Häng med på diabetesläger i Dalarna
När Camillas dotter var åtta år fick hon diagnosen typ 1-diabetes.
- Vi var på Mallorca veckan innan diagnos och då var hon väldigt låg och hängig och ville bara hänga med mig på hotellrummet, då började vi ana att något inte var som det skulle, säger Camilla.
Camilla Mattis dotter var åtta år då hon fick sin diagnos typ 1-diabetes.
- Fyra dagar efter att vi kommit hem från Mallorca kontaktade vi Vårdcentralen, eftersom Amanda inte ens orkade gå till skolan, då det visade sig att Amanda hade 32 i blodsockervärde och blev inlagd på sjukhuset i Falun. Vi är ändå tacksamma för att hon inte blev sjukare på Mallorca, fortsätter Camilla.
Amanda blev då inlagd med insulindropp och var tillbaka hemma efter en vecka där Camilla och hennes man fick ge henne sprutor, då hon under första året inte ville ha pump.
- Hon ville inte ha något på sig. Och grät varje gång vi skulle ta sprutor på henne. Det var fruktansvärt. Och på nätterna ställde vi klockan varannan timme för att kolla till henne.
Men efter ett halvår fick de prova en Libresensor på armen och cirka ett år senare fick hon sin första pump. I dag har hon Omnipod Dash och Dexcom G6, som fungerar bra.
- Men det är alltid svårt att sätta pumpen som hon har på armen i och med att hon har fått gropar i benen samt även en del på armarna. Man får flytta runt den hela tiden på hennes armar då det blir knölar vid infarten och även gropar från insulinet. Under en period fick hon även brännsår och blåsor av limmet.
Tufft att parera blodsockret
När Amanda kom tillbaka till skolan efter sin diagnos fick hon en resurs.
- Men vi fick slåss för att få det, förklarar Camilla.
I dag är Amanda 14 år och har kommit in i tonåren.
- Det händer att Amanda inte vill veta av sin diabetes emellanåt och hoppar ibland över att ta sitt måltidsinsulin på lunchen i skolan. Men över lag är hon väldigt duktig att sköta sin diabetes. Amanda har alltid varit en aktiv tjej och spelar i dag fotboll och handboll med mycket träning och matcher, samt rider en gång om dagen på sin häst.
- När hon har spelat fotbollsmatch så är det en utmaning med hennes blodsocker. Det är tufft att parera, men det går.
Familjen har funderat att skaffa hund under en period.
- Mina föräldrar har en hund, en Lagotto, som reagerar på Amandas blodsocker, så när Amanda blir för låg lämnar hon inte henne. Så det blir troligtvis en egen hund inom snar framtid.
Trygghetspriset blev startskottet till diabetesläger
För ungefär ett år sedan I vintras började Camilla och två andra diabetesmammor planera för ett diabetesläger.
- Det fanns inget diabetesläger i Dalarna. Vi ansökte då om Trygghetspriset hos Länsförsäkringar Dalarna för att starta ett läger, vilket blev startskottet till diabeteslägret, berättar Camilla.
Så den 8 juni ska de arrangera ett dagsläger på Tyllsnäs vandrarhem & camping i Borlänge för barn och ungdomar. - Vi räknar med att 50-100 personer kommer. Vi har redan fått 50 anmälningar där den yngsta år fem år.
De kommer även att låta 15 ungdomar från 13 år få sova över, med förhoppning om att kunna där de kommer att utöka möjligheten till nästa år.
- Det kommer att finnas hoppborg, sumodräkter, kanoter och möjlighet till fiske och bad samt andra aktiviteter. Forskaren Malin Flodström kommer att föreläsa om diabetes och Abbot kommer finnas på plats och presentera deras produkter. Även diabeteshunden, labradoren Aston, kommer dit med sin matte Elin.
- Det kommer bli en härlig dag med fokus på barnen och typ 1-diabetes och umgås med likasinnade.
Så Camilla ser fram emot ett mycket trevligt läger.
Vill du veta mer om lägret så har de ett öppet evenemang på Facebook ”Diabetesläger Dalarna” där du kan anmäla dig till lägret.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat