
Lina fick typ 1-diabetes under inspelningen av Hela Sverige bakar
Barnmorskan Lina, en av deltagarna i Hela Sverige bakar, fick diagnosen typ 1-diabetes och hypertyreos under inspelningen av Hela Sverige bakar 2024.
- Några veckor innan inspelningen av programmet skulle starta började jag märka att jag var väldigt trött. Jag ville förbereda mig inför tävlingen och stod och provbakade flera timmar per dygn samt jobbade samtidigt heltid, och trodde att jag var trött på grund av att det var mycket just då, säger Lina.
Någon vecka efter att Lina Shawali, 28 år, hade börjat med inspelningen av Hela Sverige bakar och var trött fick hon diagnosen typ 1-diabetes och hypertyreos. Hon hade märkt att hon var tröttare än vanligt på jobbet som barnmorska, samtidigt som hon förberedde sig inför inspelningen av TV-programmet.
- Jag märkte att orken inte fanns och kände mig uppjagad. Jag var trött och slut, men gjorde det bästa av situationen, fortsätter Lina.
Några veckor efter inspelningen hade börjat kände Lina att orken inte fanns.
- Jag ville ge så mycket, vilket jag inte kunde prestera. Viljan var på topp, samtidigt som jag var besviken på mig själv där jag inte kände igen mig själv. Jag trodde jag var utmattad i och med att jag jobbade så mycket. Jag kände också att jag hade koncentrationssvårigheter, hög puls, extrem trötthet samt darrningar i händerna.
Hon hade tidigare vid ett flertal tillfällen kontaktat vårdcentralen, men ingen hade tagit något blodsockerprov på Lina.
- Jag kontaktade vårdcentralen för att jag var trött och hade bröstsmärtor, men ingenting hände.
En kväll när hon jobbade på förlossningen, en vecka efter att inspelningen var slut, testade hon sig och hade då 19,9 i blodsockervärde.
- Jag sökte in samma kväll till akuten på S:t Göran och blev inlagd direkt och fick diagnosen diabetes och hypertyreos. Jag låg inne en natt och fick insulin. Jag var i chock och ville bara hem.
I och med att Lina är sjuksköterska i botten var hon van att ge patienter insulin, men hade aldrig trott att hon själv skulle behöva det.
Under två veckors tid efter hennes diagnos skedde en utredning för att se vilken typ av diabetes som Lina hade. Vilket visade sig att hon fick diagnosen typ 1-diabetes.
- Jag tar fortfarande sprutor. Under en tid pausade jag långinsulinet i och med att jag själv hade en liten insulinproduktion, men kommer att börja med det igen. Det är ett pyssel att reglera rätt sorts insulin och matcha mitt insulinbehov. Så det har varit mycket justering.
I dag har hon även en Libre för att hålla koll på sitt blodsockervärde.
- Från början ville jag egentligen inte ha något fäst på kroppen. Men i dag är jag glad att jag har en Libre.
Skriver sina egna recept
I höstas gick den trettonde säsongen av Hela Sverige bakar av stapeln, där Lina var en av de tio tävlande.
- Det är min syster som är anledningen till att jag från början som barn upptäckte bakningen, berättar Lina.
I och med att Lina under åren hade följt sin storasysters bakande hemma i köket, så var det naturligt för henne att började baka.
- Jag bakade mycket i min ungdom, då jag under lektionerna i skolan satt och funderade på vad jag skulle baka när jag kom hem.
Under tre års tid hade Linas man och hennes vänner pushat henne att hon skulle söka till Hela Sverige bakar.
- Till slut vågade jag söka in till Hela Sverige bakar och gick vidare i varje casting och blev en av de tio tävlande.
Lina har alltid tyckt om att baka och experimentera med smaker.
- Jag skriver mina egna recept och är bred. Det vill säga att jag inte har siktat in mig på tårtor eller något annat specifikt. Jag tycker om att kombinera nya smaker, där mitt motto är att det ska vara enkelt.
Samtidigt tycker hon om att fota och filma och har ett instagramkonto, där hon lägger ut sina bilder, filmer och recept. Hon har även en blogg.
När hon fick diagnosen typ 1-diabetes och jobbade med socker blev det en krock.
- Jag jobbade med socker varje dag, så vad var oddsen att JAG skulle få diabetes. Men samtidigt skulle inte min diabetes hindra mig från att fortsätta med min hobby. Jag fick helt enkelt tänka om och baka utan mjöl och raffinerat socker.
Efter sin diagnos väljer Lina att baka mer blodsockersäkert.
- Det blir mer glutenfritt och blodsockervänligt, vilket är minst lika roligt. Det gäller bara att tänka lite mer. Jag vill baka och inspirera diabetiker och alla barn som älskar fika och socker. Alla är värda att fika. Det vill jag dela med mig av.
Följ Lina på instagram på @linashawali och hennes blogg på linashawali.se.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat
Nedan bjuder Lina på ett av hennes recept:
Glutenfria vanilj- och mörk chokladmuffins toppade med saltade mandlar
Ingredienser:
- 3 stora ägg
- 150 g mandelmjöl
- 100 g havremjöl
- 1 msk potatismjöl
- 1 dl honung
- 0,5 tesked xantangummi
- 1 dl olja
- 1 dl naturell yoghurt
- 1 tesked bikarbonat
- 2 teskedar vaniljsocker
- 1 knivspets vaniljpulver
- 100 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)
Topping:
- Saltade mandlar (grovhackade)
- Mörk choklad (grovhackat eller chokladknappar)
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 190°C med över- och undervärme. Förbered en muffinsplåt genom att sätta i muffinsformar.
- Vispa äggen poröst tills de får en ljusare färg och en fluffig konsistens. Tillsätt honungen och fortsätt vispa tills blandningen är väl blandad och luftig.
- Sila de torra ingredienserna (mandelmjöl, havremjöl, potatismjöl, xantangummi, bikarbonat, vaniljsocker och vaniljpulver) i en stor bunke. Blanda noggrant med en ballongvisp så att alla ingredienser blandas väl.
- Tillsätt naturell yoghurt och olja till de torra ingredienserna. Rör om tills ingredienserna är väl blandade.
- Tillsätt ägg- och honungsblandningen till de torra ingredienserna och rör om försiktigt med en slickepott tills smeten är jämn.
- Vänd ner den grovhackade mörka chokladen eller chokladknapparna och blanda försiktigt tills chokladen är jämnt fördelad i smeten.
- Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Strö över grovhackade saltade mandlar och ytterligare chokladbitar som topping.
- Grädda muffinsen mitt i ugnen i 25-30 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt muffinsen svalna i formen i några minuter innan de försiktigt tas ut och får svalna helt på ett galler.
Senaste nyheterna


