Glad Midsommar önskar vi dig och bjuder på ett härligt recept
I dessa coronatider ser midsommarfirandet kanske inte likadant ut som det brukar. Vissa får inte fira med sina nära och kära samt hålla sig på avstånd. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill i alla fall önska dig en Glad Midsommar och samtidigt bjuda på ett enkelt recept på en laxburgare som ett alternativ till sillen.
Midsommar är en av de högtider som vi gärna firar med våra nära och kära. I år ser firandet inte likadant ut. Många får inte möjligheten till dans kring midsommarstången eller fira helgen med sina nära och kära. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill önska dig en Glad Midsommar och även bjuda dig på ett alternativ till sillen, ett recept på en smarrig laxburgare.
Laxburgare, 4 portioner
0 g kolhydrater/ 100 g
500 g laxfilé, skinn- och benfri
2 salladslökar, strimlade
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Olivolja till stekning
Till servering
4 hamburgerbröd, ca 30 g kolhydrater/bröd, 50 g kolhydrater/100 g bröd
Sallad av valfri sort, strimlad 1 g kolhydrater/100 g
1 mogen avokado, skalad, urkärnad och skivad, 2 g kolhydrater/100 g
2 tomater, skivade, 3 g kolhydrater/100 g
4 msk majonnäs, 0 g kolhydrater
Coleslaw på rödkål, 4 g kolhydrater/100 g
Picklad rödlök, 15 g kolhydrater/100 g
Så här gör du:
1. Skär laxen i stora bitar och mixa i matberedaren till en grov färs.
2. Tillsätt salladslök samt salt och peppar.
3. Låt färsen vila i kylen 30 minuter.
4. Forma färsen till 4 burgare. Stek dem i olja cirka 3 minuter på medelvärme på varje sida.
5. Servera burgarna med tillbehör.
Coleslaw på rödkål:
150 g rödkål, finstrimlad
1 medelstor morot, skalad och hyvlad på längden med potatisskalare
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
3 msk majonnäs
1 tsk fransk senap
nymald svartpeppar efter smak
Så här gör du:
Lägg kålen i en stor skål. Blanda i morotsstrimlorna. Häll över vinäger och salt. Krama blandningen lätt med rena händer. Blanda ihop majonnäs, senap och peppar separat och vänd i.
Picklad rödlök:
2 medelstora röda lökar, skalade och skivade
Lag:
½ dl ättikssprit, 12 %
1 dl strösocker
2 dl vatten
Så här gör du:
Koka upp ättikssprit, socker och vatten i en vid kastrull tills sockret löst sig. Lägg i löken och dra kastrullen av värmen. Låt löken svalna i lagen och lägg sedan upp i en ren burk.
Lax är tacksam att mixa till färs och göra burgare av. Dessutom blir det gott.
Receptet är från Karolina Jansons bok "Hjälpredan för typ 1-diabetes". En hjälp för föräldrar, anhöriga och vänner till barn och unga med typ 1-diabetes. Fylld med matglädje, råd och tips. Allt för en enklare vardag.
Läs mer om Karolina HÄR