Elisabeth har levt med typ 1-diabetes sedan hon var fyra år
Elisabeth fick typ 1-diabetes när hon var fyra år.
- Jag hade en rejäl förkylning och mådde dåligt och var törstig och trött samt kissade mycket, säger Elisabeth.
När hon kom in på sjukhuset hade hon 26,0 i blodsockervärde, där de kunde konstatera att hon hade typ 1-diabetes, och blev inlagd direkt.
Elisabeth Bernhardsson fick som fyraåring diagnosen typ 1-diabetes. I och med att hon hade en rejäl förkylning och började må dåligt samt kissade mycket och var törstig samt trött förstod hennes föräldrar att något var fel. Hennes pappa rådfrågade sin mamma som direkt sa att de skulle åka in med henne till sjukhuset, där det visade sig att hon hade 26,0 i blodsockervärde och fick diagnosen typ 1-diabetes.
- Jag fick då en förklaring att det berodde på arv och miljö, fortsätter Elisabeth.
Hon fick då ligga inne på sjukhuset en månad på sommaren, där alla vuxna i närheten turades om att ta hand om henne.
Väl hemma så blev det en omställning för familjen och hennes dagmamma, som var vän till familjen, och fick ta hand om henne på dagarna.
Från skoltiden har hon bara positiva minnen, trots att hon var ensam på skolan att ha diabetes. Det var inte förrän hon var elva år som en flicka till på skolan även hade typ 1-diabetes. Så skolåren rullade på utan några problem.
- På gymnasiet höll jag föreläsningar på skolan där jag berättade hur de skulle göra om jag fick för lågt eller för högt blodsockervärde.
Under åren har hon inte haft några komplikationer förutom att hon har hamnat i koma en gång. Det var när hon som tonåring tillsammans med flera andra typ 1-diabetiker bodde på sjukhuset för att ligga i hårdträning för att få ner blodsockret.
- Jag blev väldigt låg och på kvällen kraschade jag. Jag hade då 0,7 i blodsockervärde. Jag tyckte det var så pinsamt och skämdes och kommer aldrig att glömma det. Men det var ju tur att jag var på sjukhuset i alla fall.
Kollar sitt blodsocker fem till sex gånger per dag
Elisabeth har för det mesta tagit insulinsprutor och fick sin första pump 1998.
- Jag ville inte ha pump innan dess för jag tyckte det var så krångligt då den skulle vara inplastad och hade långa slangar. Så första dygnen var det tufft, förklarar Elisabeth.
Men med de nya pumparna blev det enklare för henne och funkade bra tills sjukhuset tog den ifrån henne 2018.
- Jag blev av med den då. Sjukhuset skyllde på ekonomin.
I dag har hon vanliga insulinpennor, som hon är nöjd med, och kollar sitt blodsocker cirka fem till sex gånger per dag.
- Men ibland kan det bli upp till tio gånger per dag beroende på hur jag känner mig.
Med hennes app, som är kopplad till hennes Samsung, kan även kliniken följa hennes kurvor, vilket känns tryggt för Elisabeth.
Förutom sin diabetes fick hon problem med sina leder och fick 2017 diagnosen reumatism. I dag tar hon medicin för sin reumatism och mår förhållandevis bra.
- De senaste åren har jag mått psykiskt dåligt och tröstätit, vilket har påverkat mitt blodsocker. Men nu har jag lagt om kosten. Fast man ska ju inte vara absolutist för det. Men jag tänker på vad jag äter och på senare år äter jag allt mindre kött. Det blir mycket frukt, grönsaker och fibrer istället.
Förutom att hon ändrade sin kost har även träningen varit viktigt för Elisabeth.
- Jag kan inte vara utan min träning. Hade jag inte fortsatt att träna när jag mådde dåligt så hade jag varit större än jag är i dag.
Fick högt blodtryck efter sin graviditet
Av Elisabeths fem syskon har en syster typ 1-diabetes, som hon fick när hon var 27 år.
- Det är ingen på min pappas sida som har diabetes, dock oklart gällande min mamma, som är adopterad, och vet inget om hennes bakgrund, berättar Elisabeth.
År 2010 födde Elisabeth en son som är fullt frisk och han har inte diabetes.
- Graviditetshormonerna ställde dock till det under den senare delen av graviditeten, annars gick det bra.
Förutom sin diabetes och reumatism har hon även opererats för struma samt har högt blodtryck.
- Jag fick högt blodtryck efter att jag fött barn och äter en halv tablett om dagen för mitt blodtryck samt Levaxin för min struma, förutom mitt insulin och medicin mot min reumatism.
Under pandemin har hon tyckt att det har varit oroligt.
- Det har tagit en stund att komma tillbaka, där fotvården har tack och lov börjat att repa sig. Så nu jobbar jag 76 procent som undersköterska på särskilt boende och tar hand om gravt dementa samt är fotterapeut en dag i veckan, avslutar Elisabeth.
Elisabeths tips till andra typ 1-diabetiker:
- Testa dig fram och se vad som är bäst för dig. Lär känna din egen kropp.
- Ta till dig vården.
- Motionera.
- Sov dina timmar som du behöver.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat