Ljusrevolutionen, hur ljuset påverkar vår hälsa
Fredrik Paulún är näringsfysiologen som har gett ut över 20 böcker om hälsa, träning och kost samt åker runt och håller föreläsningar runt om i Norden.
Hans intresse för hälsa började när han var 15 år och började träna.
- Det föll sig naturligt när jag började träna, att man kunde äta och leva gott och må bra. Att ha en mer holistisk och hållbar hälsa, säger Fredrik.
Nu är han aktuell med boken ”Ljusrevolutionen – friskare och starkare med solens röda strålar” om hur solen påverkar vår hälsa på ett positivt sätt.
När Fredrik Paulún var 15 år och började träna föll sig allt naturligt, att äta och leva gott och må bra. Att ha en holistisk och hållbar hälsa.
Som nybliven tonåring, det vill säga vid 13-14-års åldern fick han en kick av sötsaker.
- Jag letade i mina föräldrars gömmor efter sötsaker. Det var ett problem, jag var sockerberoende, fortsätter Fredrik.
När han var 15 år och började träna och körde två pass om dagen, tog det bort sötsuget. Sockret med tomma kalorier som är den största boven när det gäller hälsa, vikt och livskvalitet.
- Jag hade motivationen och började äta bättre när jag kom igång.
När han var 20 år började han studera hälsa på riktigt och utbildade sig till näringsfysiolog.
- Jag ville hjälpa människor att dra egna slutsatser hur en bra hälsa påverkar vår kropp.
I dag håller han föreläsningar om hälsa, om hur viktigt och betydelsefullt det är med bra kost och träning för att du ska må bra.
- Att äta bra kost med riktiga råvaror i kombination med träning gör att vi mår bättre. Att välja rotfrukter, baljväxter och proteiner som ägg, kött och fisk, vilket bromsar kolhydraterna.
Fredriks tips är att dricka tre deciliter före maten för att få ett jämnare blodsockervärde. Och dricka vatten till måltiden.
- Många kryddor kan öka insulinkänsligheten och därmed balansera blodsockret. Kanel, gurkmeja och curry är mest effektiva, men även ingefära, kummin, koriander, bockhornsklöver och vitlök är bra. Ta gärna en tesked kanel i kaffefiltret, när du brygger kaffe, vilket minskar sockersuget.
Ny bok ute nu
Under åren har Fredrik släppt över 20 böcker som har översatts på olika språk i världen. Med tips på olika dieter som GI, LCHQ, stenålderskost och hur fett påverkar vår kropp har han blivit uppmärksammad världen över. Med titlar som till exempel, ”50 genvägar till ett sockerfritt liv” där du får 50 genvägar till hur du kan minska ditt sockerintag och bli fri från ditt sockerberoende, ”50 vägar till fettförbränning” som beskriver hur en effektiv fettförbränning är bra både för dig som vill gå ner i vikt och för dig som vill behålla din nuvarande vikt samt ”Den perfekta maten”, med recept för dig som vill förebygga hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, cancer och typ 2-diabetes.
För tre år sedan började Fredrik intressera sig för hur solljuset kan påverka vår hälsa på ett positivt sätt. Och är nu aktuell med en ny bok ”Ljusrevolutionen – Friskare och starkare med solens röda strålar” om hur solen påverkar vår hälsa på ett positivt sätt.
- Solljuset går djupt in i våra kroppar vilket ökar energiproduktionen i våra celler, vilket stärker immunförsvaret, ökar cirkulationen, förebygger diabetes, både typ 1 och 2, samt skyddar mot vissa cancersjukdomar, förklarar Fredrik.
Solens ljus viktigt för hälsan
I boken berättar han att solens ljus är lika viktigt för hälsan som rätt kost och regelbunden träning.
- Med ljusets hjälp kan vi dämpa inflammationer, lindra smärta, öka muskelmassan och prestationsförmågan, minskar risken för autoimmuna sjukdomar, sänka blodtrycket, stärka immunförsvaret, öka kollagenproduktionen och minska rynkor, stimulera stamcellsproduktionen och mycket mer, berättar Fredrik.
Han förklarar även skillnaden mellan olika ljus, hur huden, musklerna och åldrandet kan påverkas positivt av tio minuters rött ljus varje dag, och hur man kan ersätta det naturliga solljuset under de mörka månaderna.
- När det röda ljuset kom in i mitt medvetande var det som att en jättelik pusselbit föll på plats. Jag vill påstå att rödljusterapi är lika intressant och viktigt för hälsoforskningen som nutrition och fysisk aktivitet. Där rödljusterapi har visat sig hjälpa typ 2-diabetiker att reglera blodsockret. Faktum är att solljuset ökar produktionen av endorfiner, ett hormon som tillverkas i den del av hjärnan som är kopplad till vårt belöningssystem och påverkar vårt sinnestillstånd och välbefinnande. Forskning visar också att låg solexponering ökar kroppsvikten, och speciellt bukfettet, vilket i sin tur ökar risken för metabolt syndrom, ett antal symptom som ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar: bland annat övervikt, högt blodtryck och insulinresistens, avslutar Fredrik.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Peter Knutson