Publicerat 3 april 2023

Vi på Diabetes Wellness vill önska alla en riktigt Glad Påsk och samtidigt bjuda på några härliga recept. Vad sägs om vit sparris med laxrom, lamm med potatiskroketter samt bakade rabarber med grillade plommon? Matentreprenören Gunnar Frykfors delar med sig av några passande recept inför påskhelgen. Alla recept är anpassade för fyra personer.


Gunnar Frykfors

Vit sparris med svartrotskräm och laxrom

Ingredienser
4 st vit sparris AA-kvalitet
200 g svartrot
1,5 dl grädde
1 st citron
100 g smör (50 g i kräm/50 g till brynt smör)
16 st salviablad
4 dl rapsolja (2 dl till salvia/2 dl till tryffelpanko)
1 msk tryffelolja
1 dl panko
4 dillkvistar (garnering)
50 g laxrom
salt

Skala sparrisen, skär av den understa delen som kan vara lite hård och trådig. Koka sparrisen i välsaltat vatten i 3-5 minuter beroende på storlek. Sparrisen ska bli mjuk men fortfarande ha lite spänst ”al dente”. Ta bort det kokande vattnet och kyl med lite kallt vatten så att de inte fortsätter att ”tillagas”

Svartrotskräm
Skala och putsa svartroten (Obs! tänk på att svartroten är lite klibbig så använd gärna plasthandskar), lägg i kallt vatten så att de inte mörknar. Skär ner i mindre bitar och koka tillsammans med grädde och juicen från en halv citron. Koka tills de är mjuka och grädden har tjocknat lite. Mixa med en stavmixer eller blender/bordsmixer tills du får en jämn och fin konsistens, tillsätt 50 g smör och salta efter smak.

Stek det resterande smöret tills det får en gyllenbrun färg.
Värm upp rapsoljan till 170 grader, fritera salvian under omrörning i ca 1 min.

Stek/fritera pankon i resterande rapsolja tills den får en gyllenbrun färg, lägg på papper och låt överflödig olja rinna av. Smaksätt med tryffelolja och salt efter smak.

Två gånger lamm med potatiskroketter och syrlig hasselnötssallad

Lamm
150 g rostbiff per person 
50 gram ytterfilé per person 

2 msk olivolja 
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
2 krm rosmarin
1 krm timjan
0,5 dl rött vin

Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt marinaden av olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin. Lammrostbiffen är redan mör så den behöver inte marineras mer än att den får god smak.
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör.
Lyft över den på ett ugnsfast fat eller stekpanna. Låt gå cirka 20 minuter.
Ytterfiléen steks precis innan servering hårt på ena sidan med olja. När ytan är perfekt vänder du den och tillsätter en rejäl näve smör, krossad vitlök och örter och öser köttet med det goda smöret tills det är klart. 

Sås
1 liter demiglace
​3 dl rött vin
​3 krossade vitlöksklyftor
​salt
​peppar
​2 msk shalottenlöksvinäger
Reducera demiglacen till ungefär hälften tillsammans med vitlök. Tillsätt vin och vinäger. Koka samman till god smak och salta och peppra efter tycke. Red såsen precis innan servering med en näve smör.

Sallad
2 huvuden frissèsallad 
2 dl hasselnötter 
några droppar shalottenlöksvinäger 
kärnorna från 3 granatäpplen
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen tills de får en vacker gyllenbrun färg. Krossa dom sedan till tuggiga bitar. Plocka frissésalladen. Blanda alltsamman med granatäpple, hasselnöt och frissésallad. Krydda med salt, peppar och shalottenlöksvinäger.

Potatiskroketter 
2 kg potatis
100 g smör
2 dl mjölk
6 ägg
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
salt
malen vitpeppar
Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk och mosa den. Lägg i smör, salt och peppar, du som vill kan krydda med en gnutta nyriven muskotnöt. Späd med mjölk, lite i taget, medan du vispar moset. Det ska ha fast konsistens. Låt moset kallna. 
Vispa upp 4 av äggen och rör ner dem i det kalla moset. Forma runda fina kroketter. Vänd kroketterna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. 

Fritera kroketterna i het olja (190°) tills de blir gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av. Servera genast. 


Bakade & inlagda rabarber med grillade plommon, hallonkräm och lakritssnö

Ingredienser
1 st rabarberstång
2 dl socker
2 dl vatten
2 st lime (1 st till rabarber/1 st till hallonkräm)
250 g plommonpuré
1 dl mjölk
1 dl grädde 1 krm salt
2 st plommon
85 g hallonpuré
4 tsk socker
15 g lakritspaste
10 g malto

Gör en sockerlag med 2 dl socker och 2 dl vatten. Dela upp i två bunkar och tillsätt lime i den ena. Skär ena halvan av rabarbern i kuber och hyvla den andra. Sjud kuberna i ca 10 min, de ska behålla sin fasthet, låt svalna av. De hyvlade lägger du i limesockerlagen i minst en timme.

Plommonglass
Värm upp plommonpuré tillsammans med mjölk och grädde och salt, smaka av med socker till önskad sötma. Kör i glassmaskin.

Tvätta och klyfta plommonen, bränn av med en brännare och baka i ugn på 180 grader i 5 minuter.

Blanda hallonpuré, socker och gelatin, värm upp försiktig till gelatin och socker har smält. Kyl av.

Lakritssnö
Häll pasten i en bunke och tillsätt malto till önskad ”snökonsistens”.

Lägg hallonkräm centralt på tallriken och ”splasha” den med en slev. Lägg upp rabarber och grillade plommon sporadiskt på tallriken, toppa med ett ”ägg” plommonglass, strö över lakritssnön.

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick typ 1-diabetes 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.