Publicerat 25 juni 2020

BM Sundin har levt med diabetes tätt inpå sig större delen av sitt liv, som anhörig med en son med typ 1-diabetes samt haft elever och människor i närheten av henne med sjukdomen.
- Jag har alltid haft en ständig oro som mamma för min son med typ 1-diabetes, där det finns så stor okunskap om sjukdomen, säger BM.

PUBLICERAT:25 jun 2020
KATEGORI:Intervjuer
DELA:

När BM’s son gick ner i vikt samt var törstig hela tiden förstod BM att något inte var som det skulle. Hon tog då sin son till vårdcentralen, som hänvisade akut till sjukhuset, där de kunde konstatera att han hade typ 1-diabetes.
- Det var som att få en spark i magen, fortsätter BM.
Som mamma är man så klart orolig och det har varit en del akuta besök på sjukhuset.
- Det fanns ju alltid en ständig oro som påverkar de som är närmast omkring i familjen . Det var ju tufft för oss men ändå tuffast för honom.
På sjukhuset fick han börja att ta sprutor, vilket han även tar i dag, efter några års uppehåll med olika pumpar. Han föredrar dock sprutorna, som han tycker är lättare att dosera rätt mängd insulin med.
I dag är han 40 år och mår bra, utifrån sin diagnos med allt vad det innebär att leva med typ 1-diabetes.

Viktigt som arbetsgivare att ta sitt ansvar för en med diabetes
BM arbetar i dag som lärare vid Kista Folkhögskola där en av eleverna har typ 1-diabetes.
- Det är ju ett dolt handikapp både fysiskt och psykiskt där man inte kan se sjukdomen utanpå. Jag har en bättre förståelse för diabetes med tanke på min sons diabetes, men det tar tid att få insikt om sjukdomen, förklarar BM.
Hon tycker att som arbetsgivare ska man ha en bättre förståelse för de med diabetes och istället vara stöttande.
- Inte diskriminera personen i fråga på arbetsplatsen och erbjuda en annan tjänst på grund av vederbörandes diabetes, utan istället fråga ”Vad kan vi göra för att stötta dig?”
BM har haft många runt sig med både typ 1- och typ 2-diabetes, vilket har medfört att hon har fått en bättre förståelse för sjukdomen.
- Som arbetsgivare har du skyldighet att ta ansvar för personalens arbetstider och raster. Och även checka läget vad personen behöver för sin sjukdom.
När hennes son bodde hemma såg hon till att alltid ha schysst mat hemma och druvsocker samt hade koll på hans blodsocker som kunde vara rätt svajigt ibland.
- Det är en ständig beredskap som blir en medveten handling och är så individuellt från person till person, från dag till dag samt från stund till stund.
BM poängterar att det är viktigt att sprida kunskapen om diabetes och ha en bra diabetessköterska.
- Är sköterskan inte bra, försök att byta.

Sommarläger för unga tjejer på Gotland
Under coronatider jobbar BM mycket hemifrån. Det blir även promenader i skogen samt begränsat umgänge. Hon är även yogalärare och har numera yoga on-line och hoppas kunna ha yogakurser utomhus i sommar.
- Vi har även ett samarbete med en gård på Gotland där jag sedan i början av 90-talet drivit läger för unga tjejer gällande fysisk och psykisk hälsa för att bygga upp deras självförtroende och självkänsla, där jag hoppas kunna vara i sommar, berättar BM.
Hon har även skrivit en bok om lägret tillsammans med övriga ledare, som bland annat handlar om hur du som ung kan få bättre självförtroende och självkänsla, som kommer att släppas i höst.
Lägret som riktar sig mot 12-16-åringar hoppas hon kunna ha i augusti. I och med att det har många utomhusaktiviteter som ridning och utflykter, så hoppas hon att det kommer att kunna genomföras.
- Jag har fått mycket feedback för lägret så jag planerar att det ska bli av i augusti.
År 2018 startade BM tillsammans med Anna Paganus, Women United (womenunited.se). Föreningens syfte är att ge unga tjejer och kvinnor att förutsättningar och möjligheter att ta makten över sitt eget liv. BM och Anna har under alla år arbetat aktivt med att skapa plattformar där framförallt unga tjejer kan ta plats, där symtom på psykisk ohälsa är större bland tjejer än bland killar.
- Nu under corona så kommer den psykiska hälsan att påverkas och då tror jag att det är ännu viktigare. Hur du mår handlar om dina tankar, därför är det viktigt med hälsa och personlig utveckling och att man matar på med positiva aktiviteter, avslutar BM.

Tips till anhöriga till en diabetiker:
- Lär dig så mycket som det går om diabetes.
- Finns alltid där och stötta samt lyssna på personen.
- Sprid information på bland annat Facebook, för det finns så mycket okunskap.
- Visa att du har en förståelse.
- Förstå att det är en utmaning för personen.
- Träffa andra i samma situation

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat