Publicerat 17 mars 2025

I takt med att teknologin utvecklas, erbjuder kontinuerlig glukosövervakning nya möjligheter för personer med diabetes att bättre hantera sin sjukdom. Dessa framsteg möjliggör en mer nyanserad bedömning av glykemisk kontroll och kan göra stor skillnad i patienters liv.

Tekniken för att mäta blodsocker utvecklas ständigt, vilket gör det enklare för personer med diabetes att hålla koll på sina blodsockernivåer och minska risken för diabetesrelaterade komplikationer. Nu har forskare undersökt hur ordningen på maten man äter kan påverka blodsockret – och resultaten är lovande.

Matordning påverkar blodsockret
Studien visade att om man börjar en måltid med fiberrika grönsaker och protein, och äter kolhydrater sist, kan blodsockernivåerna hållas mer stabila. Denna metod minskade blodsockertoppar och variationer i upp till tre timmar efter måltiden hos personer med typ 2-diabetes.

Så gick studien till
Forskarna testade detta genom att studera 20 personer med typ 2-diabetes att äta måltider i olika ordningar under två veckor. Deltagarna bar en kontinuerlig blodsockermätare som registrerade hur deras blodsocker förändrades under dagen.

Resultatet – en enkel strategi för bättre blodsocker
Studien bekräftade att matordningen spelar en viktig roll, även om de inte fördröjer tiden mellan de olika delarna av måltiden. Detta gör metoden lättare att använda i vardagen. Eftersom de flesta människor tycker det är generellt enklare att ändra ordningen på maten än att ändra hela sin totala kostcirkel, kan detta vara ett praktiskt sätt att förbättra hälsan för personer med typ 2-diabetes.

I den här studien fick deltagarna äta måltider som var noggrant utvalda för att spegla olika matkulturer. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper:

  1. Den ena gruppen åt först fiberrika grönsaker och protein, och sedan kolhydrater efter 10 minuter.
  2. Den andra gruppen åt en mer traditionell måltid utan att ändra ordningen på maten.

Deltagarna följde denna matregim i sex dagar innan de bytte strategi under de nästkommande sex dagarna.

Måltiderna skräddarsyddes efter deltagarnas energibehov och var antingen cirka 2 100 eller 2 600 kalorier per dag. Näringsfördelningen var ungefär 20-25 % protein, 30-35 % fett och 45-50 % kolhydrater, samt 25-30 gram fibrer per dag.

Under studien använde deltagarna en blodsockermätare (Dexcom G6 Pro) för att kontinuerligt mäta sina blodsockernivåer. Resultaten visade att i vilken ordning som man äter maten så kan det påverka blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes.

En viktig slutsats var att det gick att förbättra blodsockerkontrollen genom att ändra matordningen, även utan att ta en paus mellan olika delar av måltiden. Det gör det enklare att använda denna metod i vardagen.

Forskarnas analys tyder på att för personer med typ 2-diabetes kan det vara lättare att ändra i vilken ordning de äter sin mat än att förändra mängden eller näringssammansättningen i sina måltider. Därför kan detta vara en praktisk strategi för att förbättra hälsan.

Samir Touham, Kathyayini Palepu, Ampadi Karan, Katie C. Hootman, Jessica Riad, Sriharsha Sripadrao, Alice S. Zhao, Ashley Giannita, Debra D'Angelo, Laura C. Alonso, Louis J. Aronne och Alpana P. Shukla

Se. https://diabetesjournals.org/care/article/48/2/e15/157633/Carbohydrates-Last-Food-Order-Improves-Time-in

Källa: Diabetes Care