Publicerat 26 maj 2020

När Mikael Härdig, 44 år, fick hjärtinfarkt för fyra år sedan, uppdagades det att han även hade diabetes. Först trodde läkarna att han hade typ 2-diabetes som sen visade sig vara typ 1-diabetes.
- Jag hade inte upplevt några klassiska symptom på diabetes överhuvudtaget, säger Mikael.

När Mikael Härdig fick åka in akut för en hjärtinfarkt och fick göra en hjärtoperation, märkte läkarna att Mikael hade ett för högt blodsockervärde. Först fick Mikael diagnosen typ 2-diabetes, för att två veckor senare få diagnosen typ 1-diabetes. Han hade då inte haft några symtom som indikerade på att han skulle ha diabetes.
Att genomgå en jobbig hjärtoperation kändes tungt för honom.
- Jag trodde jag var döende och tänkte att ”nu dör jag”, fortsätter Mikael.
Konsekvenserna av operationen samt diagnosen typ 1-diabetes blev en omställning i hans liv då han kände sig rådvill och förvirrad.
- Jag tror att min hjärtinfarkt berodde på en obehandlad diabetes som jag inte hade fått några symtom på.
Efter några dagar på hjärtintensiven fick han komma hem, på sin sons ettårsdag.
- Jag fick inte anstränga mig eller lyfta något på grund av hjärtoperationen. Så min fru fick lyfta upp min son så att jag kunde få en kram.
Väl hemma fick han sakta men säkert börja röra på sig, från 400 steg per dag under första veckan, till en mil efter en månad.
Att ta hand om sig själv efter hjärtoperationen och även lära sig leva med diabetes blev en stor omställning för Mikael.
Trots att han hade en ingift farbror med diagnosen typ 1-diabetes så hade han inte tillräckligt med information om sjukdomen.
- Jag fick börja googla om diabetes och skaffa mig kunskaper själv om sjukdomen. Jag hade gärna sett att de hade haft en diabetesskola för mig som nybliven diabetiker.
Han är dock ändå nöjd med sin diabetessköterska samt läkare, men hade behövt mer information om sjukdomen.

Libre-sensor sedan tre år tillbaka
Under Mikaels första år som diabetiker svängde hans blodsocker mycket.
- Jag var i början inne i en smekmånadsfas med min diabetes. Det var kämpigt under den första tiden, men nu känns det ok, förklarar Mikael.
I dag har han mer rutin och har samtidigt ett jämnare blodsockervärde.
- Jag har bytt ut det mjuka brödet till knäckebröd och fått minskat insulinbehovet vid frukost.
Han har även begränsat intaget av kolhydrater och maximerar istället proteinerna med utfyllnad av grönsaker.
Mikael är noga med att äta sina måltider som frukost, lunch och middag och äter det mesta.
- Till lunch blir det en normal husmanskost. Jag väljer en både sund och god lunch.
Med fasta mattider håller Mikael i dag sitt blodsocker på en jämn nivå och fortsätter att ta sitt insulin regelbundet. Mikael tar numera fem insulinsprutor om dagen och har ingen tanke på att skaffa pump.
Sedan tre år tillbaka har han en Libre-sensor på armen där han kollar sitt blodsockervärde varje timme.
- Jag ser då vart mitt blodsocker är på väg. Det sitter som en ständig rutin, som när jag kollar min mobiltelefon.
Om han själv fick välja så skulle han dock känna sig ännu tryggare om han hade en sensor med larm, som larmade om han skulle få för lågt blodsockervärde på natten.

Alltid sitt diabetesarmband på sig
Mikael har inte fått några komplikationer av sin diabetes och aldrig heller hamnat i koma, men ibland har han varit nära. Men som tur är har han lyckats undvika det.
Om något skulle hända honom, så bär han sedan länge sitt diabetesarmband samt ibland även sitt diabeteshalsband, så att omgivningen vet att han är diabetiker.
- Det är så enkelt och smart, i fall det skulle hända något, påpekar Mikael.
Mikael poängterar att det är viktigt att skaffa sig en grundläggande utbildning om diabetes, vare sig man har eller inte har sjukdomen. Vilka symtom kan man titta efter? Vilka åtgärder kan jag göra för att undvika att få typ 2-diabetes? När personen får för lågt blodsockervärde så ger jag något sött och när personen får för högt så behöver hen insulin. Men det är det inte många som är medvetna om.
Mikael tycker också att våra blodsockerkoller har varit bra och hoppas att vi kan komma igång med dem så snart som möjligt igen.
- Jag uppmanar till att ni testar ert blodsocker när möjlighet ges. Det ser jag som centralt för att upptäcka problemen i tid och hinna förebygga de värsta konsekvenserna. För de flesta gör det kanske inte så stor skillnad - men för några enskilda kan det göra skillnad mellan liv och död.



Jobbar som vanligt trots coronatider
Nu i dessa coronatider jobbar Mikael på som vanligt. Han har ingen möjlighet att jobba hemifrån med sina arbetsuppgifter. Men många av hans kollegor alternerar med att sitta hemma och jobba vissa dagar. Så han känner sig lugn med färre kollegor på jobbet och följer de vanliga restriktionerna som att bland annat tvätta händerna.
- Jag har alltid haft rutiner med det, som jag har haft med mig i min uppfostran, berättar Mikael.
Han är mycket sparsam med sociala kontakter på sin fritid, men går i alla fall sina promenader varje kväll efter jobbet. Det är ju viktigt att man får motion som diabetiker.
- Jag går åtta kilometer i naturen varje kväll och lyssnar samtidigt på någon givande podd, avslutar Mikael.

Tips till andra diabetiker:
- Försök att hitta en sund livsstil som du trivs med gällande mat och motion på lång sikt.
- Var ärlig mot dig själv. Kartlägg dina behov.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat


P.S. Mikaels armband kan du beställa gratis på info@diabeteswellness.se D.S.