Gunne lever med ett svajigt blodsockervärde
I september förra året fick Gunnes man ringa efter en ambulans, då Gunne var helt bortdomnad.- Jag hade då 28 i blodsockervärde och inflammerad bukspottskörtel när jag kom in på sjukhuset, säger Gunne.
På sjukhuset kunde de då konstatera att hon hade typ 2-diabetes.
Gunne Wickholm, 75 år, har levt med diagnosen typ 2-diabetes sedan den 16 december 2020, då hon fick åka akut in till sjukhuset i ambulans, där hon fick diagnosen typ 2-diabetes.
På sjukhuset gav de Gunne insulin och Metformin direkt. Hon fick därefter ligga inne på sjukhuset i ca en vecka tills hennes blodsockervärde hade stabiliserat sig.
- Jag tror nog att jag hade haft diabetes länge, men inte märkt det. Min läkare som jag hade tidigare tog aldrig några blodprover på mig på ett år, fortsätter Gunne.
I dag tar hon Metformin och insulin morgon och kväll samt att hon har fått en ny medicin, Jardiance, så att hon ska få ordning på sitt blodsockervärde.
- Mitt blodsocker svajar mycket, för det mesta brukar det ligga på 15-16, men i går kväll låg det på 3,9, så jag åt knäckebröd och en banan, och i morse låg det på 2,2. Så jag hoppas min nya medicin ska få ordning på mitt blodsocker.
Innan hon fick diagnosen typ 2-diabetes hade hon varit yr ett längre tag och sökte upp sin vårdcentral när hon började kräkas. Hennes läkare kunde då konstatera att hon hade kristallsjukan.
- Men kristallsjukan kommer alltid tillbaka. Jag har varit inne och tagit bort den fyra gånger. Senast var för två månader sedan.
De senaste åren har det ena avlöpt det andra och i september förra året opererades Gunne för vattenskalle.
- Och i mars trodde jag att jag hade Covid-19, men då var det vinterkräksjukan. Jag har även ett tryck mot höger öra hela tiden, men det vet de inte vad det är.
Gunne har även fått ögonkomplikationer med åldersförändring i gula fläcken och ser suddigt på ena ögat.
- Jag har opererats för grå starr och har även grön starr. Det är ärftligt, för min mor hade det också.
En Libre skulle underlätta för Gunne Sedan förra året har Gunne ändrat sin kost och gått ner 13 kilo. Hon är mycket noga med sina måltider, och äter frukost, lunch och middag samt har valt bort vissa råvaror.
- Jag äter nästan inga snabba kolhydrater som potatis, vitt bröd, ris eller pasta. Jag äter bönpasta istället. Och så äter jag mycket grönsaker, fast jag borde äta mer. Men jag har aldrig varit någon grönsaksätare. Förr drack jag vin, men sedan i december har jag inte druckit någonting, förklarar Gunne.
I och med att Gunne ofta känner sig yr så har hon inte kunnat motionera så mycket och erkänner att hon borde motionera mer.
- Jag har svårt att gå och går med käpp eller rullator, men är rädd att ramla omkull på grund av min yrsel. Så det blir i stort sett bara en vända till soptunnan.
I och med att hennes blodsockervärde svajar så sticker hon sig i fingrarna och kollar sitt blodsocker fyra gånger om dagen.
- Jag har frågat efter en Libre men har inte fått någon. Jag får boka tid till vårdcentralen själv och har ny läkare varje gång. Men jag har i alla fall fått pratat med en diabetessköterska på telefon regelbundet.
Gunne bor i dag på landet och känner att hon snart inte orkar något mer, så snart blir det flytt in till Vadstena istället. Hon och hennes man hoppas då att allt kommer att bli bättre och att hennes blodsockervärde ska bli mer stabilt.
Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Var noga med din kost
- Ha koll på dina värden
- Motionera så gott som du kan