Hundar och katter får också diabetes
Erica Wiss har varit veterinär sedan 1993 och har sedan 20 år tillbaka varit anställd på Albano Djursjukhus i Danderyd utanför Stockholm. Hon har under åren arbetat med invärtessjukdomar hos hundar och katter som bland annat har diabetes.
Sedan 1999 har veterinären Erica Wiss arbetat på Anicura Djursjukhuset Albano där hon har specialistkompetens i hundar och katters sjukdomar med specialområde som invärtesmedicin, endokrinologi. Hon tar även hand om hundar och katter som har diabetes.
- Vi skiljer inte på diabetes typ 1 eller typ 2 utan kallar det generellt diabetes, säger Erica.
Fast egentligen har hundar mest likt diabetes typ 1 och katter mer likt diabetes typ 2.
- Det är troligen mycket vanligare att katter får diabetes i Stockholm än i övriga landet, mycket på grund av att de är innekatter och kan då lätt bli överviktiga.
Erica ser också att kosten har en bidragande orsak där katterna äter mycket torrfoder som innehåller för mycket kolhydrater.
- Burkmat är bättre för katter med mer proteininnehåll eller att man väljer torrfoder anpassat för diabetesdjur.
När det gäller hundar med diabetes så kan man välja mer fiberrik kost.
I Sverige är det antagligen dock vanligare med diabetes på hundar mycket på grund av att vi inte kastrerar tikar på samma sätt som i övriga världen. Hos tikar ökar risken för diabetes innan löptiden i anslutning till själva löpet. Därför skulle risken för diabetes minska om vi även i Sverige skulle kastrera våra tikar.
- I USA tillexempel, ser man inte alls lika mycket diabetes, mycket på grund av att de kastrerar alla tikar förutom de som ska gå till avel.
Vissa raser riskerar få diabetes mer än andra
Hos katter var tidigare diabetes den vanligaste hormonella sjukdomen, men i dag är det sköldkörtelsjukdom som toppar listan, med diabetes på andra plats, där vissa raser är mer mottagliga för diabetes än andra, till exempel burma, abessinier, russian blue och norsk skogskatt. Rasen birma däremot, där är det inte alls lika vanligt att de får diabetes.
- För 25 år sedan avlivade man katter med diabetes, men i dag vill ägaren sitt djurs bästa och behandlar det med insulin istället, fortsätter Erica.
Tittar man på hundsidan finns det vissa raser där det är vanligare med sjukdomen ex Samojed. Viss ärftlighet spelar troligen också in. Vissa gånger kan en annan hormonsjukdom Cushing vara den bakomliggande orsaken till diabetes, som oftast drabbar hundar som beaglar och terrier.
Hundar och katter har i motsats till människan färre komplikationer. En hund kan få ögonproblematik, men sällan andra komplikationer.
Katter kan även normalt ha högre blodsockervärden än hundar. Erica berättar att när en katt kommer in till mottagningen så kan den ha ett stresspåslag som då visar 20-25 i blodsockervärde. Så blodsockret kan variera mycket beroende på omständigheter.
Symptomen hos hundar och katter är rätt lika som hos oss människor, det vill säga ökad törst, kissar mycket, viktnedgång samt är ofta hungriga.
- Ju snabbare de kommer in för vård, desto snabbare kan vi sätta in insulin. Vi behandlar många patienter. Jag har cirka två djur per vecka som har diabetes.
När en tik har fått diagnosen diabetes och blivit kastrerad efter sin diagnos kan den till och med bli insulinfri.
Även djuren kan hamna i koma
När det gäller att mäta blodsockret hos djuren är det olika med vad som fungerar bäst.
- Hos vissa fungerar det med en glucometer, medan det inte fungerar så bra hos andra. Det ska inte vara en stress för djuret. Jag vill att de ska ha ett bra liv och även dess ägare, förklarar Erica.
För att mäta blodsockret hos djuren tar man blodprov i öronen hos katter och i tandköttet eller på läppen hos hundar. På kliniken kan man mäta långtidssocker (fruktosamin) istället för HbA1c som hos människan. Blodsockret kontrolleras oftast med två doser insulin per dag, en morgon och en kväll. Insulinet sätts lättast i nackskinnet eller på sidan av bröstkorgen på djuret, där det används både sprutor och pennor, men många tycker det är lättare med sprutor så att de får rätt insulindos. Tydligen är det på gång en mätare även till djur, men fortfarande ligger det i planeringsfasen.
Precis som människan kan även hundar och katter hamna i koma. Därför är det bra att ha med sig dextrosol eller smeta något sött på deras tandkött som snabbt tas upp av slemhinnorna hos djuret. Erica är väldigt mån om djuren och har stor respekt för att djuren ska må bra och utgår specifikt från varje patient.
- Jag vill att både djuret och ägaren ska ha ett accepterat liv, avslutar Erica.
Text: Ann Fogelberg
Foto: pixabay.com och AniCura Djursjukhuset Albano