Norskt företag vill revolutionera blodsockermätningen
Det norska teknikföretaget Lifecare utvecklar en liten sensor baserad på nanoteknik. Målet är att sensorn, som är lika stor som ett riskorn, ska kunna implanteras under patientens hud och mäta blodsockret kontinuerligt. Om de lyckas kan det bli slut på att sticka fingret flera gånger om dagen.
År 2020 fick företaget 43 miljoner norska kronor i så kallat FET-stöd från EU.
– Att ta sig igenom FET-nålens öga smäller högt, så ansökan som Lifecare har lämnat in har varit väldigt bra, säger områdesdirektör Kristin Danielsen vid Vetenskapsrådet till Khrono.
Forskningsprojektet som Lifecare-sensorn är en del av heter Forgetdiabetes och syftet är just att underlätta vardagen för alla som lever med diabetes. År 2021 fick företaget godkännande att testa de nya sensorerna på människor.
– I dag måste de flesta som lever med diabetes använda mätsensorer som är baserade på en 50 år gammal teknologi, där de sticker sig i fingret för att mäta blodsockernivån, och sedan injicerar kroppen med insulin genom att injicera detta, antingen med insulinpenna eller pump, säger COO i Lifecare Rune Frisvold till Shifter.
– Det är krångligt och obehagligt, och det vill vi göra något åt!
Modernt och patientvänligt
Typ 1-diabetes är en allvarlig sjukdom som orsakas av brist på insulin. Kroppen är beroende av insulin för att reglera glukosnivåerna och de som drabbas av diabetes måste därför mäta sitt blodsocker ofta för att bedöma hur mycket insulin de behöver tillföra kroppen. Efter måltider eller fysisk aktivitet kan glukosnivån förändras mycket, och i vissa fall innebär det mycket täta blodsockermätningar.
Istället för frekventa nålstick kan Lifecare-sensorn övervaka glukosnivån kontinuerligt. Du kan läsa resultatet på en ansluten enhet, som din insulinpump, en smart klocka eller en app på din telefon. Därmed kan systemet även ställas in så att du får ett meddelande om glukosnivån rör sig utanför den önskade nivån, istället för att du hela tiden måste kolla upp dig.
– På sikt hoppas vi kunna utveckla en sluten lösning som implanteras i bukhålan där användaren har både en sensor som mäter glukosnivån kontinuerligt och en implanterad pump som tillför insulin och glukagon i samma operation, förklarar Frisvold.
– Hormontillförseln styrs via en unik algoritm som är anpassad till den enskilda patienten.
Upptäcktes av en slump
Idén att mäta förändringar i glukosnivån med hjälp av förändringar i osmotiskt tryck kom på 1980-talet av ingenjör Olav Ellingsen. Hans son fördes till sjukhus med svullet ansikte och mycket svullna ögon. Läkarna bekräftade att symtomen berodde på typ 1-diabetes. Ellingsen förstod att det var den höga glukosnivån som ledde till dessa svullnader, och upptäckte ett direkt samband mellan osmotiskt tryck och glukosnivån. Han grundade Lifecare för att utveckla en teknik för att mäta glukosnivåer med exakt osmotiskt tryck.
Källa: diabeteswellness.no