Publicerat 18 december 2023

Knappt en vecka kvar till julafton passar vi på att önska Dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År från oss på Diabetes Wellness Sverige. Vi bjuder även på härliga recept inför jul- och nyårshelgen av matentreprenören Gunnar Frykfors.

Några av de klassiska rätterna på julbordet är sillen, skinkan och köttbullarna. Som diabetiker ska du också kunna njuta av de olika rätterna så klart. Denna gång delar matentreprenören Gunnar Frykfors med sig av ett recept på juliga köttbullar och en utsökt rödkålssallad med äpple och pekannötter anpassad för diabetiker. Samt även recept på granskottssill, halstrad lax samt anka.

Köttbullar (4 portioner)
300 g nötfärs
300 g fläskfärs
2 dl vispgrädde
1 st gul lök
1 msk smör
1 st ägg
1, 5 tsk salt
2 krm kryddpeppar
2 msk smör till stekning

Skala och finhacka lök. Stek den mjuk i lite smör så att den får lite färg. Blanda färserna med löken, grädden, ägget och smaksätt med salt och kryddpeppar (byt ut mot svartpeppar om ni vill ha det lite mindre ”juligare”). Forma små bollar och bryn på hög värme i smör i en stekpanna. Ställ in i ugnen på 100 grader i ca 5 min eller låt gå på eftervärme på spisen i ca 5 minuter.

Gunnar har valt att göra sina köttbullar med blandfärs, men det går naturligtvis med endast nötfärs, fläskfärs eller viltfärs, allt efter smak och utbud. Han har även grädde i färsen för att göra den lite fetare för att kompensera andra tillbehör som t ex lingon eller pressgurka som kan vara lite sötare och som har snabbare kolhydrater.
- Jag har även skippat ströbrödet då grädden och ägget binder tillräckligt och jag tycker att köttbullarna blir saftigare då, säger Gunnar.

Köttbullen som introducerades på 1700-talet har avnjutits året runt, inte bara på julen, påsken och midsommar där kryddorna varieras utifrån årstid. Detta juliga köttbullsrecept av Gunnar kan serveras förslagsvis tillsammans med lingon eller till en fräsch rödkålssallad.


Köttbullar Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Rödkål med äpplen och pekannötter (4 portioner)
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
300 g rödkål
2 st äpplen (röda)
50 g pekannötter

Strimla rödkål och skölj den. Skölj och klyfta äpplena i tunna klyftor. Hacka pekannötterna lite grovt.
Blanda olivolja, äppelcidervinäger, senap, salt och peppar. (Lägg till 1 dl majonnäs om du vill ha den krämigare).
Blanda alla ingredienser i en skål och toppa med pekannötterna.

Det här receptet kanske inte påminner om den rödkålssallad du är van vid på julbordet där kålen kokas.
- Den råa kålen som inte kokas innehåller mer vitaminer och fibrer och låter magen få jobba lite mer. Den är även syrligt fräsch som lättar upp det hela med tanke på alla ”tunga” rätter på julbordet. Kålväxter innehåller massor av vitaminer, främst C-vitamin men även a-vitamin, kalcium och järn, tillägger Gunnar.

Kolhydrater per 100 g - 4,7 g


Gin, gurka och granskottssill
2 burkar sillfiléer
6 cl Gin (Helst Hendricks)
15 st granskott (finns konserverade i utvalda butiker)
2 st lagerblad
10 st enbär
5 st tunna skivor gurka
1 st silverlök

Lagen:
1 dl äppelcidervinäger
1 dl honung
2 dl vatten
2 tsk senapsfrön
6 st nejlikor
10 st krossade kryddpepparkorn
3 st lagerblad

Skala gurkan på längden med potatisskalare till tunna skivor.
Blanda ginen med lagen.
Varva sill, granskott, enbär, gurka, silverlök. Häll över lagen och låt stå i minst 24 timmar.

För att öka granskottssmaken ytterligare kan man göra en granskottssirap genom att varva egenplockade granskott med rörsocker och citron.

Granskott är fullproppade med C-vitaminer samt mineraler och har en lätt syrlig smak som passar bra till gin. Var försiktig med granskott om du är gravid eller har njurproblem.

Fet fisk, som exempelvis sill, kan minska risken för att drabbas av vissa typer av diabetes. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltar. Det är ett ämne i fiskfettet som sannolikt påverkar immunsystemet och de speciella antikroppar som skadar insulinproduktionen.
– Vi kunde se att personer med de antikroppar som förknippas med autoimmun diabetes och som konsumerade fisk och då gärna fet fisk, hade minskad risk att drabbas av diabetes inom tio år jämfört med de som inte åt så mycket fisk, säger Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet och ledare för en av delstudierna. Länk
Källa: Umeå universitet

Halstrad lax Foto: Martin Hanner

Julinspirerad halstrad lax (förrätt)
1 styck rödlök
2 cm ingefära
1 msk smör-olivolja till stekning
1 dl rött vin
½ dl balsamvinäger
1 tsk sambal oelekpasta
1 msk sirap (ljus)
1 styck stjärnanis
1 styck grönkål (färsk)
300 gr laxfilé (färsk)

Gör så här:
Skala och skiva rödlök. Skala och finhacka eller finriv ingefära. Skär laxen i portionsbitar utan skinn.
Hetta upp smör-matolja i panna på medelvärme och fräs lök med ingefära cirka 5 minuter tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vin, balsamvinäger, sambal oelek, sirap och stjärnanis. Låt småkoka i 15 min.
Strimla grönkål och tillsätt detta i pannan den sista minuten.
Hetta upp grillpanna på högsta värme och halstra laxen (utan matfett) 1-2 minuter på var sida (1 minut = lätt rå inuti).
Lägg upp laxen med rödlöksröran över.


Anka (4 personer)
2 st ankbröst
smör
backtimjan
vitlök

Snitta ankbrösten på skinnsidan i ett rutmönster. Bryn ankan i lite olja. Stek hårt på skinnsidan. När du vänder tillsätter du krossad vitlök och några timjanskvistar samt smör. Ös ankan och kör den färdig i ugnen på 120 grader till innertemp 55grader. Ta ut köttet och låt vila och svalna på skärbrädan i ca 7 minuter innan servering.

Rödvinssky
2 dl rödvin
2 dl oxfond
Koncentrerad kalv eller kycklingfond
1st scharlottenlök
1 msk socker
1 st vitlöksklyfta
1st apelsin, skal och juice
timjan
smör
Hacka och fräs lök och vitlök i lite olja. Tillsätt sockret och fräs någon minut till. Tillsätt oxfonden, rödvinet, apelsinskalet, juicen och timjan och koka tills hälften av vätskan återstår. Sila och smaka av med koncentrerad fond, salt och peppar. Vispa ut 30 g smör i såsen.

Potatisbakelse
500g potatis
1 dl grädde
1 st vitlöksklyfta
1 dl riven västerbottenost
Salt och svartpeppar
Skala och skiva potatisen tunt. Blanda med grädde, ost, vitlök, salt och peppar. Fördela på 4 st portionsformar (silikon) och grädda i ugn på 180 grader ca 30 minuter tills potatisen är genomkokt. Ta ut ur ugnen och låt stå på bänken för att sätta sig. Gärna med lite press på sig. Vid servering stjälper du upp på plåt och värmer i ugnen innan de läggs på tallrik

Svartkål
4 blad svartkål
3 dl olja till fritering
Salt
Hetta upp oljan till 180 grader. Dra av kålen från stammen och riv i bitar. Fritera hastigt lite i taget och lägg på papper. Salta.

Rättika
0,5 dl ättika eller vinäger
1 dl socker
1,5 dl vatten
300 g rättika

För er som vill ha en färdiglagad 3-rätters nyårsmeny hemma kan antingen hämta en kasse på Ekhagsvägen 4 eller på Ynglingagatan 12 mellan 12-15 den 30 december, alternativt få den utkörd. Om du vill ha det levererat så kostar det 500,- innanför tullarna och 750,- i Storstockholm. Beställ din kasse på Rent a Chef’s hemsida.



Gunnar Frykfors

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat 
Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.