Malvinas tankar om Coronaviruset
24-åriga Malvina Axblom har diabetes typ-1 och är student vid Lunds Universitet. Vi frågade henne hur hennes liv har påverkats av Coronaviruset och vilket budskap hon vill sprida vidare till andra diabetiker.
Känner du dig orolig under dessa Coronatider?
Jag kan känna av oron i samhället och det är inte så konstigt med tanke på den situation vi befinner oss i. Jag tror dock att oron framförallt grundar sig i okunskap. Vi har ett nytt virus framför oss som tyvärr har drabbat väldigt många människor, det sprider sig snabbt, det finns en mängd information (och desinformation) ute på medier och alla, exakt ALLA snackar om COVID-19. Det går inte att undfly. Ingen får en paus från samtalsämnet och jag kan tänka mig att det kan ta mycket energi och skapa stress eller oro hos många människor.
Jag känner mig personligen inte så orolig eftersom jag insett att det inte finns någon mening med det. För att hålla mig lugn håller jag mig uppdaterad om hur COVID-19-situationen ser ut och vilka rekommendationer Folkhälsomyndigheten går ut med. Jag gör min del genom att följa rekommendationerna samt förlitar mig på att experterna gör allt de kan i sin makt för att Sverige ska komma så lindrigt undan detta virus som möjligt. Jag tänker på att vara extra snäll mot andra genom att till exempel skicka ett extra kärleksfullt meddelande till någon jag står nära. Mer än så kan vi som privatpersoner inte göra för oss själva i nuläget.
Har viruset påverkat din diabetes?
Till min kunskap har jag inte varit smittad med COVID-19 (än). Jag antar detta eftersom jag varken känt av några symptom eller kunnat se en förändring i mitt blodsocker. Jag kan tänka mig att mitt blodsocker skulle bete sig på ett liknande sätt som när jag är sjuk i influensa ifall jag får Coronaviruset.
Mina kurvor har förbättrats lite de senaste veckorna. Detta eftersom jag i vanliga fall är väldigt aktiv med studier, jobb, träning, fritidsaktiviteter, vänner, familj, etcetera att jag ibland glömmer kolla mitt blodsocker regelbundet. Nu när många av mina aktiviteter är inställda har jag mer tid att kolla mitt blodsocker och ta generell ta mer hänsyn till min diabetes genom att bland annat planera mer. Mina rutiner med fysiska aktiviteter, mat, sömn och stressnivå ser i övrigt ungefär likadant ut idag under COVID-19 som för några veckor sedan och därför ser jag ingen jättestor påverkan på min diabetes. Däremot kan jag tänka mig att många faller ur sina rutiner eller blir mindre fysiskt aktiva under COVID-19 och det påverkar förmodligen de personernas diabetes på ett eller annat sätt.
Har du vidtagit några åtgärder inför en eventuell smittspridning?
Jag följer rekommendationerna som regeringen och Folkhälsomyndigheten går ut med. Utöver det har jag insulin hemma som räcker för åtminstone två månader framöver. Jag har svårt att se att insulinproduktionen skulle påverkas av COVID-19 när så pass många människor är beroende av den men jag har lite extra just nu för att känna lugn och trygghet.
Förutom att begränsa resandet, påverkar Coronaviruset din vardag på annat vis?
Absolut. Idag skriver jag mitt examensarbete hemifrån istället för på ett bibliotek eller i stan. Jag tränar utomhus eller i vardagsrummet istället för på gymmet. Resterande av mina vardagsaktiviteter är inställda eller anpassade för rådande situation. Min kör repar exempelvis i mindre grupper istället för att sjunga i helkör. I övrigt har jag som tidigare nämnt mer tid att tänka på min diabetes än i vanliga fall. Jag har tid att jogga en extra runda i veckan och jag har tid att laga precis vilken mat jag vill.
Har du några tips att dela med dig till andra?
1. Håll dig uppdaterad och tänk en extra gång innan du tar dig till en aktivitet med andra människor. Det är bättre att vara på den säkra sidan än att riskera att få viruset. Vi diabetiker är trots allt i riskgruppen och bör ha det i åtanke.
2. Försök hålla dina rutiner med exempelvis träning och mat som de var innan virusutbrottet för att undvika att blodsockret påverkas allt för mycket.
3. Säg ifrån när du behöver en paus från att snacka om COVID-19 - speciellt du som känner att du blir stressad eller orolig av ämnet.
4. Stötta samhället utan att sätta dig själv i risk. Du kan: uppdatera ditt medlemskap på ett gym eller annan verksamhet i förväg för att stötta deras ekonomi, erbjuda din granne om du kan handla något till hen när du ändå ska till affären eller beställa hem mat från din favoritrestaurang som kan ha svårt att hålla öppet på grund av få kunder.
Avslutningsvis vill jag säga att diabetes ter sig väldigt olika för olika personer. Jag försöker se det positiva i alla situationer och håller uppe humöret genom att bland annat dra nytta av den "extratid" jag har just nu. De diabetiker som känner sig oroliga eller de som kan ha svårt att hålla sina rutiner kan få en extra tuff tid med sin diabetes under denna period. Vi alla vet hur vår mentala hälsa och ändrade rutiner kan påverka vår diabetes. Men, det här går snart över.
Ta hand om er och om varandra!