Publicerat 27 april 2018

Marina Olai har arbetat som dietist i fyra år där en tredjedel av hennes patienter har diabetes, varav 80 procent typ 2. Hon brinner för livsmedelskvalitet och inspireras när hennes patienter förbättrar sina värden på grund av ändrade kostvanor.

Marina Olai, 30 år, har tidigare varit dansare men skolade om sig till dietist. Att kunna hjälpa andra att må bättre genom att ändra sin kost triggade henne. Så i dag arbetar hon som dietist på Danvik Rehab & Kiropraktik.

- I och med att man kan se stora resultat gällande kosten för diabetiker så tycker jag att det är inspirerande, säger Marina.

Och påpekar att kosten ändå skiljer sig åt gällande diabetes typ 1 och 2.

- Det gäller att balansera kosten på ett annat sätt för typ 1 genom kolhydratsräkning för rätt dosering av insulin. För typ 2-diabetes är lågkolhydratkost aktuellt.

Marina har under de senaste tre åren arbetat med diabetesanpassad kost där hon kan påverka sitt jobb väldigt mycket och se resultat. Hon kollar patienters livsstilsmönster och rekommenderar för det mesta en måttlig lågkolhydratkost.

- Det optimala är en patient som har tid att laga mycket mat hemma, då är det lättare att få in goda livsmedelsval i patientens kost, fortsätter Marina.

Utgår från patientens familjesituation
Det är mycket samtal och psykologi som hon har med sina patienter där hon även stärker upp tilltron till dem själva, vilken ibland kan vara låg. Hon kollar först av patientens familjesituation gällande om de lever själva, har familj och hur deras matvanor ser ut, därifrån gör hon mindmaps som de går igenom. Hon ser vad patienten dricker för drycker till mat och i övrigt och ger först råd att patienten ska undvika söta drycker, där borttagna söta drycker har den största effekten.

Den typiska diabetespatienten hos Marina är i 50-60 årsåldern, män som kvinnor, med övervikt i de flesta fall och som har ett stillasittande jobb. Hon uppmanar då patienten att öka vardagsaktiviteterna med att till exempel ta trappor istället för hiss. Gå hem från jobbet, beroende på var man jobbar, eller gå av någon hållplats tidigare.

- Men det är främst kosten som jag fokuserar på. Det är synd att vissa patienter känner sig dömda, för det är inte tanken. Jag vill ju bara få dem att må bättre och allt är ju individuellt utifrån patientens leverne och vanor, tillägger Marina.

Tre mål mat om dagen
Hon rekommenderar tre mål om dagen, frukost, lunch och middag. Till frukost rekommenderar Marina en osötad mejeriprodukt med till exempel bär i istället för fruktyoghurt. Vill du ha müsli i, gör då en egen på nötter och fröer. Ett glas juice max 1-2 dl, om det finns näring i det, men som diabetiker bör man även se över sin juicemängd. Ägg är bra, omelett eller äggröra. Helst mackor endast till helgen, då man bör hålla ner intag av mängden bröd.

- Du ska minska mängden på icke kvalitativa varor, som till exempel bröd och onödiga tillsatser.  Om det är svårt att byta ut ett livsmedel kan det vara lättare att dra ner på de istället. Och reducera mjölk, drick mer vatten istället. I vår stressade vardag hinner vi inte läsa innehållsdeklarationen på varorna vi köper, men vi bör ta oss tid och ställa frågan ”vad är det vi köper hem?”, poängterar Marina.

- Om du tar en panerad torsk till lunch kan du ta bort potatisen och kolla såsen. Det du stoppar i dig ska ha bra kvalitet och näring i sig. Ät mycket grönsaker, minst 3 dl om dagen, helst näringsrika som rotfrukter och kål eller gärna en ratatouille. Du får också en högre mättnadskänsla när du väljer mer fibrer i grönsakerna, förklarar Marina.

Till middag kan du förslagsvis ta en ren köttprodukt, kyckling eller fisk tillsammans med grönsaker.

- Det är bra att laga maten från grunden.

Marina menar att mellanmål inte alltid behövs.

- De som har svårt att minska kolhydrater har ofta svårt att dra ner på mellanmål.

Alkohol och diabetes
När det gäller alkohol så tycker Marina att vin är bättre än öl, då det är mindre kolhydrater i vin, helst rött eller torrt vitt vin.

- Kolla sockerhalten på vinet och försök minimera sockret så gott du kan. Vad äter du till? Var mer restriktiv med öl. Om de älskar öl ber jag dem dra ner på sin konsumtion.

- Det är så fantastiskt när mina patienter har fått bra värden. Det är så tacksamt, vilket driver mig att jobba vidare med det när jag ser resultat. Det ska vara livsmedelskvalitet och livskvalitet, det är en bra hälsoinvestering. Om du inte lägger ner tid på din hälsa så kommer du förr eller senare behöva lägga tid på sjukdom, avslutar Marina.

Marinas tips:
- Börja vardagsmotionera. Röra på sig är A och O.
- Ta bort skräpmat och undvik söta drycker.
- Tänk på vad du äter. Läs innehållsdeklarationen vid inköp.
- Kolla över kosten och dra ner på kolhydrater. Vad stoppar jag i mig och vad behöver JAG ändra på?
- Väv in bra matvanor i din kost.
- Vikten är inte allting. Hur du ser ut inombords är viktigare.
Boktips: Matrevolutionen (Andreas Eenfeldt), Ett sötare blod (Ann Fernholm)
Nättips: jonasbergqvist.se, dietdoctor.com

Text och foto: Ann Fogelberg