Publicerat 13 mars 2021

Lax i ugn är himla bra att göra. Varför? Först och främst blir laxen väldigt god när den får bakas med jämn värme runt om från alla håll. Dessutom behöver man inte stå och sköta den – det är bara att ställa in och sedan ta ut när timern piper. Salladen är fylld av vitaminer, fibrer och protein som är bra att få i sig och tillsammans med den kanongoda såsen blir det en riktigt bra rätt som passar både både som vardagsmat och till helg! 

Ingredienser

4 portioner 

Lax i ugn med rucola och feta:

4 styckfrysta laxfiléer
150g fetaost
45g rucola
3 msk rapsolja
salt, peppar, rökt paprikapulver

Lins och bönsallad:

2 dl puylinser
2 små morötter
250g sockerärtor
1 liten burk majs (140g)
1 burk kidneybönor (400g)
1 dl pumpafrön
4 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Dillsås:

2 dl creme fraiche
3 msk torkad dill
1 tsk lökpulver
salt, peppar

Gör såhär:

1. Ringla smör i botten av en ugnsfast form. Lägg ut laxfiléerna och krydda. Finhacka rucolan. Smula över fetaost och strössla över den hackade rucolan. Ringla över olja på rucolan och ställ in i 200° i 15-20 minuter.

2. Sjud puylinserna i saltat vatten i 20 minuter. Flaga morötterna med en potatisskalare. Blanda linser och morotsflagor med sockerärtor, majs, sköljda kidneybönor och pumpafrön. Ringla över balsamvinäger, olivolja och smaka av med kryddor.

3. Blanda creme fraiche med dill, lökpulver, salt och peppar.

Receptet är taget från landleyskök.