Publicerat 2 juli 2018

TV-profilen Peter Jihde har levt med diabetes typ 1 i snart sex år. För Peter förändrades livet och han blev medveten om att han skulle få leva med sjukdomen livet ut, där ordet acceptans har fått en stor betydelse i Peters liv.

- Acceptans är viktigt, acceptera sjukdomen så är det lättare att leva med den, säger Peter.

För snart sex år sedan, nämligen 2012-12-12, fick Peter Jihde diagnosen diabetes typ 1. Han hade då fått en finne som han klämde på som blev inflammerad så att han var tvungen att uppsöka vårdcentral. Vid besöket tog de även ett blodsockerprov som visade på ett alldeles för högt blodsockervärde. Så istället fick han uppsöka akuten på sjukhuset, där de kunde konstatera att han hade diabetes typ 1. Efter några dagars inläggning fick han snabbt lära sig diabeteskursen och ta sina sprutor.

Han hade alla symptom, men hade inte reflekterat över dem. Att han var trött trodde han berodde på att han precis hade börjat nytt jobb som programledare på Nyhetsmorgon och bytt dygnsrytm.

- Jag hade haft symptomen i några månader. Jag kissade ofta, var törstig och trött och kände sötsug. Men jag kopplade aldrig det till diabetes, förklarar Peter.

I och med att han har lätt för att lära sig nya saker så blev han snabbt införstådd i sin sjukdom och hur han skulle förhålla sig.

- Jag sörjde först ett tag, men accepterade att jag skulle få leva med detta livet ut. Det är som att stå på en bowlingbana. Jag måste kasta klotet rätt så att det inte hamnar i rännan. Att göra rätt varje dag är en utmaning i sig.

Väljer bra kost
Peter har alltid varit noga med träning och kost och ätit bra under årens lopp, så det var aldrig några problem för honom att ta bort allt sött.

- Det har inte existerat godis, efterrätter, kakor och vitt bröd för mig. Jag äter bönpasta och fiberpasta istället för vanlig pasta och istället för spaghetti med köttfärssås äter jag i dag köttfärssås med spaghetti.

När han är och handlar tittar han ofta på innehållsförteckningen och ser vad produkten innehåller. Det är så klart viktigt att veta vad man stoppar i sig, där han tycker att livsmedelsindustrin borde ta ett större ansvar och tillverka mindre dåliga produkter.

Frukosten är det viktigaste målet för Peter som ger honom mycket energi och håller honom pigg. Han väljer genomgående ofta långsamma kolhydrater och äter gärna broccoli. När det gäller alkohol unnar han sig ett glas vin eller en öl ibland.

- I början när jag fick diagnosen var jag väldigt restriktiv och drack inte öl. Men nu är jag inte lika restriktiv utan dricker både vin och öl, men har valt bort starkspriten.

Han är dock medveten om att han får högt blodsockervärde när han dricker öl och har då mer koll på sitt blodsocker och accepterar det.
Under flera år har han haft en CGM-mätare som han varit nöjd med. Men sedan tre månader tillbaka har han opererat in ett chip (Eversense) i vänster överarm och kollar sitt blodsocker flera gånger om dagen.

- Jag kör pennor i dag vilket fungerar bra för mig än så länge. Förut stack jag mig 20 gånger om dagen, men nu blir det bara en gång på morgonen och en på kvällen. Så pump är inte aktuell för mig i nuläget, berättar Peter.

En kontinuerlig utmaning
Genom åren har det varit mycket resor för Peter. Nio månader efter hans diagnos var han på resande fot igen. Han glömmer aldrig när han jobbade på Hockey-VM i Tjeckien då han hade bett dem lägga hans insulin i kylen, som istället hamnade i frysen på grund av språkförväxling. Så han fick be en vän ta sig in i hans hus i Stockholm och hämta insulin och åka med det till honom i Tjeckien.

Men annars har det inte varit några större problem genom åren förutom att det kan vara stora temperaturskillnader på olika resmål.  Det är viktigt att alltid hålla insulinet svalt, så Peter brukar för det mesta ha med sig temporära kylväskor på sina resor. När han reser med familjen fördelar han insulinet i familjens bagage, för att vara på den säkra sidan.

Peter har ju länge varit en känd TV-profil och figurerat på olika kanaler under årens lopp. År 1994-2001 och 2007-2017 var han på TV4, bland annat som populär programledare på Nyhetsmorgon. Och 2001-2007 var han på SVT.

- Det roligaste jobbet på TV4 var Idol och Nyhetsmorgon och Olympiska spelen på SVT.

I dag jobbar han som programledare och utvecklare på TV3 samt leder ett diabetesprojekt.

Det svåraste med sjukdomen diabetes tycker Peter är den kontinuerliga utmaningen varje dag och att hålla humöret uppe.

- Jag skulle bli glad om siffrorna för diagnos diabetes inte ökar och att man blir medveten om hur man kan undvika att få diabetes typ 2. Att ha diabetes typ 1 är som att springa det längsta maratonlopp som man kan springa. Det gäller att ha koll hela tiden och aldrig slappna av. Man äger sjukdomen där acceptans är viktigt. Acceptera sjukdomen så är det lättare att leva med den och våga prata om den, avslutar Peter.

Text: Ann Fogelberg
Foto: 
NENT Group