Publicerat 14 juni 2019

Sommarvärmen kan vara farlig för alla – särskilt för äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning men även för små barn, gravida och personer som tar medicin. 

- Skydda ditt insulin, det tål inte solljus och max 25-30 grader. Förvara gärna insulinet i en Termos som du först kylt ned med is. Kylfodral finns att köpa från Romalore.

- Lämna inte insulin kvar i buss/bil där kan det lätt bli över 50 grader varmt.

- Flyger ni ta med allt insulin i handbagaget eftersom det kan frysa i lastrummet. Det är rekommenderat att ha med ett intyg från läkaren angående sin diabetes och läkemedel vid utlandsresor.

- Ofta får man minska insulindoserna på sommaren på grund av att insulinkänsligheten ökar.

- Ha alltid Dextrosol med eller Glukojuice (motsvarar 5 dextrosol) med dig.

- Har du besvär med nedsatt blodcirkulation eller Neuropati, använd gärna strumpor och skor samt undvik att gå barfota.

- Ha koll på dina fötter. Undersök dina fötter dagligen, ett tips är att använda en spegel.

- Ordna svalkande åtgärder. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ eller ett svalt fotbad och skölja handlederna i kallt vatten.  Löst sittande kläder av naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.

SKAVSÅR:

- Peta inte hål på blåsan eftersom den skyddar den nya huden som håller på att bildas.

- Håll såret rent, tvätta med tvål och vatten. Köp skavsårsplåster för att skydda såret.

- Under läkning: Använd gärna filtringar runt såret för att skydda mot tryck, finns på Apoteket. Kontakta VC om det inte blir bättre på en vecka om du har Diabetes.

SKÄRSÅR: Små skärsår som är mindre än någon centimeter kan du ta hand om själv. Tvätta och sätt på plåster eller sårtejp (små smala remsor) som du sätter över sårglipan. Om såret är större än några centimeter kan det eventuellt behövas sys, uppsök läkare omgående då såret behöver sys inom de närmaste 12 timmarna.

SÅR OCH STELKRAMP:

Du kan ha smittats om du fått in jord i ett sår, skurit dig på en smutsig kniv, trampat på en smutsig spik eller blivit biten av ett djur t.ex hund och katt. Är du osäker på ditt vaccinationsskydd kontakta VC.

Har det gått mer än 20 år sedan din fjärde vaccination mot stelkramp kan du eventuellt behöva ta en ny spruta.

MAGSJUKA:

De flesta som får magsjuka kan klara av sjukdomen hemma. Men det finns några saker som är viktiga att tänka på. Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Ta gärna vätskeersättning, det finns på Apoteket eller så kan du göra en egen. Se nedan:

Egen vätskeersättning:

1 liter vatten (koka vattnet om du är osäker på kvalitén)
6 teskedar socker
½ tesked salt (ej örtsalt)
2 teskedar juice eller saft (för eventuell smaksättning)

Blanda allt (Om du är utomlands koka gärna vattnet först).

Trevlig sommar!, DWS sköterska Yvonne Liss.

Råd från diabetessköterskan Yvonne och 1177 Vårdguiden