Ett komplement i hälsodjungeln
Erik Sander, äventyraren med en fil.kand inom biomedicin har gett ut boken Hälsodjungeln som släpptes nu i veckan.
- Boken är skriven som en motvikt till allt som finns på plats i hälsohyllorna i dag, säger Erik.
Erik Sander är äventyraren som blev klar med sin utbildning 2012 som fil.kand inom biomedicin med inriktning på träning och satsade på att dels driva egna gym samt att utbilda personliga tränare inom Näringslära. I dag titulerar han sig som författare, äventyrare och konsult inom Näringslära och träning. I måndags släppte han sin första bok, ”Hälsodjungeln, Lär dig avslöja hälsotrender, bluffar och genvägar” som är en bok nära till skratt om vårt liv som människodjur och våra val av kost och träning i livet.
- Lava förlag ville ge ut boken, men det finns ju egentligen ingen plats för den i hyllan. Så det var väldigt kul att de ville ge ut den och jag tycker det är nödvändigt. Syftet med boken är att den ska agera motvikt till alla dessa enstegslösningar och succémetoder och poängen med att det skulle kunna finnas en enkel lösning till någonting som är så otroligt komplex som vår hälsa. Jag skriver i boken om människodjuren, poängen med det är att vi tror oss vara rationella, men är istället ganska irrationella, men i grund och botten så går vi mycket på vår magkänsla och det som ”känns bra”. Men när det kommer till vår hälsa så är det lite olyckligt, att vi väljer att göra just så, fortsätter Erik.
Den största otjänsten vi gör i livet är att bli överviktig
Vi lever ständigt omgivna av en aldrig sinande ström av budskap från alla typer av medier, såväl nya som gamla, som vill berätta för oss hur just vi ska göra för att lyckas uppnå våra drömmars hälsomål. Är det inte en ny diet är det en ny träningsform. Erik har sedan han slutade på högskolan i Halmstad jobbat med just hälsa, kost och träning som är det som han är inriktad på. I och med att diagnosen typ 2-diabetes ökar och fler lever i riskzonen så bör vi se över vår livsstil och vår hälsa.
- Det bästa är om man tar sig ur det om det är livsstilsrelaterat men det bästa är om man aldrig kommer dit. Den största otjänsten vi kan göra oss själva är att någon gång i livet bli överviktiga för att det ökar så otroligt många riskmarkörer för att vi ska få de metabola syndromen, tillägger Erik.
Hans förhoppning är att de som läst boken ska ha lärt sig det som de redan vet, att vi ska göra det här väldigt tråkiga som vi har hört så många gånger, som vi inte egentligen gör.
- Vi vet att vi måste röra på oss, äta bättre mat som vi själva lagar och äta mindre skräpmat som chips, godis och läsk, som vi kanske inte alltid lever efter.
Vad tillför då Hälsodjungeln bland de andra böckerna i hälsohyllan?
- Jag vill att de som läser boken ska landa i en emotionell payback, som berättar för dem själva att jag kanske inte ska gå på det här utan värna mig mot mig själv och se vad jag själv kan göra och inte gå omkring och vara orolig för att jag inte gör alla rätt hela tiden. Det vill säga att vi måste röra mer på oss, vi måste äta bättre mat, men ändå så gör vi inte det. Jag tycker att det är onödigt att folk går runt och känner det här att de är ohälsosamma för att de inte följer de här nya trenderna och allt det här som man ser och hör hela tiden som förstärks i media att det här borde du göra för din hälsa. Men det stämmer inte. Det tar inte hänsyn till att människor är individer som lever hela sina liv och när de trillar av pin, först då kan man avgöra om man har levt ett hälsosamt liv. Det finns inget konkret, vi måste inse att, det handlar om så många fler parametrar förutom kost och träning, som även sömn och social gemenskap, familj, relationer. Allting påverkar vilka val vi gör i hälsans namn.
Huvudsaken är inte vilken diet vi väljer
Under ett flertal år har Erik länge varit aktiv i träningsbranschen och haft egna gym.
- Jag har varit där och sett det. Folk gör så himla svårt för sig och köper allt med hull och hår. Alla vill ha resultat så snabbt som möjligt och helst ska man inte behöva anstränga sig något överhuvud taget, det är tyvärr så som verkligheten fungerar, förklarar Erik.
När Eriks klienter tidigare kom till honom så gjorde han en analys av kunden gällande träning och kost.
- Vad är syftet och målet? Vill du gå ner i vikt? Om du äter färre kalorier så spelar det ingen roll om du följer GI-, LCHF-, 5:2, Paleo-dieten osv, det är egentligen helt ointressant. Om en diet får dig att äta rätt råvaror och livsmedel i rätt mängd för att du ska gå ner i vikt, då spelar det ingen roll vilket diet som du väljer. Det är inte dieten i sig som gör det. Du tar bort fett, socker och lägger det åt sidan och om man följer det så kommer du rimligtvis gå ner i vikt. Men om det får ditt liv att bli tråkigt då du inte tycker det är värt att leva, då kommer du antagligen inte att följa den dieten och faller tillbaka i samma gamla hjulspår. Du måste få det att funka resten av livet. Folk tror att om man inte gör de här dieterna eller tränar på rätt sätt då tror de att de gör fel, men så behöver det alls inte vara.
Erik menar att allt egentligen är individuellt.
- Vad hälsa är kan variera från person till person, men för mig är att jag ska äta det jag vill äta, utifrån kropp och muskelmassa samt vad jag orkar göra fysiskt med min kropp. När det kommer till träning och rörelse så ser man att vi är för stillasittande. Barn springer omkring och hoppar och leker och när vi blir äldre och ska börja tjäna pengar så blir inte lika aktiva, vi tappar rörelseglädje.
Därför tror jag att det viktigt att man i unga år lär sig att uppskatta rörelse för att det är kul, innan vi blir för gamla och inser att man måste göra det, oavsett om det är roligt eller inte, innan det är för sent. Gällande maten så måste du bli upplärd av din omgivning att det finns bra och sämre mat och veta vad den gör med våra kroppar och vad vi ska undvika så att vi inte missköter det. Som ett citat jag hörde, ”Vill du bli världsmästare i någonting så måste du välja dina föräldrar med omsorg”.
Tillgängligheten är större i dag
Vad ska vi äta och inte äta?
- Det är svårt, vissa har inte tid att laga sin mat. I den mån man kan ska man tillaga maten från grunden med råvaror och livsmedel som man känner igen istället för att köpa något helt färdigt.
När du på en fikarast på jobbet avstår från en bulle så är du den sjuka människan i rummet än tvärtom. Folk tycker då att man är en hälsofascist, det är ju lite olyckligt att det har blivit så.
Erik menar att ett stort problem är att vi lever i valmöjlighetens tid då det inte är på samma sätt som förr i tiden.
- Jag tittade i min mormors fotoalbum. Det var inte många överviktiga då från 20-talet. Problemet är att vi i dag har möjlighet att äta sådant som är högbelönade och mycket kalorier utan någon näring. Vi har inte haft så bra hälsomarkörer som när vi hade ransoneringskort och det säger ju en hel del. Förr var man först tvungen att gå och handla maten och därefter laga den med ett mycket mindre utbud än i dag samt även göra misstag på. Tillgängligheten är större i dag i kombination med att folk vill sälja produkter och tjäna pengar, det är ju deras affärsmodell. Om vi går tillbaka 50-70 år, Ingen visst hur mycket kalorier det fanns i maten eller om det var magnesium i maten och om du behövde det eller inte, trots det så lyckades man hålla kroppsvikten på en hälsosam nivå. I dag vet vi mer än vad vi har vetat tidigare och ändå går det ännu sämre. Tillgängligheten och alla valmöjligheter är orsaken anser jag. Det är lättare att göra fel när det finns fler saker att välja på. Vi måste börja med barnen och unga måste lära sig att det är kul med rörelse och lära dem att det är kul att laga mat och visa respekt för råvaror. Så länge du rör på dig så är inte skräpmat så dåligt för dig, men är du stillasittande med 20 kilos övervikt så är det olyckligt om du äter skräpmat. Det måste alltid individanpassas.
I dag måste vi springa jämsides med den tekniska utvecklingen och lära oss leva med dessa tekniska lösningar, och är för mycket stillasittande.
- Vi ska lära oss att inte bli sjuka från första början, där livet inte kan vara en fest hela tiden. Vi äter för mycket i dag. Bli istället en aktiv människa och laga din egen mat. Gör rörelse till något kul och tänk på vad du äter. Börja någonstans, avslutar Erik.
Så om du vill få dig ett gott skratt och se hur människan fungerar och lära se att det inte finns några enkla svar gällande kost, träning och hälsa hur vi ska leva för att vara hälsosamma, så ska du köpa ”Hälsodjungeln”. Boken är inte en vanlig hälsobok, den är så mycket mer än så. Det är din machete genom den snåriga djungeln av hälsoinformation.
Erik kommer att fortsätta skriva böcker i framtiden, men då mer med fokus på romaner, där han redan har en skönlitterär roman färdig samt två som håller på att bli färdiga. Så spännande fortsättning följer.
Beställ boken HÄR
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat
Vad ska man äta när man har diabetes typ 2? Det finns så klart olika kostråd för olika individer, som Medelhavskost, LCHF, paleolitisk kost, 5:2, 16:8 och 8/800. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill att du ska ha ett så bra liv som möjligt och välja den kost som passar och fungerar bäst för just dig. Rådfråga alltid din vårdcentral vilken diet som är bäst för dig.