Som dansare på elitnivå är det viktigt med planering
Pauline Strandberg, 19 år, började dansa när hon var två år, i dag tävlar hon på elitnivå, i svenska landslaget och har tagit många priser genom åren. Att hon fick typ 1-diabetes när hon var fem år har inte stoppat henne.
- Jag får planera bättrre och alltid ha med mig mat och druvsocker om jag får för lågt blodsocker, säger Pauline.
När Pauline Strandberg var törstigare än vanligt, gick oftare på toaletten och inte var lika glad som vanligt, förstod hennes föräldrar att något inte var som det skulle. Hon var då fem år och skulle precis ha en dansuppvisning, men istället blev hennes föräldrar oroliga över sin dotter och ringde vårdcentralen. De fick då en tid direkt, och det konstaterades att Pauline hade typ 1-diabetes. Under två veckor fick hon ligga inne på sjukhuset och bland annat lära sig att ta sina sprutor, men hon fick i alla fall permission på julafton.
Tillbaka på dagis efter sjukhustiden hade hennes mamma skrivit i en dagbok hur mycket insulin hon skulle ha till de olika måltiderna, det togs också fram en handlingsplan som talade om vad som skulle göras om hon skulle få för lågt eller högt blodsockervärde. På dagis fungerade det ganska bra, och Pauline tror att det delvis kan ha berott på att hon tog sina sprutor själv. Under skoltiden gick det varierat bra, beroende på klass och vilken kunskap och förståelse lärarna hade.
- Men barnmottagningen har varit jättebra under hela tiden, fortsätter Pauline. Vid tio års ålder fick hon sin första insulinpump och har haft pump sedan dess. Jag har alltid med mig en insulinspruta ändå, i fall det skulle hända något med pumpen.
Planering är A och O
Pauline har alltid haft ett aktivt liv där hon började med dans när hon var två år. - Jag kunde inte sluta röra på mig och tyckte att det var roligt att dansa, förklarar hon. Hon började också att simma väldigt tidigt, och kommer ihåg när hon som sjuåring skulle ta bronsmagistern, då hennes mamma gick bredvid bassängkanten och stoppade dextrosol i munnen på henne. Vid fyra års ålder fick hon epilepsi vilket krånglade till det lite när hon fick sin diabetes, eftersom epilepsin gjorde att hon kunde glömma bort saker, som att till exempel ta sitt insulin.
Så starten var inte så enkel för Pauline, men tack och lov har epilepsin vuxit bort sedan sju år tillbaka. Hon har alltid tränat mycket, och detta har diskuterats flitigt på sjukhuset. Pauline har alltid känt ett enormt stöd från barnmottagningen och de sköterskor och läkare hon haft kontakt med under åren. Som ett exempel blev hon frivilligt inlagd på sjukhuset i en vecka när hon var 14 år, detta för att förbättra hennes värden. Under denna vecka gick hon i skolan och tränade som vanligt, medan noggranna kurvor fördes över hennes aktiviteter och blodsockerkurvor. I kombination med detta träffade hon också en dietist för att få hjälp med passande mellanmål med rätt kolhydratmängd till hennes träningar.
Pauline är väldigt tacksam för det engagemang hon mötts av.
- Det är ju så klart mycket planering. Jag kämpar varje dag. Man får ta vara på varje dag och tänka på att det ska bli bra.
I och med att hon tränar mycket så gäller det att planera eftersom att hon oftast inte hinner hem emellan plugg och träning, och har därför alltid med sig mat så att hon inte står utan något att äta. Hon har nu märkt att hennes blodsockernivåer har blivit bättre den senaste tiden. Troligtvis på grund av att hennes hormoner i tonåren har lugnat ner sig och att hon är på väg att bli vuxen.
Många fina danspriser i SM, VM, EM och NM
Under åren har hon inte haft några direkta komplikationer förutom att hon har fått några krampanfall. Bland annat natten innan hon skulle tävla i dans i SM. Hon kraschade då totalt och kunde dessvärre inte delta. Och senast nu i somras hände det att hon blev låg och väldigt dålig och tappade medvetandet i nästan 40 minuter. Hennes mamma ringde då efter ambulans där personalen kom och fick behandla henne innan hon så sakta kom tillbaka till medvetandet.
- Man lever med sjukdomen varje dag, påpekar Pauline. Genom åren har Pauline deltagit i danstävlingar i ett flertal länder, i tävlingar som SM, EM samt VM.
- Det är så klart mycket planering vid resorna. Förutom att hon tränar fem gånger i veckan, åker på tävlingar runt om i världen, läser på läkarlinjen så jobbar hon också som danslärare. Så det blir inte mycket fritid för henne. Först i början av sin danskarriär tävlade hon i disco, men nu är det Artistic ballroom som gäller, där hon har kommit tvåa och trea i EM och VM samt tagit guld i SM och i Nordiska mästerskapen. Danserna varierar mellan salsa, rumba, paso doble, wienervals, tango, quickstep, bachata, slowfox, merengue, vals med flera, där alla danser är solo, utan partner. För två år sedan belönades hon med Accu-Chek Idrottsstipendium för sina fantastiska prestationer inom dansen.
- Alla danser är kul på sitt sätt, så svårt att säga vilken som är roligast, men jag gillar tango väldigt mycket. Så det är ett rätt intensivt liv för Pauline, där hon kommer att fortsätta skörda framgångar i Artistic ballroom. - Det är inte lätt, men så ser min vardag ut, och allt går, men det krävs noggrann planering, avslutar Pauline.
Paulines tips till andra diabetiker:
- Låt ingenting stoppa dig på grund av din diabetes
- Ta en dag i taget och gör det bästa av den
- Ta vara på både livet och sjukdomen, där man inte får glömma någon av dem
- Diabetes ska inte få vara ett hinder, utan man får lära sig att hantera det på ett bra sätt
- Var öppen med din sjukdom och våga prata om den
- Be om hjälp
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat