Publicerat 25 maj 2021

Kjell Lindblom, 78, fick sin diagnos typ 2-diabetes 2013 och efter det har det har han varit inlagd på sjukhus ett flertal gånger. Han har i dag haft både hjärtinfarkt, gjort en bypassoperation samt har två stomipåsar.
- Jag mår bäst när jag mår taskigt, för det är jag mest van vid, säger Kjell.

År 2013 när Kjell var på en vanlig hälsokontroll på vårdcentralen, konstaterade läkaren att han hade typ 2-diabetes. Innan han fick sin diagnos gick han lätt en 9-hålsbana på golfbanan, men numera går han 1,7 till 2,5 kilometer om dagen med sin rullator istället. Fast egentligen började allt med att han fick en tia 2005. Därefter har det ena avlöst det andra och 2015 blev det cancer i ändtarmen, som var tvungen att opereras bort.
- Jag fick en hjärtinfarkt på operationsbordet och en till en vecka efter operationen, fortsätter Kjell.
Ett halvår senare blev det en resa till Lund för att göra en bypassoperation, där han tidigare hade varit för strålning innan operationen. Vid strålningen hade dessvärre en av hans urinledare bränts av, vilket ledde till att han fick en urinstomipåse.
- Men jag kan även använda det normala systemet ibland också.
I och med att Kjell även saknar en ändtarm lever han i dag med två stomipåsar.
År 2017, när hans dotter var på besök, så frågade hon vad han hade på kinden. Fläcken som han hade visade sig vara malignt melanom
- Så då vart det Lund igen.
Så det ena har avlöst det andra för Kjell.
Efter canceroperationen har tyvärr en böld på skinkan krånglat. Vilket har blivit en påföljd av dubbla penicillinkurer i två månader, från januari till mars. I mars blev Kjell så pass dålig att han var tvungen att åka in akut till sjukhuset. Han hade då ett blodsockervärde på 38, fick kramper och var medvetslös. Efter en vecka på sjukhuset fick han åka hem.
- När de skickade hem mig hade jag 10,8 i blodsockervärde. Läkaren sa också att det var på gränsen att jag hade klarat mig.
Antibiotikan hade nämligen biverkningar som gjorde att han fick aptitlöshet samt allmän håglöshet.
Nu har dock bölden på skinkan kommit tillbaka och han väntar nu på att få en läkartid för att få kolla upp den.

Noga med sina dagliga rutiner
För ett år sedan dog Kjells fru efter en lång tids sjukdom, Sjögrens syndrom. Vilket naturligtvis tog hårt på honom. Den sista tiden hade de 14 hembesök om dagen, då hans fru inte kunde komma upp ur sängen och heller inte gå på toaletten.
- Hennes immunsystem försämrades och de sista ett och ett halvt åren levde hon bara på näringsdryck och var inte kontaktbar större delen av 2020. Hon kunde inte prata eller säga vad hon ville. Det var en hemsk känsla. Hon fick sondmatas och vägde endast 30 kilo när hon dog. Så psykiskt har det varit ett par skitår, berättar Kjell.
Innan hans fru dog lovade han henne att börja motionera och göra ett närande mål om dagen från grunden. Vilket han har följt. Men i och med att han nu har en fistel på skinkan, så har han svårt att gå och hoppas så klart få den åtgärdad så snart som möjligt.
- Jag har i alla fall fått tillbaka min aptit, men jag behöver min motion också.
Han berättar att han lagar mat varje dag och skickar en bild på maten till sin dotter så att hon kan se att han inte slarvar med maten.
Han är noga med sina dagliga rutiner där han vaknar vid 9-tiden på morgonen och äter sin frukost, som består av havregryn med solroskärnor och frysta bär som blåbär eller hallon. Han äter ingen lunch, men tar ett mellanmål bestående av grovt rågbröd med en skiva ost på. Till middag blir det varm mat, gärna fisk.
- Jag äter mycket fisk och sällan kött. Det blir mycket sjötunga eller lubb och nu även mycket sparris.



Hemtjänst en gång per dag
På grund av att han fick kramp vid sitt höga blodsockervärde i våras, så har hans körkort tyvärr blivit indraget i sex månader, så han kan inte ta sig någonstans. Han väntar dock på att komma på en kontroll hos neurologen, men dit är det en väntelista på fem månader.
- Jag hoppas att jag ska få köra bil igen efter sommaren, förklarar Kjell..
Men han har i alla fall fått färdtjänst, vilket gör det lite lättare för honom.
En gång per dag, kl 10.30, kommer hemtjänsten hem till honom, för att bära in hans tidning, slänga hans sopor samt prata med honom i en kvart för att se att han mår bra. Men egentligen vill han klara sig själv och gör så gott han kan med hemmasysslorna.
- Jag vill laga min mat, bädda min säng, tvätta mina tvätt samt diska min disk.
På torsdagar kommer de och ger honom en hormonspruta, samt byter stomipåsen på hans ben.
- Tack vare min hormonspruta har jag inget sötsug längre.
Han behöver dock inget insulin ännu. Förutom veckan som han låg på sjukhus då han hade för högt blodsockervärde. Så i nuläget tar han en Metformin på morgonen och två på kvällen.
Numera har han även trädgårdsmästarens mamma som hjälper honom i trädgården.
- Min fru var trädgårdsnörd, och nu får jag hjälp till att det ser ut som tidigare med egen odling av sallad, gräslök, salvia och tomater.
Trots alla motgångar klarar sig Kjell bra och har humöret uppe, vilket ger honom livsglädje.
- De kollar mitt blodsocker en gång i veckan som senast låg på 7,5 och långtidssockret ligger i alla fall bra numera, så det är ju bra, avslutar Kjell.

Kjells tips till andra typ 2-diabetiker:
- Se över dina matvanor
- Motionera mer
- Ha regelbundna mattider
- Använd bra råvaror i din matlagning

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat