Publicerat 8 april 2020

Vi på Diabetes Wellness vill önska Dig en riktigt Glad Påsk och hoppas Du får en lugn påsk i dessa oroliga tider. Lamm och ägg är väl det vi mest förknippar med påsken, där matentreprenören Gunnar Frykfors delar med sig av härliga recept inför påskhelgen. Vad sägs om grillad sparris med serranochips eller lammrostbiff med lammkorv, broccoli, rödbetor och rosmarinsky?

Grillad sparris med serranochips och hasselnötsvinegrette

Ingredienser:
2 st serranoskinka
½ st schalottenlök
100 g smör
1 dl olja
1-2 tsk hasselnötsolja
vitvinsvinäger
1 krm socker
5 g hasselnötter
4-8 st grön sparris
1 st citron
50 g parmesan
olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader och torka skinkan på en ugnsfast form
Finhacka hasselnötterna och löken. Blanda samman vinegrette, smaka av med socker, salt och peppar.
Marinera sparrisen i olja, citron, salt och peppar. Grilla sparrisen i en grillpanna eller på grillen. Hyvla parmesanost.
Skär ner sparrisen och smula serranochipsen. Smula över parmesan och chips över sparrisen och ringla över hasselnötsvinegretten.



Lammrostbiff med lammkorv, broccoli, rödbetor och rosmarinsky

Ingredienser:
600 g lammrostbiff
1 kvist rosmarin
2 msk smör
salt och peppar
Stek rostbiffen gyllenbrun i smör och rosmarin runt om. Sätt in den i ugnen på 100 grader och låt gå tills den håller en innetemperatur på 50 grader. Ta ut den och låt vila i minst 10 minuter eller tills den har somnat.

2 st lammkorvar
1 msk smör
Stek korvarna till en gyllenbrun färg och låt gå tillsammans med rostbiffen i ugnen.

200 g broccoli, små buketter
50 g mandlar
1 msk citronolja
salt
Rosta i ugnen på 220 grader tillsammans med mandlarna och citronolja. Salta efter smak.

2 st rödbetor (normalstorlek)
1 msk smör
salt
Skala rödbetorna och skär i klyftor, blanda med salt och smör och rosta i ugn på 220 grader i ca 20 minuter.

100 g körsbär- eller plommontomater
½ tsk socker
olivolja
salt och peppar
Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna på hälften, salt, sockra och peppra samt ringla över olivolja. Kör i ugnen i cirka 1 1/2 timme.

3 dl rött vin
½ balsamicovinäger
½ st morot
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tsk socker
1 msk fond
1 kvist rosmarin
1 msk smör
Hacka alla grönsakerna och fräs dem i smör. Strö över lite socker och karamellisera grönsakerna. Tillsätt rött vin och fond och låt såsen reducera till hälften. Smaka av med salt, socker och peppar och kanske lite vinäger. En liten klick med smör på slutet.



Alla recept är beräknade för fyra personer


Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelseindustrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.