Thomas gick ner 35 kilo och blev symptomfri från sin diabetes
Thomas Andersson fick diagnosen typ 2-diabetes 1999, och fick ta insulin och metformin. Efter att ha lagt om sina kostvanor blev han helt medicinfri. Genom ändring av kost och mer träning fick han bättre blodsockervärde och mår toppenbra i dag.
- Jag har inte ätit godis, chips och kakor på sju och ett halvt år och dricker aldrig läsk, säger Thomas.
När Thomas Andersson var 40 år och befann sig på bilresa till Småland med familjen anade han att något inte stod rätt till. Han drack då en och en halv liter vätska vid flera stopp under vägen och insåg att något var fel. När han kom hem till sin pappa, som hade diabetes typ 2, kunde han låna hans blodsockermätare och kolla sitt blodsocker. Hans blodsockervärde visade då på 18,5, vilket var alldeles för högt. Han hade då under 10 års tid gått upp mycket i vikt och hade en övervikt på cirka 35 kilo. Dietisten hade rekommenderat honom att äta enligt tallriksmodellen, men han hade en svaghet för snabba kolhydrater, som istället kunde ta överhand på hans tallrik.
- Jag triggar ytterligare hunger om jag äter kolhydrater. Jag ville bara ha mer kolhydrater, fortsätter Thomas.
År 2012 läste hans fru en artikel i Expressen om en kvinna som hade gått ner i vikt och blivit symptomfri från sin typ 2-diabetes på grund av ändrad kost. Så självklart var han öppen för att ändra sin kost om han dessutom kunde gå ner i vikt.
- Efter första dagen tog jag 24 insulinenheter och vaknade med 4,2 i blodsockervärde på morgonen. Jag halverade då dosen till 12 nästkommande dag och vaknade nästa morgon med 3,1, vilket var alldeles för lågt, och slutade med insulin.
Han fick genom ändring av sin kost bättre blodsockervärde och gick även ner i vikt, från 115 kilo till i dag cirka 80. Tre månader senare, efter att han ändrat sin kost, kunde han även sluta med metformin, statiner och blodtryckssänkande. Han var helt medicinfri.
Diabetes i släkten
Trots att hans pappa, som fick sin diagnos typ 2-diabetes, vid 57 års ålder och hans pappas bror samt hans farmor hade fått diagnosen reagerade han inte. Han reagerade inte heller på att hans mamma hade fått graviditetsdiabetes vid sitt första barn, som sen gick tillbaka, men kom tillbaka tillsammans med hennes demens. Så i sviterna av kombinationen diabetes typ 2 och demens gick hans mamma bort vid 75 års ålder och hans farmor avled endast 63 år gammal av sviterna från sin diabetes.
Under 1999-2012 hade Tomas varit på olika behandlingar och försökt med olika läkemedel samt bantningspiller för att gå ner i vikt, vilket fungerade för stunden, men inte i långa loppet.
- Jag gjorde en kemisk jo-jo-bantning, förklarar Thomas.
Så efter 2012, då hans fru ville att han skulle testa LCHF har han mått bra, och gått ner till trivselvikt.
- Jag äter även LCHF i dag, men är inte alls lika strikt. Jag har även lagt till en fastaperiod. Antingen så fastar jag 16:8 eller så kör jag 5:2-metoden. Det har i alla fall funkat i sju år nu.
Trots att han är symptomfri från sin diabetes så mäter han ändå sitt blodsocker varje dag och går fortfarande på läkarkontroll en gång om året.
Oftast två mål mat om dagen
När det gäller kosten så äter han för det mesta två mål om dagen, då det ofta blir lunch och middag. Till lunch kan det ofta bli en buffélunch med hans arbetskollegor där han väljer mycket grönsaker samt kött eller fisk. Till middag blir det oftast kött, fisk eller fågel med grönsaker till. Han äter aldrig vanlig pasta, men ibland kan det bli bönpasta eller nedkyld potatis. Han har märkt att det även är skillnad på vilken potatis som han väljer. Tar han en mjölig potatis går blodsockervärdet upp mer än på en hård potatis.
- Det är viktigt att mäta sitt blodsocker ofta för att lära sig hur kroppen reagerar blodsockermässigt när man äter, poängterar Thomas.
Vissa dagar kan han äta frukost, då det oftast blir ägg och bacon med en klick majonnäs och lite surkål till. Men han äter aldrig mellanmål och aldrig heller chips, godis, bröd, kakor eller färdigrätter som ska stoppas in i mikro och dricker inte läsk. Istället har han ofta äppelcidervinäger i sin måltidsdryck och dricker han vin så blir det viner som har under tre gram socker.
Träningen är också en viktig del i Tomas liv, där han tränar tre till fem dagar i veckan på gym.
- Träningen är en stor del i mitt liv där musklerna förbränner kolhydrater på ett effektivt sätt. Till slut blir man beroende.
I dag mår han toppenbra och hoppas att det håller i sig och att han slipper ta medicin i framtiden.
- Nu har jag nästan glömt hur det var. Förr kunde jag sitta och svettas efter en måltid, nu svettas jag bara på gymmet. Min mage fungerar också bättre och jag är mindre trött, avslutar Thomas.
Thomas tips till andra typ 2-diabetiker:
- Undvik snabba kolhydrater
- Ät mer fett
- Ät max tre mål om dagen, gärna bara två
- Testa att fasta, typ 5:2 eller 16:8
- Träning är en viktig del, träna kontinuerligt
- Lägg till resistent stärkelse (som t ex bönor)
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat
Vad ska man äta när man har diabetes typ 2? Det finns så klart olika kostråd för olika individer, som Medelhavskost, LCHF, paleolitisk kost, 5:2, 16:8 och 8/800. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill att du ska ha ett så bra liv som möjligt och välja den kost som passar och fungerar bäst för just dig. Rådfråga alltid din vårdcentral vilken diet som är bäst för dig.