Publicerat 25 augusti 2021

Lisa fick sin diagnos typ 1-diabetes när hon var nio år. Hon har alltid som barn varit dålig på att dricka, men efter att hon kom hem från ett kalas och berättade att hon hade druckit tre flaskor läsk och ändå var törstig förstod hennes föräldrar att något inte var som det skulle.
- Jag fick då kissa på en av pappas stickor och åka direkt in till Östra sjukhuset i Göteborg. Det visade sig då jag hade 30,6 i blodsockervärde, säger Lisa.

Lisa Molin, 36 år, fick sin diagnos typ 1-diabetes när hon var nio år. I och med att hennes pappa även har typ 1-diabetes så har det alltid funnits en förståelse för sjukdomen i familjen.
- Min pappa fick typ 1-diabetes när han var tolv år, fortsätter Lisa.
Den 20 februari 1994 blev hon inlagd på Östra sjukhuset i Göteborg.
- Jag fick först börja med att ta sprutor på en apelsin. Att börja ta sprutor var så klart en stor omställning, där mina föräldrar var ett stort stöd i och med att min pappa även har typ 1-diabetes.
Efter tre veckor på sjukhuset var hon tillbaka i skolan igen. I och med att en annan tjej i skolan, en klass över Lisa, hade typ 1-diabetes, så var det inspirerande för henne.
- Det var skönt mentalt för mig att veta att hon också hade diabetes.
Hennes klasskompisar lärde sig att se när Lisa blev för låg och visste hur de skulle göra, medan hennes ena lärare inte lät henne äta en frukt i klassrummet när hon fick känning.
- Jag fick gå ut och sätta mig. Det kändes som att sitta i skamvrån. Det tyckte jag var jättejobbigt och gömde min sjukdom istället. Jag ville inte ta mina sprutor inför andra och gick ibland till och med hem på rasten för att ta mina sprutor.

Lever även med andra sjukdomar och diagnoser
Under ett års tid, 2007, åkte hon in till sjukhuset ett flertal gånger och blev alltid hemskickad då de inte kunde se vad det var för fel på henne.
- Jag var trött, mådde illa och hade ett stort saltbehov, men ingen förstod vad det var, berättar Lisa.
Den 20 februari 2008 blev Lisa inlagd på sjukhuset igen. Hon hade då diagnosen Addison, en annan autoimmun sjukdom som sätter sig på binjurarna, där kroppen inte kan producera till exempel kortisol, vilket är livsavgörande.
Så den 20 februari är ett otursdatum för Lisa.
- Men samtidigt ett lyckodatum, för jag var nära på att dö.
Lisa fick även celiaki när hon var 12 år samt hypotyreos, en underfunktion av sköldkörteln, när hon var 23, som hon i dag fortfarande äter medicin för.
- Jag har dock aldrig hamnat i koma, då jag alltid har varit bra på att känna när jag får för lågt blodsockervärde.
För att hålla koll på sitt blodsocker har hon i dag en Dexcom sedan ett år tillbaka. Från att ha haft Libre sedan 2015 har hon nu bytt till en Dexcom, vilket hon tycker fungerar mycket bra.
- Jag har provat pump två gånger, senast fick jag prova en Omnipod som jag hade i ett halvår. Men sprutor fungerar bättre för mig, där jag trivs med min Dexcom.



Idrotten har präglat hennes liv
Lisa har alltid varit en aktiv tjej och gillat att idrotta. Från unga år har hon spelat fotboll samt även utövat racketsporter, som hon även håller på med i dag. Det blir även löpning, dans och besök på gym.
- Idrotten har präglat mitt liv, där jag har idrottat extremt mycket, den har känts som en frizon, där jag inte tänker på att jag är sjuk. Idrotten får mig att må så bra, förklarar Lisa.
Hon berättar att när hon var ung och började spela fotboll så var det folk som sa till henne att ”kan du verkligen spela fotboll, du har ju diabetes”. Vilket är en tråkig okunskap i samhället.
I dag spelar hon fotboll i ett division 4-lag utanför Alingsås.
- Jag spelar mest för skoj skull. Fotboll är en rolig träningsform.
Gällande kosten så är Lisa noga med vad hon äter, i och med att hon har celiaki, och äter bara glutenfritt samt mestadels växtbaserad kost.
- Jag äter det jag tycker om och fyller på med kolhydrater i och med att jag tränar så mycket. Jag gillar choklad och godis, men tänker på att inte äta det för ofta. Men jag äter inte rött kött och undviker mättat fett i för stor mängd.
Så det gäller att röra på sig i och med att det finns så många hälsomässiga fördelar med fysisk aktivitet. Samt att äta det som fungerar bäst för en själv. Att hitta sin egen balans.
- Att leva med typ 1-diabetes är ett 24-timmars jobb. Du kan aldrig vila ifrån det och aldrig ge upp. Sjukdomen finns med dig hela livet ut, avslutar Lisa.

Lisas tips till andra med typ 1-diabetes:
- Var påläst om din sjukdom.
- Idrotta och ha tålamod.
- Var noga med kosten. Testa dig fram, men ge inte upp.
- Dela erfarenheter med andra diabetiker.
- Var öppen och berätta om din sjukdom för folk i din närhet.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat