Publicerat 30 september 2024

Forskare har utvecklat ett system som kan minska doseringen av diabetesmedicin till en gång i månaden. Läkemedlet är särskilt effektivt för att hantera typ 2-diabetes och finns tillgängligt i både injicerbar och oral form.

  • Franska forskare har utvecklat ett system som kan minska doseringen av diabetesmedicin till en gång i månaden.
  • Systemet använder en hydrogel som långsamt frigör läkemedlet semaglutid över en månad.
  • Läkemedlet är särskilt effektivt för att hantera typ 2-diabetes och finns tillgängligt i både injicerbar och oral form.

Innovativ läkemedelsadministrering för diabetes och viktminskning
Forskare i Frankrike har utvecklat ett nytt system som kan förändra behandlingen av typ 2-diabetes och övervikt. Systemet är utformat för att minska doseringen av läkemedlet semaglutid till endast en gång per månad.

Semaglutid, som marknadsförs under namnen Ozempic, Rybelsus och Wegovy, är en GLP-1-receptoragonist som hjälper till att reglera blodsockernivåer och främja viktminskning. Läkemedlet är särskilt effektivt för att hantera typ 2-diabetes och finns tillgängligt i både injicerbar och oral form.

Dr Claire Mégret från bioteknikföretaget ADOCIA i Lyon, som utvecklat hydrogelen, förklarar: "En enda injektion per månad kan göra det mycket enklare för personer med diabetes eller övervikt att hålla sig till sina läkemedelsregimer, förbättra livskvaliteten och minska biverkningar och diabeteskomplikationer."

Hydrogelens funktion
Det nya leveranssystemet använder en hydrogel som bildas av två nedbrytbara polymerer. Dessa polymerer är kemiskt bundna till varandra för att bilda en gel som möjliggör långsam, kontinuerlig frisättning av lösliga peptider över en till tre månader.

Forskarna fann att hydrogelen enkelt kunde injiceras med en standardnål. Gelen började bildas inom minuter efter blandning, vilket säkerställde tillräcklig tid för injektion samtidigt som spridning vid injektionsstället minimerades.

Nästa steg är att testa hydrogelplattformen på grisar, vars hud och endokrina system är mest lika människans. Om det går bra kommer de att gå vidare med kliniska prövningar på människor.

Källa: warpnews.se