Publicerat 19 oktober 2022

Martin Holmberg, 41 år, fick sin diagnos typ 1-diabetes en vecka innan han skulle fylla 16 år.
- Det var tur för mig, för då hamnade jag på barn- istället för på vuxenavdelningen och kunde ligga kvar i tre veckor istället för en, säger Martin.


Martin Holmberg hade veckan innan han fick lunginflammation som femtonåring, sprungit mycket på toaletten och varit törstig. Så när han var hos läkaren för sin lunginflammation, tog de också ett blodsockervärde på honom, som visade på över 20. Han fick då diagnosen typ 1-diabetes och blev direkt inlagd på Skövdes barnmottagning.
- Jag fick öva på att ta mina sprutor på en apelsin och började därefter med en lång och stor spruta på mig själv, fortsätter Martin.
När han senare kom till vuxenavdelningen fick han en mittemellan stor spruta på 8 mm.
- De frågade mig varför jag hade fått en sådan stor spruta på barnavdelningen. Vilket jag egentligen aldrig förstod.
I dag har han en 4’a, vilken fungerar bra.
När Libren kom ut på marknaden fick han en sådan. Han hade då själv byggt en mottagare som han kunde programmera till sin Libre, vilket gjorde att han fick bra värden.
- Sköterskan ville inte skriva ut en pump, för hon tyckte att jag låg så bra till i mina värden.
Så istället fick han be sin läkare att skriva ut en pump vilken han började med 2012, trots sköterskans protester.

Bytte sköterska och fick pump utskriven
År 2016 hittade han en pump på Medtrum, som då hade kommit till England, och som året efter, det vill säga 2017, kom till Sverige. Fortfarande vägrade sköterskan att skriva ut en pump till honom.
- År 2018 bytte jag sköterska och fick en pump utskriven direkt. Sköterskorna har egentligen stor makt, men med min nya sköterska är det inga problem, förklarar Martin.
I dag använder han TouchCare® System Nano med både pumpen och CGM från Medtrum och styr systemet med sin egen mobil. Där systemet använder APGOTM som är en självlärande algoritm för Hybrid close loop.

I systemet finns, automatisk basal justering, automatisk korrigering av bolus samt automatisk måltidshantering av kolhydrater.
- Skillnaden år 1996 när jag fick diabetes och nu 2022, är att man inte behöver ha med sig en väska när man åker iväg korta sträckor, i dag räcker det med mobilen, den styr allt. Så jag är mycket nöjd.

Komplikationer som karpaltunnelsyndrom
När han kom tillbaka till skolan efter sin sjukhusvistelse, kom en sköterska till klassen i skolan och informerade om diabetes och hur de skulle göra om Martin blev för låg.
Innan han fick sin diagnos, typ 1-diabetes, visste han inte om någon annan på skolan som hade diabetes. Men när han fick sin diagnos så fick han reda på att några i parallellklasserna också hade diabetes. Vilket kändes tryggt för Martin.
- När vi var på klassresa till Spanien, följde en av klassföräldrarna med, som var sjuksköterska. Så det var aldrig några problem, berättar Martin.
Under åren har han fått komplikationer som karpaltunnelsyndrom i båda sina händer, som han har opererat.
- Jag skulle nog fått karpaltunnelsyndrom ändå, enligt läkaren, men på grund av min diabetes, så fick jag det några år tidigare. Första operationen gjorde jag i höger hand 2016 och den andra i vänster hand 2018.
Han har även hamnat i koma vid ett tillfälle, när han var 20 och bodde hos en kompis. Som tur var kom hans lillasyster förbi honom efter skolan och förstod att Martin inte mådde bra och ringde till deras pappa, som kom direkt.
- Jag var då inte kontaktbar, men fick en glukosspruta och kvicknade därefter till.
När det gäller kosten så äter han i stort sett allt.
- Jag har alltid ätit det jag har velat äta. Fast jag försöker äta mindre kolhydrater. Fuskar jag och äter godis två till tre dagar, och säger inte till pumpen innan så blir jag mycket lägre dagen efter, som pumpen lär sig bakåt i tiden och ändrar basalen. Förut drack jag något litet glas coca-cola, men jag tycker inte att det är lika gott längre, men ibland kan det bli ett halvt glas Fanta istället, för man måste ju ändå kunna leva, avslutar Martin.

Tips till andra typ 1-diabetiker:
- Byt sköterska eller mottagning om det inte är bra och att du inte får den vården som du tycker. Stå på dig om det inte fungerar.
- Ät det du vill.

Text och foto: Ann Fogelberg