Rosie fick amputera ena benet på grund av sin diabetes
Rosie fick graviditetsdiabetes när hon var 34 år och blev medicinerad med insulin. Efter födseln av sin dotter fick hon fortsätta med insulin i cirka fem månader, till att hennes blodsocker var stabilt.
- Jag började röra på mig och fick ner mina värden och var därefter inte hos en läkare på 15 år efter detta, säger Rosie.
I dag har hon diagnosen typ 2-diabetes och har bland annat fått amputera ett ben.
Rosie Granberg, 59 år, lever i dag med diagnosen typ 2-diabetes och hade högt blodsockervärde vid en tid i 20 års ålder samt fick graviditetsdiabetes. Men båda gångerna stabiliserade hennes blodsocker, så hon anade inte att hon kunde få diabetes igen.
- När jag var 20 år och var på hälsokontroll så hade jag ett blodsockervärde på 10-12 och fick gå på en 14 dagars kurs som sjukhuset anordnade. Jag fick där lära mig att laga mat och hade även högt blodtryck. Efter 14 dagar hade jag inte höga blodsockervärden, så de trodde bara att det var tillfälligt. Efter det var det ingen som kollade upp mig, fortsätter Rosie.
Det var inte förrän hon var 34 år och gravid i fjärde månaden som hon var på mödravårdscentralen där de upptäckte att hennes socker låg på 10-15.
- De var då oroliga att min dotter skulle bli stor så de satte in insulin direkt och ingen Metformin.
Hon fick då ta måltidsinsulin tre gånger per dag samt långtidsinsulin.
- Mitt blodsockervärde var då bra.
När hon var i femte månaden var hon och hälsade på sin syster i London och fick ont i magen. Efter att hon kommit hem så uppsökte hon sjukhuset där det visade sig att hennes blindtarm hade spruckit och det blev operation direkt.
- Jag kräktes ner i lungorna och fick en kemisk lunginflammation. Det blev det som blev fokus under min graviditet, inte min diabetes.
Resistent mot insulin
Rosie fick ligga kvar på sjukhuset under sin graviditet samt fick även moderskapsförgiftning och fick ligga i respirator i tio dagar samt fick vara kvar ända till födseln av hennes dotter.
- De kunde inte lokalisera att det var blindtarmen och mitt socker glömdes bort. Men jag fick ta insulin hela graviditeten, förklarar Rosie.
Efter att hon kom hem bestämde hon sig för att börja äta sunt och började även röra på sig och gick ner 30 kilo. Och efter cirka fem månader kunde hon sluta med insulin.
- Jag fick ner mina värden och var inte hos en läkare på 15 år efter det.
Vid 40 års ålder fick hon nervskador i fötterna, men uppsökte ingen läkare.
Det var inte förrän som hon blev sjuk och fick åka in på akut till sjukhuset som de även kollade hennes blodsocker, som då låg på 20.
- Jag tror min diabetes kom smygande när jag var lite över 50 år.
I och med att hon är resistent mot insulin, så fick hon stora doser insulin, Metformin, Novorapid samt Insulatard.
- Min diabetes hade då redan tagit stryk på min kropp, då jag även hade en tå som aldrig läkte som jag fick amputera för sex år sedan.
Fick flera blodförgiftningar och fick amputerade ena benet
Efter det fick hon även problem med andra foten och fick lägga om foten under två års tid. År 2015 satte det igång ordentligt med fötterna med sår som aldrig läkte.
- Jag blev då sjukskriven och kunde inte gå. Jag fick nio blodförgiftningar tack vare detta. Och fick under nästan tre års tid, göra 35-40 operationer, berättar Rosie.
Läkarna försökte dock att rädda benet, men hon fick dessvärre blodförgiftning igen.
- Läkarna sa att jag måste ta bort benet för att jag fick blodförgiftning på blodförgiftning. ”Vi kan inte rädda din fot något mer”, sa de.
Och i juni 2017 tog de bort hennes höger ben.
- Jag kände mig lättad efter operationen, för jag hade haft sådana smärtor innan.
Efter operationen fick hon en protes och skickades till rehab i tio dagar. För att smärtlinda henne fick hon Lyrica.
- Jag tålde inte medicinen och fick en psykos av den. Läkaren hade helt missat att jag inte tålde medicinen.
I fyra dagar låg hon därefter medvetslös.
- Hade jag fått Metformin vid min graviditetsdiabetes så hade jag nog klarat mig. Det hade varit mycket bättre.
Flertalet infektioner resulterade i ett svajigt blodsocker
I början av 2019 fick hon blodförgiftning igen och fick läggas in på sjukhuset för det andra benet, men det blev en bypassoperation istället och de kunde rädda benet, men stortån dog.
- Jag blev sjuk hela tiden och fick göra en ballongsprängning samt fem trombolysbehandlingar fortsätter Rosie.
Två dagar efter att hon blev hemskickad fick hon en blodpropp i benet.
- När jag får en infektion går mitt socker upp. Jag har även fått äta penicillin för infektionen på skelettet i foten. Så jag har ingen kontroll över mitt socker. I perioder har det legat på 30 vilket har genererat i slitningar på organen, där jag även har fått njursvikt. Så jag har varit sjukskriven helt de senaste två åren.
I dag har hon ett amputerat ben och tre tår kvar på andra foten.
- Jag gick i tre månader med en rutten tå och nu har jag fått en infektion igen och fått penicillin. Jag blir inte prioriterad under corona och tycker inte att diabetesvården funkar så bra. Jag vill varna andra vilken lömsk sjukdom diabetes är. Du måste verkligen slåss för att få den hjälp som du vill ha.
Rosies pappa dog vid 53 års ålder på grund av sin diabetes, där sjukdomen hade satt sig på hans njurar, som slogs ut.
- Min faster hade typ 1-diabetes och fick amputera båda benen samt blev blind och dog strax över 50. Vi levde alla i en förnekelse och det var inget som skrämde oss. Vården skulle ha tagit hand om oss bättre.
Opererades för gråstarr
För något år sedan märkte Rosie att hon såg suddigt och fick konstaterat gråstarr för ett och halvt år sedan.
- Jag tror att det beror på min diabetes.
I och med att hon har varit livrädd för corona har hon inte velat operera sig.
- Får jag corona så dör jag, men de insisterade på en operation.
I dag har Rosie en jättebra diabetesläkare och kollar sitt blodsocker 6-7 gånger per dag.
- Mitt blodsocker har varit som en jojo. En dag kan blodsockret dippa och då blir jag jätterädd. Vissa dygn sover jag 18 timmar och ibland orkar jag inte gå ut. Min läkare tror att jag kanske har LADA.
Rosie tar i dag 70 enheter av Abasaglar, en gång per dag och 15 enheter av måltidsinsulinet Novorapid, tre gånger per dag.
- Jag producerar inget insulin själv sedan sju år tillbaka och har nästan gett upp hoppet på att jag kan få kontroll på mitt socker, avslutar Rosie.
Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Ha koll på ditt socker. Det går så fort att få komplikationer om du inte har koll på ditt socker.
- Har du en gång haft högt blodsocker, ha koll på det ofta.
- Håll vikten och gå ner i vikt om du är överviktig.
- Se till att få Metformin direkt.
- Rör på dig, så att du kan få ner sockret.
- Kolla över kosten så att du äter bra och ta bort sockret i kaffet.
- Se till att du får en bra diabetesläkare.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat