Publicerat 25 september 2024

Hollywoodlegenden James Earl Jones, känd för roller i Drömmarnas Fält, Lejonkungen och Star Wars, diagnostiserades med typ 2-diabetes I 60-årsåldern, ett tillstånd som han fortsatte att hantera under sina senare år. Han hade levt med typ 2-diabetes i över 20 år innan han dog vid 93 års ålder.

James Earl Jones - känd för sina roller i Lejonkungen och Drömmarnas fält samt som rösten till Darth Vader i Star Wars-serien - har avlidit. Han blev 93 år gammal. Jones, som senare i livet utvecklade typ 2-diabetes, övervann en svår stamning i barndomen och blev en prisbelönt skådespelare känd för sin djupa, mäktiga röst. 

Jones diagnostiserades med typ 2-diabetes i 60-årsåldern 
I en intervju 2016 på Rachael Ray Show avslöjade Jones att han fick diagnosen typ 2-diabetes i mitten av 1990-talet när han gick på ett kost- och träningscenter. 
Vid den tidpunkten var han i 60-årsåldern, en ålder då många äldre ofta får denna diagnos. 

"Diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar som fetma och onormalt kolesterol är vanligare ju äldre vi blir", säger Noa Tal, MD, endokrinolog vid Pituitary Disorders Center vid Pacific Neuroscience Institute i Santa Monica, Kalifornien.

Jones berättade i intervjun med Ray att hans tillstånd upptäcktes av en slump. 
"En dag somnade jag på en bänk mitt i gymnastiksalen", förklarar Jones. "Och en läkare som var där sa: 'Det är inte normalt', och han uppmuntrade mig att gå och kolla upp det." 

Ett laboratorietest visade att Jones hade typ 2-diabetes. 
"Tyvärr går typ 2-diabetes ibland under radarn", säger Tal.

År 2021 hade 38,1 miljoner vuxna amerikaner diabetes, enligt Centers for Disease Control and PreventionTrusted Source. Mer än en femtedel av dessa människor hade odiagnostiserad diabetes. 

Andelen diagnostiserad diabetes är högst bland amerikanska indianer eller Alaska Native vuxna, följt av svarta vuxna, latinamerikanska vuxna och asiatiska vuxna, visar CDC-data. Vita vuxna har den lägsta diabetesfrekvensen. 

Regelbunden screening, till exempel vid rutinmässiga läkarbesök, kan upptäcka diabetes i ett tidigt skede. 
Hon rekommenderar att alla ber sin primärvårdsläkare att undersöka sig för diabetes vid 40 års ålder eller vid 35 års ålder om man har andra hälsotillstånd som högt blodtryck. 
"Beroende på en persons etniska tillhörighet eller eventuella andra hälsotillstånd som en patient har, kan screening ske antingen varje år eller vart tredje år", säger Tal. 

Hur Jones lärde sig att hantera livet med typ 2-diabetes 
Jones berättade för Healthlines Diabetes Mine i en intervju 2016 att det efter hans diagnos var "tuffa förändringar, som att inte få min favorit jordgubbstårta".  
Beroende på hur allvarlig diabetessjukdomen är kan vissa personer kontrollera sin blodsockernivå med hjälp av livsstilsförändringar, t.ex. hälsosam kost och regelbunden fysisk träning, säger Tal. 
Andra kan behöva en oral eller injicerbar medicinering som metformin, Ozempic eller insulin, säger hon. 

Jones hade en läkare som föreslog att han skulle prova Invokana. Denna medicin verkar genom att eliminera överskott av glukos genom urinen. 
"Jag har upptäckt att Invokana var till stor hjälp för att balansera mitt blodsocker", säger han till Diabetes Mine. 

Diabetes kan ibland vara svårt att hantera för patienter. Förutom behandlingsbördan och behovet av att ta hand om sig själv finns det också en ökad risk för komplikationer på grund av diabetes, särskilt när den är okontrollerad. 
Dessa komplikationer kan omfatta hjärtsjukdom, stroke, njursjukdom, nervskada och fotsår. 

"När diabetes inte är välkontrollerad kan det påverka hela patienten", säger Tal. "Det påverkar i princip alla system i kroppen." 

Hur ett starkt stödsystem kan hjälpa en person att hantera typ 2-diabetes 
En sak som Jones lärt sig genom att hantera sin diabetes är att "det handlar om att vara i samklang med sin kropp, och jag är säker på att kroppen berättar saker för oss långt innan vi är medvetna om vad som händer", säger han till Diabetes Mine. "Sedan dess har det blivit mitt jobb att vara mer medveten om vad min kropp säger till mig." 

Han sa också att hans fru och son hjälpte honom att hålla sig "i linje" med sin hälsosamma kosthållning.
“Min son räknade kakorna i köket, och han kunde känna lukten på min andedräkt om jag smög i mig några", sa han till Diabetes Mine. "De har båda hjälpt mig att hålla mig på rätt spår."
 
"Jag insåg att när jag fick min diabetesdiagnos blev hela min familj diabetiker", förklarar han. "Inte så att de lider av samma saker som jag, men de förstår och vi måste arbeta som en familj för att leva med diabetes. De blev min stödgrupp, liksom mina läkare." 

Tal sa att ett starkt stödsystem kan hjälpa personer med diabetes att hantera sin sjukdom på ett framgångsrikt sätt. 
"Om jag har patienter med diabetes som har problem med minnet eller om deras behandlingsregim är komplex frågar jag alltid om det finns något familjestöd eller annat socialt stöd", säger hon. 

Källa: healthline.com, Shawn Radcliffe
Foto: Shutterstock

HÄR kan du testa ditt blodsocker gratis, blodsockerkollen.se