Nytt medel mot håravfall
Forskaren Pontus Dunér har arbetat på Lunds universitet i 15 år och var med och startade bolaget Follicum 2011 som har många spännande projekt på gång. Bland de olika läkemedlen som ingår i bolaget håller de nu på att ta fram ett läkemedel som kan minska håravfall hos bland annat diabetiker.
- Vi har kommit väldigt långt i forskningen, säger Pontus.
Pontus Dunér utbildade sig inom molekylärbiologi och har i 15 år arbetat som forskare inom hjärt-kärlsjukdomar vid Lunds Universitet. Sitt exjobb fick han i Lund och kom då i kontakt med Anna Hultgårdh-Nilsson. Tillsammans gjorde de upptäckten som ligger till grund för Follicum. Att det sedan blev diabetes som blev hans ämne var egentligen inte planerat från början.
- Diabetes är ett spännande område, där vi alltid kommer tillbaka till frågan, ”Varför har diabetiker högre risk för drabbas av och dö i hjärt- och kärlsjukdomar”, fortsätter Pontus. Efter hans disputation grundade Anna och Pontus 2011 biotechföretaget Follicum som i dag forskar inom hår- och diabeteskomplikationer. Det ena läkemedlet är fortfarande i tidigt forskningsskede och är ett läkemedel för att behandla diabetes typ 2 eller fördröja sjukdomsförloppet för diabetes typ 1.
- Vi började forska på läkemedlet för två år sedan och det har visat sig fungera bra på försöksdjur. Det bästa är om vi kan förhindra människor från att utveckla typ 1 diabetes, men om vi kan fördröja sjukdomsförloppet så har vi kommit långt.
Under åren har de laborerat med olika läkemedel som nu har mynnat ut i ett.
- Vi har gjort intressanta fynd även vid typ 2 diabetes, men jag kan inte avslöja något i dag. Vi tittar på vilken av diabetes typ 1 eller 2 där vi har bäst effekt. Målet är att testa läkemedlet även på människor, men det dröjer ett tag tills vi är där. Under nästa år kommer vi att utföra säkerhetsstudier och laborera vidare på försöksdjur.
Studie med 60 tyska män
För några år sedan hittade de ett potentiellt läkemedel mot håravfall och har under åren testat detta på försöksdjur samt på människor. I och med att diabetiker har högre risk att drabbas av håravfall än andra så är det extra intressant och se om det kunde hjälpa denna utsatta grupp.
- Gällande läkemedlet mot håravfall har vi kommit långt, förklarar Pontus.
I höstas avslutade de en studie med 60 tyska män med håravfall som fick möjligheten att prova på att få detta läkemedel injicerat på huvudet. Männen som deltog i studien hade lite hår i början av studien, där de fick uppritat två ringar på hjässan och fick injicerat läkemedlet i den ena ringen och placebo i den andra. Männen fick behandlingen tre gånger per vecka under tre månader och blev även fotograferade under behandlingstiden. Efter tre månader kunde de se tydliga resultat av att det fungerat där det var en ökning med sju hårstrån per kvadratcentimeter. Det kan jämföras med Rogaine som kräver att man behandlar sig själv två gånger om dagen för att få liknade resultat.
- Trots att det är en kort behandlingstid har vi sett bra resultat. Det primära var att det var säkert, att det inte fanns några biverkningar och att det gav effekt.
Framtiden ser ljus ut för en produkt för håravfall.
- Vi har nu tagit fram en kräm som vi ska börja testa på människor i slutet av 2019. Med våra erfarenheter från våra tidigare studier kommer behandlingen bli mer optimal, avslutar Pontus.
Han beräknar att produkten ska finnas på svenska marknaden om cirka tre till fem år.
Text och foto: Ann Fogelberg