Hur Linnea handskas med sitt blodsocker
28-åriga Linnea har haft diabetes sedan 10 år tillbaka. Hon hade precis som alla andra de klassiska symptomen med orimlig törst, kissade mycket, var väldigt trött och gick ner i vikt. Linnea somnade varje dag på lektionerna och orkade inte hålla samma nivå som tidigare på innebandy träningarna.
Linnea menar att det var såklart inte ett roligt besked för henne att veta att hon hade fått diabetes men det var ändå skönt att få veta vad det var som var fel då hon inte mådde bra. Hon visste inte alls mycket om diabetes när hon fick det och hon minns att hon blev orolig över att jag inte skulle få äta mellanmål och kvällsfika längre. Det hon insåg var att så var det ju såklart inte, utan snarare tvärtom. Ända sedan hon fick diabetes så har hon letat vägar för att göra det enklare för henne att leva som hon vill leva. Linnea har sedan 10 år tillbaka ändrat sin kost väldigt mycket och laborerar fortfarande med vad som funkar bra för henne och hennes blodsocker.
-Linnea, berätta för oss om din träning och diabetes.
- Jag tränar väldigt mycket och springer numera OCR-lopp (hinderbanelopp). Mitt senaste race var i Österrike, där jag och några vänner från gymmet jag tränar på körde en så kallad Trifecta Weekend som arrangeras av Spartan Race, då kör man 3 lopp på två dagar. Det längsta loppet tog mig 6 timmar och 45 minuter. Inför sådana typer av fysiska utmaningar krävs en del planering och att man har “testat blodsockret” vid några långpass för att se vilka justeringar just jag behöver göra. Jag kör med Omnipodd och det gör det enklare för mig att justera mina insulindoser för såna här tillfällen men även i vardagslivet. Sedan ungefär 1 år tillbaka så har jag även Dexcom G6 som också underlättar vid träning.
- Känner du dig orolig under dessa Corona tider?
- Det är klart man blir orolig, det påverkar så många människor på olika sätt. Nu har inte jag någon i min närhet som blivit drabbad hälsomässigt på ett allvarligt sätt vilket såklart känns bra. Jag tänker ofta på min mormor och Bosse (mormors sambo) och pratar med dom mer nu än tidigare, dom håller sig hemma men är ute för att ta frisk luft och får hjälp med att handla mat vilket är toppen.
- Har viruset påverkat din diabetes?
- Ja, jag har själv varit sjuk precis i vad jag skulle tro är corona och det påverkade mitt blodsocker på ett sätt jag inte upplevt tidigare när jag varit sjuk. Blodsockret svajar vid sjukdom och tidigare har jag endast behövt ta lite mer insulin än vanligt till måltiderna och/eller ökat basinsulinet lite, ca 15-20%. Jag började göra på samma sätt även denna gång, höjde med 15,20,25,30% osv men ingenting hände tills jag ökade med 60%, då gick blodsockret ner från 17-22 till 8-10. Då hade jag även ketoner i blodet. Jag fick köra med förhöjd dos, mellan 40-60%, i ca 4 dagar innan jag kunde återgå till normal dosering. Under denna tid hade jag även kontakt med min diabetessköterska och en läkare för att stämma av så jag var inne på rätt spår.
- Har du vidtagit några åtgärder inför en eventuell smittspridning?
- Jag har jobbat hemifrån sedan slutet på februari och har i princip inte lämnat Årsta där jag bor, delvis pga att jag varit sjuk också såklart men när jag blir 100% frisk kommer jag tänka på att inte åka buss, pendeltåg eller tunnelbana i “onödan” och i övrigt följa de rekommendationer som ges.
- Förutom att begränsa resandet påverkar corona din vardag på annat vis?
- På grund av att jag och även min sambo varit sjuk så har vi inte haft något som helst umgänge med andra. Jag har fortfarande lite känning i halsen och kommer hålla mig för mig själv tills det är helt över. Hur det blir sen återstår att se helt enkelt.
- Har du några tips som du vill dela med dig av till andra?
- Förutom att följa de folkhälsomyndigheten och regeringen säger så vill jag tipsa alla friska att hålla igång med träning och rörelse och vara ute i naturen mycket. Försök också att hitta nya rutiner om det blivit väldigt stora förändringar i vardagslivet eller om man blivit av med jobbet. Till de som är och blivit sjuk och har diabetes så vill jag uppmana att kolla blodsockret mer än vanligt, skriva upp vad du gör för justeringar i insulindoserna om du har lätt att glömma samt kontakta din diabetessköterska för råd och stöd.