Kan choklad minska risken för typ 2-diabetes?
Forskare har gått igenom siffror från knappt 200 000 personer och upptäckt att intag av choklad varje vecka kan ha en överraskande effekt. Choklad innehåller nämligen ämnen som forskare tror kan vara gynnsamma för kroppen.
Choklad är kanske inte det första man tänker på om man vill förebygga sjukdomar. Men inte desto mindre spelar den populära matvaran huvudrollen i en ny studie som har gjorts av forskare vid bland annat Harvard TH. Chan School of Public Health.
Deras resultat visar att choklad eventuellt kan hjälpa till att förebygga en av vår tids vanligast förekommande kroniska sjukdomar och forskarna ger dessutom rekommendationer för exakt hur mycket du behöver äta av den välsmakande godsaken.
Choklad ser nämligen ut att kunna minska risken att drabbas av typ 2-diabetes, skriver forskarna i studien.
Miljontals människor har typ 2-diabetes
Drygt 800 miljoner människor i världen lever med typ 2-diabetes. Sjukdomen är kronisk och kan leda till andra allvarliga åkommor som hjärtsjukdomar och njurproblem. Motion och hälsosam kost tillhör de vanligaste råden för att förebygga typ 2-diabetes.
Som en del av studien granskade forskarna uppgifter från 192 208 personer som besvarade frågeformulär om sitt matintag vart fjärde år. Utifrån svaren kunde forskarna se ett samband mellan ett ökat intag av choklad och förekomsten av typ 2-diabetes.
28 gram choklad per vecka
Resultaten visade att de personer som åt mer än fem portioner av 28 gram choklad per vecka såg ut att löpa tio procent lägre risk att drabbas av typ 2-diabetes.
De personer som åt fem portioner mörk choklad i veckan och inte åt ljus choklad löpte 21 procent lägre risk att få typ 2-diabetes, skriver forskarna i studien.
Mörk choklad definieras i studien som choklad som innehåller mellan 50 och 80 procent kakao.
Vidare visade det sig att för varje portion av 28 gram mörk choklad som personerna konsumerade minskade risken att drabbas av typ 2-diabetes med 3 procent.
Kan innehålla hälsofrämjande ämnen
Choklad innehåller specifika ämnen som forskare tror kan vara orsaken till de gynnsamma effekterna på diabetes.
Mörk choklad innehåller definitivt de högsta halterna av dessa gynnsamma ämnen, skriver forskarna.
Men de betonar samtidigt att det krävs fler studier innan orsaken till chokladens förebyggande egenskaper kan fastställas och innan sambandet dessutom kan bekräftas fullt ut.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ.
Diabetes UK uppskattar att cirka 4,4 miljoner människor i Storbritannien lever med en diabetesdiagnos, med ytterligare 1,2 miljoner människor som eventuellt har odiagnostiserad typ 2-diabetes.
Antalet personer under 40 år som diagnostiserats med typ 2-diabetes i Storbritannien har ökat 39 % på sex år, vilket drivs av stigande fetma och billig skräpmat.
Storbritannien har en av de högsta fetmanivåerna i Europa. Två av tre vuxna är överviktiga eller feta och NHS spenderar £ 6bn per år behandling av fetma-relaterad ohälsa. Det förväntas stiga till 10 miljarder pund per år fram till 2050.
https://www.theguardian.com/society/2024/dec/04/eating-dark-chocolate-regularly-could-reduce-type-2-diabetes-risk-study-finds
Källa: Illustrerad vetenskap, Stine Hansen, The Guardian