Sunes kompis Alex lever med typ 1-diabetes i senaste filmen om Sune
I den senaste Sune-filmen ”Sune – Uppdrag: Midsommar”, lyfter regissören Erland Beskow upp diabetes.- Jag och producenten satt och diskuterade om vilken allvarlig sjukdom som Alex kunde ha så att Sune kunde hjälpa henne. I och med att jag har jobbat med diabetes tidigare, så blev valet typ 1-diabetes, säger Erland.
Regissören Erland Beskow, tidigare producent för diabetesprogrammet ”Toppar och dalar – en äventyrsresa” är nu aktuell med familjefilmen Sune – Uppdrag: Midsommar, där rollfiguren Alex i filmen har typ 1-diabetes. Det är Erlands första film om Sune, där han blev kontaktad redan 2019, då de kontaktade ett flertal regissörer, där valet slutligen föll på Erland.
- Jag var nervös hela våren om det skulle bli premiär i juni på grund av Corona, fortsätter Erland.
I filmen får vi följa Sunes jakt på uppmärksamhet från Sophie där Alex som bor i byn lever med typ 1-diabetes. Sune får lära sig hur han kan rädda Alex vid ett blodsockerfall.
- Vi behövde göra så att Sune lägger undan andra saker och istället hjälper Alex tillsammans med Sophie.
De låtsas även att Alex blir ihop med Sune så att det blir som ett triangeldrama i filmen där Sune egentligen fortfarande är kär i Sophie.
I filmen blir Alex inte särbehandlad för att hon har typ 1-diabetes.
- Vi visar nutiden utan att göra en stor affär av det.
Det som skiljer den nya Sune-filmen från de andra är att Sune och Sophie är äldre och mognare.
- Filmen handlar om relationer med nyblivna tonåringarna Sune och Sophie som ägnar sig mest åt sin inbördes relation och åt Alex. Storasyster Anna får ta mer vuxenansvar för att hålla ihop familjen och med att försöka få Rudolf och Karin att inte skilja sig.
- Det är viktigt att det finns riktiga familjefilmer. Det är kul att få ihop en film som hela familjen kan se tillsammans. Alla får något av filmen. Så jag hoppas verkligen att den får ligga ute hela sommaren.
Mycket att få ihop som regissör
Regijobbet handlar även om regibearbetning av manuset, bestämma var personerna bor, vilka kläder de ska ha samt en massa andra beslut. Så det är mycket att få ihop innan det blir en färdig film. I och med att Erland är musiker i grunden där han tidigare har spelat i band samt skrivit låtar så var det naturligt för honom att även sätta musiken till filmen. Under klippningen av filmen satt Erland tillsammans med klipparen och provade olika slags musik som skulle passa in i bilden.
- Vi tänkte ”Hur får vi den här scenen att flyga?”, berättar Erland.
Det är viktigt att både musiken och effekterna ska passa in på rätt ställen i filmen.
- Två musiker har skrivit musiken utifrån våra skisser, där vi har lagt in mycket stråkar. Det ska vara känslostarkt och sentimentalt.
Producent för TV-serien ”Toppar och dalar – en äventyrsresa”
Tillsammans med sin fru Eva Funck gjorde han TV-serien ”Maskinen Kroppen” där ett avsnitt handlade om bukspottkörteln.
- Jag lärde mig mekaniken, men inte hur det visade sig, förklarar Erland.
Under inspelningen av ”Toppar och dalar – en äventyrsresa” med bland annat Peter Jihde och Artur Ringart, fick Erland lära sig mycket mer om diabetes.
- Det var häftigt att kunna lära barn och vuxna vad som händer vid ett blodsockerfall.
En av deltagarna, Fanny Lyckeke, som har typ 1-diabetes, fick läsa diabetesdelarna i manuset under regibearbetningen för att ge sin input.
- Jag förstod då att det var ett heltidsjobb när man lever med diabetes, att man måste ha koll på sitt blodsocker hela tiden, varenda minut. Och att mat höjer blodsockret medan insulin sänker det.
Erland är annars mest känd för serierna ”Helt perfekt” och ”Bäst i test” samt även julkalendern ”Jul i Kapernaum”. Just nu är han precis avslutat jobbet som inspelningsledare för ”Min historiske pojkvän” och har precis skrivit klart manuset till en romantisk musikfilm. Och kanske det även blir en ny Sune-film i framtiden, vem vet?
Text: Ann Fogelberg
Foto: Niklas Maupoix