Publicerat 25 oktober 2024

Banbrytande forskning som presenterades vid UEG Week 2024 avslöjar en lovande ny behandlingsstrategi för typ 2-diabetes (T2D) som avsevärt kan minska eller till och med eliminera behovet av insulinbehandling.

Detta innovativa tillvägagångssätt, som kombinerar en ny procedur som kallas ReCET (Re-Cellularization via Electroporation Therapy) med semaglutid, resulterade i eliminering av insulinbehandling för 86 % av patienterna.

Globalt sett påverkar typ 2-diabetes 422 miljoner människor, med fetma erkänd som en betydande riskfaktor. Medan insulinbehandling vanligtvis används för att hantera blodsockernivåer hos T2D-patienter, kan det resultera i biverkningar som viktökning och ytterligare komplicera diabeteshanteringen. Det finns därför behov av alternativa behandlingsstrategier.

Den första människostudien inkluderade 14 deltagare i åldrarna 28 till 75 år, med kroppsmassaindex från 24 till 40 kg/m². Varje deltagare genomgick ReCET-proceduren under djup sedering, en behandling som syftar till att förbättra kroppens känslighet för sitt eget insulin. Efter proceduren följde deltagarna en två veckor lång isokalorisk flytande diet, varefter semaglutid gradvis titrerades upp till 1 mg/vecka.

Anmärkningsvärt nog, vid 6- och 12-månadersuppföljningen, behövde 86 % av deltagarna (12 av 14) inte längre insulinbehandling, och denna framgång fortsatte under 24-månadersuppföljningen. I dessa fall bibehöll alla patienter glykemisk kontroll, med HbA1c-nivåer kvar under 7,5 %.

Den maximala dosen av semaglutid tolererades väl av 93 % av deltagarna, en individ kunde inte öka till den maximala dosen på grund av illamående. Alla patienter genomförde ReCET-proceduren framgångsrikt och inga allvarliga biverkningar rapporterades.

”Dessa fynd är mycket uppmuntrande, vilket tyder på att ReCET är en säker och genomförbar procedur som, i kombination med semaglutid, effektivt kan eliminera behovet av insulinbehandling." Säger Dr. Celine Busch, studieansvarig författare och forskningsassistent, gastroenterologi och hepatologi, Amsterdam UMC

Busch tillade vidare, "Till skillnad från läkemedelsbehandling, som kräver daglig medicinering, är ReCET efterlevnadsfri, vilket tar itu med den kritiska frågan om pågående patientföljsamhet i hanteringen av T2D. Dessutom är behandlingen sjukdomsmodifierande: den förbättrar patientens känslighet till sitt eget (endogena) insulin, för att ta itu med grundorsaken till sjukdomen, i motsats till för närvarande tillgängliga läkemedelsterapier, som i bästa fall är sjukdomskontrollerande."

Framöver planerar forskarna att genomföra större randomiserade kontrollerade studier för att ytterligare validera dessa fynd. Dr Busch tillade, "Vi genomför för närvarande EMINENT-2-studien med samma inklusions- och uteslutningskriterier och administrering av semaglutid, men med antingen en skenprocedur eller ReCET. Denna studie kommer också att inkludera mekanistiska bedömningar för att utvärdera den underliggande mekanismen för ReCET."

Källa: News Medical