Publicerat 20 december 2024

Knappt en vecka kvar till julafton passar vi på att önska Dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År från oss på Diabetes Wellness Sverige. Vi bjuder även på härliga recept inför jul- och nyårshelgen av matentreprenören Gunnar Frykfors.

Några av de klassiska rätterna på julbordet är sillen, skinkan och köttbullarna. Som diabetiker ska du också kunna njuta av de olika rätterna så klart. Matentreprenören Gunnar Frykfors delar med sig av ett recept på granskottssill, juliga köttbullar anpassad för en diabetiker, samt även recept till en nyårsmeny med lågt sockerinnehåll.

Gin, gurka och granskottssill

2 burkar sillfiléer
6 cl Gin (Helst Hendricks)
15 st granskott (finns konserverade i utvalda butiker)
2 st lagerblad
10 st enbär
5 st tunna skivor gurka
1 st silverlök

Lagen:
1 dl äppelcidervinäger
1 dl honung
2 dl vatten
2 tsk senapsfrön
6 st nejlikor
10 st krossade kryddpepparkorn
3 st lagerblad

Skala gurkan på längden med potatisskalare till tunna skivor.
Blanda ginen med lagen.
Varva sill, granskott, enbär, gurka, silverlök. Häll över lagen och låt stå i minst 24 timmar.

För att öka granskottssmaken ytterligare kan man göra en granskottssirap genom att varva egenplockade granskott med rörsocker och citron.

Granskott är fullproppade med C-vitaminer samt mineraler och har en lätt syrlig smak som passar bra till gin. Var försiktig med granskott om du är gravid eller har njurproblem.

Fet fisk, som exempelvis sill, kan minska risken för att drabbas av vissa typer av diabetes. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltar. Det är ett ämne i fiskfettet som sannolikt påverkar immunsystemet och de speciella antikroppar som skadar insulinproduktionen.
– Vi kunde se att personer med de antikroppar som förknippas med autoimmun diabetes och som konsumerade fisk och då gärna fet fisk, hade minskad risk att drabbas av diabetes inom tio år jämfört med de som inte åt så mycket fisk, säger Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet och ledare för en av delstudierna. 

Källa: Umeå universitet

Köttbullar (4 portioner)

300 g nötfärs
300 g fläskfärs
2 dl vispgrädde
1 st gul lök
1 msk smör
1 st ägg
1, 5 tsk salt
2 krm kryddpeppar
2 msk smör till stekning

Skala och finhacka lök. Stek den mjuk i lite smör så att den får lite färg. Blanda färserna med löken, grädden, ägget och smaksätt med salt och kryddpeppar (byt ut mot svartpeppar om ni vill ha det lite mindre ”juligare”). Forma små bollar och bryn på hög värme i smör i en stekpanna. Ställ in i ugnen på 100 grader i ca 5 min eller låt gå på eftervärme på spisen i ca 5 minuter.

Gunnar har valt att göra sina köttbullar med blandfärs, men det går naturligtvis med endast nötfärs, fläskfärs eller viltfärs, allt efter smak och utbud. Han har även grädde i färsen för att göra den lite fetare för att kompensera andra tillbehör som t ex lingon eller pressgurka som kan vara lite sötare och som har snabbare kolhydrater.
- Jag har även skippat ströbrödet då grädden och ägget binder tillräckligt och jag tycker att köttbullarna blir saftigare då, säger Gunnar.

Köttbullen som introducerades på 1700-talet har avnjutits året runt, inte bara på julen, påsken och midsommar där kryddorna varieras utifrån årstid. Detta juliga köttbullsrecept av Gunnar kan serveras förslagsvis tillsammans med lingon eller till en fräsch rödkålssallad.

Meny till nyår

Här är en 3-rätters svensk och julinspirerad meny som passar för diabetiker, med fokus på lågt sockerinnehåll och balanserade smaker:

Gravad lax på salladsbädd med hovmästarsås

Gravad lax utan tillsatt socker (se recept nedan)
Blandade salladsblad (t.ex. ruccola, spenat, och romansallad)
Citronklyfta
Dill för garnering

Hovmästarsås (diabetesvänlig):
2 msk senap (helst utan tillsatt socker)
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
Hackad dill
En nypa stevia eller erytritol för lätt sötma

Här är ett recept på gravlax där du använder stevia istället för socker. Gravlaxen blir lika god, men med mindre kalorier!

Gravlax med stevia

Ingredienser:
1 kg laxfilé med skinn (helst mittbit, färsk eller fryst och tinad)
1 msk stevia (motsvarar ca 4 msk vanligt socker i sötma)
3 msk grovt salt
1 tsk nymald vitpeppar
1 knippe färsk dill (inklusive stjälkar)

Så här gör du:
Förbered laxen:
Kontrollera att laxen är fri från ben genom att dra över den med fingrarna och ta bort eventuella ben med en pincett. Lämna skinnet kvar.
Blanda kryddblandningen i en skål. Blanda stevia, grovt salt och nymald vitpeppar.
Förbered gravningen:
Gnid in laxfilén ordentligt med kryddblandningen, både på köttsidan och skinnsidan. Lägg ett tjockt lager dill på köttsidan av laxen.
Ställ i kyl under plast i minst ett dygn.

Servera laxen på en bädd av sallad med hovmästarsåsen ringlad ovanpå.

Ugnsbakad kalkon med rostad brysselkål och blomkålspuré

Ingredienser:
Kalkonfilé eller kycklingfilé, kryddad med salt, peppar, timjan och apelsinzest.
Brysselkål, ugnsrostad med olivolja, vitlök och en nypa flingsalt.
Blomkålspuré (mixad kokt blomkål, smör och grädde med en nypa muskotnöt).

Kalkonen serveras trancherad med brysselkålen och blomkålspurén som tillbehör.

Sockerfri saffranspannacotta med hallon

Ingredienser:
2 dl grädde
1 gelatinblad
1 krm saffran
1 tsk vaniljpulver
1 tsk stevia eller erytritol
Färska hallon

Så här gör du:
Koka upp grädde, saffran, vaniljpulver och sötning. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, krama ur och smält i den varma gräddblandningen. Häll upp i små glas och låt stelna i kylskåp. Toppa med färska hallon innan servering.

Den här menyn är låg i kolhydrater, håller sockerhalten nere och bjuder ändå på härliga, juliga smaker!

Du kan även beställa en nyårsmeny av Rent-a-Chef
Årets Nyårsmeny är:
- Svartrotssoppa, halstrad pilgrimsmussla, bakad ostronskivling, parmesanost och persiljekrasse
- Bakad hjortytterfilé, backtimjansky, fräst svartkål och potatisbakelse med Karl-Johan svamp
- Chokladfondant med mascarponekräm, frystorkade körsbär

Till: Nyårsmenyn beställs hos maria@rentachef.com före 21:00 den 26/12 och hämtas på Foodlab Ynglingagatan 12 i Vasastan, Stockholm, måndagen den 30’nde mellan kl 11-15. Minimum 8 personer.


Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick typ 1-diabetes 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.