Publicerat 24 november 2020

Filippa startade en podd om hur det är att leva med diabetes

Filippa Jartén, 23 år, har levt med typ 1-diabetes sedan ett och ett halvt års ålder. Under åren har hon stött på många fördomar och okunskap om sjukdomen. För tre år sedan startade hon tillsammans med Sandra en podcast om hur det är att leva med diabetes, som i dag heter Tre liv med diabetes.
- Vi vill dela med oss av våra erfarenheter om sjukdomen, öka kunskap om diabetes och ge stöd till andra, säger Filippa.

När Filippa Jartén började må dåligt misstänkte hennes föräldrar att hon kunde ha diabetes, i och med att de kände igen symtomen då hennes storasyster redan hade sjukdomen. Filippa var då ett och ett halvt år. Hennes storasyster Felicia hade då haft typ 1-diabetes i ett år.
- Vi har ingen i släkten som haft typ 1-diabetes förutom jag och min syster, fortsätter Filippa.
Med en sådan tidig diagnos har hon under åren lärt sig att leva med sjukdomen. Men det har inte alltid varit lätt. Hennes föräldrar hade svårt att hitta ett dagis som kunde ta emot Filippa på grund av hennes diabetes. Inget dagis ville ta emot henne på grund av hennes sjukdom, och med deras okunskap. Men hennes föräldrar stod på sig och till slut fick hon en dagisplats. Hon minns att hennes mamma fick komma flera gånger om dagen för att kolla hennes blodsocker och för att ta sprutor på henne.
- Ingen ville ta ansvar, för ingen visste vad det var.
När hon senare började i skolan så var det inga problem för Filippa. Hon hade då lärt sig att ta sina egna sprutor och skötte sin diabetes själv.
- Det fungerade bra i skolan. Mina klasskamrater kunde ibland bli avundsjuka för att jag fick äta Dextrosol och mackor i skolan.
I och med att Filippa har levt med sin diabetes i stort sett hela sitt liv har hon lärt sig att leva med sjukdomen och har koll på sin blodsockernivå, som dock är ett dagligt arbete.
- Jag kan tidigt känna av om min blodsockernivå höjs eller sänks och kan vakna mitt i natten om jag blir för hög eller för låg i blodsocker.

Anpassar sin diabetes till livet
När hon var barn använde hon insulinsprutor, men vid tio års ålder bytte hon till pump. Hon har haft pump av och till under alla år, men byte tillbaka till sprutor vid sina studier i USA samt vid längre resor.
- I våras bytte jag till en insulinpump, Medtronic Minimed 670G med en Guardian Connect-sensor kopplad till pumpen. Men jag sticker mig ändå flera gånger om dagen för att dubbelkolla mitt blodsocker, berättar Filippa.
När hon var i USA var det lite svårare att anpassa sig till kosten, med tanke på att det är mycket socker i det mesta där. Men hon menar att det i alla fall funkade generellt. Här hemma äter hon det mesta och undviker inget speciellt, men är medveten om vad hon stoppar i sig.
- Det gäller att hitta en balans. Kosten ska man tänka på oavsett om man har diabetes eller inte.
Filippa menar att hon har lärt sig att anpassa sin diabetes till livet och inte livet efter sin diabetes.
- Under uppväxttiden var våra föräldrar noga med att vi skulle leva som vanligt och inte begränsa oss. Vi skulle kunna göra allt som alla andra barn kunde göra, vilket jag är mycket tacksam för i dag. Jag har alltid varit öppen med min diabetes.

Podcasten Tre liv med diabetes
Under alla år har hon stött på mycket fördomar och okunskap om diabetes.
- Jag fick bland annat höra, du får ju skylla dig själv, det är väl för att du har ätit så mycket godis och det är ditt eget fel, förklarar Filippa.
Att se okunskapen och höra alla fördomar om diabetes gjorde att hon startade en podd tillsammans med sin bästa kompis Sandra 2017.
- Vi träffades på ett diabetesläger, gick på samma sjukhus när vi var små och skaffade pump samtidigt. Det kändes tryggt att ha någon att stödja mig på och bolla tankar med.
Podden startade de mycket på grund av att de ville sprida kunskap om diabetes och berätta hur det är att leva med sjukdomen. I dag är även Filippas syster Felicia med och sänder i podden som numera heter ”Tre liv med diabetes”.
- Vi ville sprida kunskap och dela med oss av våra erfarenheter med sjukdomen. Vi finns även på Instagram där man kan ställa frågor som man kanske inte vill ta med sin diabetesläkare, som till exempel tonåren, dejter, när och hur man förklarar att man har diabetes och andra vardagshändelser, avslutar Filippa.
Så gå in och lyssna på tjejerna på podden och ställ dina frågor om diabetes på instagram, som du som diabetiker eller anhörig kan ta del av.



Filippas tips till andra diabetiker:
- Försök hitta en balans.
- Anpassa din diabetes till livet och inte tvärtom.
- Begränsa dig inte.
- Acceptera din sjukdom. Det är ett heltidsjobb utan semester.
- Var medveten om att det som funkar i dag kanske inte funkar i morgon.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat