Publicerat 15 februari 2019

Skadliga bakteriemolekyler i färdiglagade livsmedelsprodukter verkar kunna öka risken för hjärtsjukdom och diabetes typ 2.

En brittisk forskargrupp har hittat en ytterligare orsak till varför skräp- och färdigmaten är så negativ för hälsan. Orsaken stavas PAMPs och står för ”patogenassocierade molekylära mönster” – skadliga bakteriemolekyler som finns i processad mat. De oönskade ämnena förekommer däremot inte i färska livsmedel, varken i kött eller grönsaker.

PAMPs finns i stora mängder i bland annat köttfärs, korv och färdiga rätter som smörgåsar, lasagne och pastasåser, men även i färdigskurna grönsaker. Molekylerna antas växa till under tillverkningsprocessen när livsmedlen skärs eller hackas och kyls ned. Tillväxten ökar för varje dag som maten lagras.

PAMPs kan öka risken för tillstånd som kranskärlssjukdom och typ 2-diabetes. Anledningen tros vara att de får våra immunsystem att överreagera och att de därigenom skadar vår hälsa.

Forskarna lät en grupp testpersoner äta mat med lågt PAMPs-innehåll i en vecka. Resultatet visade att kosten hade stor positiv effekt på deras hälsa, bland annat på immunförsvaret och kolesterolvärden. Testpersonerna gick också ned ett halvt kilo i vikt och minskade med 1,5 cm i midjemått i genomsnitt. Enligt forskarna motsvarar de här värdena en minskning av risken för diabetes med 15 procent. När samma testgrupp fick äta mat som innehöll mycket PAMPs gick de positiva förändringarna emellertid tillbaka.

– En viktig upptäckt som vi gjort är att vissa raffinerade livsmedel inte innehåller de här molekylerna, säger Clett Erridge som ledde studien.
Resultatet tyder alltså på att det bör vara möjligt att tillverka de flesta typer av färdigmat på ett sätt som ger låg halt av de skadliga PAMP-molekylerna.

Foto: pixabay
Källa: nordicnutritioncouncil.com