Svamp i underlivet ökar under sommaren
Svamp i underlivet drabbar kvinnor året runt, men under sommaren ökar infektionerna.
– Om man har många svampinfektioner kan man ha ökad risk för att utveckla smärta på sikt, säger överläkare Cathrin Alvendal.
Någon av riskfaktorerna att få svamp kan vara diabetes.
75 procent av alla kvinnor får svamp i underlivet någon gång i livet och 8 till 10 procent får det som kallas för upprepade svampinfektioner eller kronisk svamp. Då har man mer än tre svampinfektioner per år.
– Om man har många svampinfektioner och inte behandlar dem ordentligt kan man tyvärr få andra problem längre fram, som smärta vid samlag, berättar Cathrin Alvendal, överläkare på kvinnoklinikens vulva-team på Danderyds sjukhus.
Smärttillståndet heter vulvodyni (tidigare vestibulit). Ungefär hälften av dem med vulvodyni har en historia av upprepade svampinfektioner.
Om du har fått en svampinfektion, känner igen symtomen och inte drabbas ofta, räcker det med att gå till apoteket och köpa receptfritt läkemedel. Men vid upprepade besvär rekommenderar Cathrin Alvendal att kontakta en gynekolog så att man får bättre behandling.
– Kronisk svamp är ett bekymmer för många patienter då de får tillbaka sina svampinfektioner trots långtidsbehandlingar.
Sommartips mot svamp
– Det är nog en myt att det är så mycket värre på sommaren men lite vanligare är det, jämfört med resten av året, framhåller hon.
Främst handlar det om att det är varmare och att man ändrar sina levnadsvanor under ledigheten. Till exempel att man badar mer och går i blöta badkläder.
Man ska undvika att vävnaden i underlivet torkar ut. Vid mycket sommarbad och utan återfuktning av slemhinnan blir det lätt torrt.
– När man duschar ska man absolut inte använda tvål i underlivet för det torkar ut, utan använd lite olja som blir som ett skyddande lager, råder Cathrin Alvendal.
Med sommarvärme plus tajta kläder blir det instängt för vävnaden i underlivet som behöver få andas.
Varför får man svamp?
Vissa har lättare att få svamp. Exakt vad det beror på vet man inte men det finns några riskfaktorer: graviditet, försämrat immunförsvar, andra hudsjukdomar, som till exempel eksem i vulvaområdet, diabetes och antibiotikakurer.
Om man har en ökad benägenhet att få svamp och slemhinnan utsätts för mycket friktion kan det trigga en svampinfektion.
– Sedan har det ingen betydelse om det handlar om att man har mycket sex en period eller har jättetajta kläder eller cyklar mycket, förklarar Cathrin Alvendal.
Svamp finns i många kvinnors normala flora i underlivet. Har man svamp som ger besvär kallas det en svampinfektion - något alla kvinnor kan drabbas av oavsett hur floran i underlivet ser ut.
Fakta: Myter om svampinfektioner
Svamp klassas inte som en sexuellt överförbar sjukdom och sexuella partners behöver inte behandlas om de är symtomfria.
Länge trodde man att sockerintag ökade risken för svampinfektion, men det finns inga vetenskapliga bevis om att det har något med kosten att göra.
Det finns huskurer som sägs hjälpa mot svampinfektioner i underlivet. Några av de mest kända är yoghurt och honung men det finns ingen forskning som visar att det skulle hjälpa. Men det är inte farligt att testa, menar Cathrin Alvendal.
Källa: Sydsvenskan, Cathrin Alvendal, överläkare kvinnokliniken Danderyds sjukhus.