytande uppenbarelse att dess viktminskningsläkemedel, Tirzepatide, minskar risken för att utveckla typ 2-diabetes med häpnadsväckande 94 % hos överviktiga vuxna med pre-diabetes.

Baserat på långvariga kliniska prövningar, befäster denna upptäckt läkemedlets potential som en gamechanger i kampen mot diabetes, ett tillstånd som påverkar miljontals människor globalt.

Studien, som involverade över 1 000 vuxna, visade att de som fick den högsta veckodosen av Tirzepatide under 176 veckor upplevde en genomsnittlig viktminskning på 22,9 %.
I skarp kontrast såg placebogruppen endast en minskning av kroppsvikten med 2,1 %.

Dessa fynd understryker läkemedlets effektivitet inte bara i viktkontroll utan också för att avsevärt sänka risken för diabetes för personer som redan har hög risk.

Hur effektiv kommer Eli Lillys Tirzepatide vara?
Eli Lillys senior vice president för produktutveckling, Dr. Jeff Emmick, betonade vikten av dessa resultat, och sa: “Datan förstärker de potentiella kliniska fördelarna med långtidsterapi för att leva med fetma och pre-diabetes.”

Eftersom en av tre amerikaner för närvarande lever med pre-diabetes, kan detta läkemedel spela en avgörande roll för att förhindra uppkomsten av diabetes för en stor del av befolkningen.

Framgången för Tirzepatide, som marknadsförs under varumärkena Zepbound och Mounjaro, återspeglas i Eli Lillys finansiella resultat.

VD David Ricks tillskrev företagets starka finansiella utsikter till den överväldigande efterfrågan på dess viktminskningsläkemedel.

“Vi ser bara en otrolig efterfrågan, och vi försöker inte ens så hårt för att marknadsföra denna drog. Det du ser är bara konsumenternas ekologiska efterfrågan här eftersom vi har skickat fler produkter, eftersom vi har mer utbud online i USA, ” berättade Ricks för investerare.

Eli Lillys Alzheimers läkemedel
Utöver sitt viktminskningsläkemedel är Eli Lilly också redo för tillväxt med sitt nyligen godkända Alzheimer-läkemedel, som analytiker på BMO Capital förutspår kan lägga till ytterligare 7 miljarder dollar till företagets försäljning.

Eli Lillys engagemang för innovation, särskilt inom viktminsknings- och diabetesområdet, positionerar företaget som ledande inom läkemedelsindustrin.

Eli Lilly förväntas presentera de fullständiga resultaten av sin Tirzepatide-studie vid en medicinsk konferens i november.

Läkemedlets säkerhetsprofil överensstämmer med tidigare studier, med vanliga biverkningar inklusive milda till måttliga gastrointestinala problem som diarré, förstoppning, illamående och kräkningar.

När Eli Lilly fortsätter att bryta ny mark inom medicinsk vetenskap, tyder företagets bana på att det kan vara på gränsen till en historisk bedrift, som drivs av framgången med dess innovativa behandlingar.

Eli Lillys viktminskningspiller visar 94% minskning av diabetesrisk: Är en värdering på 1 biljon dollar nästa?

Källa: Invezz och msn.com