Publicerat 4 september 2024

En vanlig diet med hög fetthalt ökar inte bara midjan, utan krymper också hjärnan. Australiska och kinesiska biologer fastställde att en sådan diet under lång tid bidrar till ackumuleringen av giftiga proteiner i hjärncellerna hos bärare av Alzheimers sjukdom. Detta påskyndar kraftigt utvecklingen av denna vanligaste form av demens.

De flesta patienter med Alzheimers sjukdom har en sent debuterande, sporadisk form av sjukdomen. Samtidigt spelar metabola faktorer en viktig roll i uppkomsten och utvecklingen av denna form av demens, noterar forskare.

”Fetma och diabetes stör det centrala nervsystemets arbete, ökar psykiska störningar och kognitiv försämring. Vi visade detta i vår studie på möss", sa författaren till studien, neuroforskaren Larisa Bobrovska.

Forskarna studerade två grupper av möss i vars DNA en mänsklig version av MAPT-genen infogades med en mutation som främjar ackumuleringen av skadliga proteiner i neuroner. Under 30 veckor fick en grupp en normal diet och den andra en diet med hög fetthalt.

Som ett resultat visade det sig att en diet med mycket fet mat inte bara leder till fetma och diabetes, utan också till försämring av hjärnans kognitiva funktioner, inklusive utveckling av ångestsyndrom, depression och försämring av Alzheimers sjukdom. Det noteras att möss oftare gick upp i övervikt på grund av dålig ämnesomsättning orsakad av förändringar i hjärnan, rapporterar presstjänsten vid University of South Australia.

Resultaten av studien förklarar, enligt dess författare, potentiellt varför förekomsten av Alzheimers sjukdom och andra former av demens har ökat markant under de senaste decennierna runt om i världen. De tror att kampen mot fetma kan bidra till att minska antalet patienter med demens.

Källa: newsyou.info