Tomas Ahlbeck vill lära oss mer om diabetes
Tomas Ahlbeck har levt med diabetes typ 2 i drygt fyra år och har levt nära sjukdomen under många år med släktingar som haft både diabetes typ 1 och typ 2. Så när han fick diagnosen diabetes typ 2 så blev han inte förvånad. Som stand-upare vill han nu sätta upp en diabetesshow och informera andra om sjukdomen samt hålla föreläsningar om hur det är att vara anhörig till en som har diabetes.
Stand-uparen Tomas Ahlbeck fick diagnosen diabetes typ 2 för drygt fyra år sedan och vill nu föreläsa om sjukdomen och hur det är att vara en del av en familj med diabetes. I och med att diabetes fanns sedan länge i hans släkt så blev han inte förvånad när han fick diagnosen. Han hade ju även levt nära sjukdomen i och med att hans dotter fick sin diagnos diabetes typ 1 när hon var tre år. Så diabetes har inte var något främmande för honom.
När hans dotter fick diagnosen diabetes typ 1 kommer han ihåg att de inte tog något blodsockerprov på henne när hon var inne på vårdcentralen, utan först trodde de att hon hade fått influensa. Det var inte förrän sköterskan tyckte att hon luktade ammoniak ur munnen som de åkte in akut till Kalmar sjukhus. Och mycket riktigt, hon hade diabetes typ 1, som hon troligtvis hade haft hela den hösten.
- Nu hade hon tur, för det är ju faktiskt en dödlig sjukdom precis som cancer, och det har folk svårt att förstå. Cancer kan ju till och med botas ibland, men inte diabetes typ 1, säger Tomas.
Tomas tycker också att typ 1 diabetiker borde få mer stöd av forskningen och vården.
- Jag hoppas att forskningen leder så långt att du i framtiden kan ta insulin i en kapsel, som man kan ta istället för sprutor, tillägger Tomas.
Genom åren har han sett att hans vänner och kollegor även har dålig kunskap om sjukdomen där de tror att bara man slutar äta bullar och börjar röra på sig så blir man frisk. Men riktigt så enkelt är det inte alla gånger. Det finns i dag en stor okunskap om både diabetes typ 1 och typ 2 som Tomas vill lära ut genom att hålla föreläsningar och under nästa år även sätta upp en show om sjukdomen.
När någon i familjen får diabetes så drabbar det ju faktiskt hela familjen, vilket ofta kan vara svårt att förstå, menar Tomas.
- Det blir ju en förändring av livsstil för hela familjen, men samtidigt är det ju inget problem om man accepterar det hela och inte blundar för det.
Äter gärna nyckelhålsmärkt
När Tomas var på rutinkontroll på vårdcentralen för fyra år sedan hade han 8,2 i blodsocker, och blev hänvisad av vården att komma tillbaka om ett halvår. Men han stod på sig och mer eller mindre tvingade till sig sin diagnos diabetes typ 2. Han tror att han har haft sjukdomen mycket längre än fyra år och att orsaken till att sjukdomen bröt ut var hans stressrelaterade jobb där han kände att han var på väg att bränna ut sig samt att han slarvade med maten. Han var då överviktig och sa då upp sig från sitt jobb.
- Jag hade inte råd att inte sätta mig själv i första rummet och skulle fått en hjärtinfarkt om jag hade varit kvar. Är jobbet så viktigt att det är värt att dö i en hiss?, fortsätter Tomas.
I dag lever han ett lugnare och mer harmoniskt liv och tänker mer på sin hälsa och har gått ner nio kilo i vikt. När han vaknar med ett blodsocker på 7,2 ställer han sig frågan ”Vad har jag gjort nu?” Diabetes är ett heltidsjobb, men än så länge tar han bara Metformin och sticker sig i fingret en gång i veckan för att kolla sitt blodsockervärde.
-. Både min farmor och pappa tog sprutor, så jag hamnar väl där också så småningom.
Gällande maten så äter familjen samma kost och gärna nyckelhålsmärkt.
- Det här är en sak för hela familjen och behöver inte bli besvärligt när man väljer rätt mat. Godis, snacks gick bort direkt när dottern fick diabetes och vi äter bara vanlig pasta ibland. Vitt bröd och redda såser är sällsynt på matbordet.
På menyn står det ofta nyckelhålsmärkta och mager falukorv och egengjorda köttbullar och han är väldigt noga att läsa på etiketten på produkterna han handlar vad de innehåller samt hur mycket kolhydrater och fibrer de innehåller. De äter ingen direkt diabetesanpassad kost och väljer gärna tallriksmodellen. Han menar även att livsmedelsbutikerna bör ta ett större ansvar och till exempel inte plocka bort sockerfria varor.
Under åren har Tomas funnits vid sin dotters sida och undervisat personalen på dagis och skola om sjukdomen samt hur de skulle göra om hon fick för lågt eller för högt blodsocker. I dag är dottern 26 och lever med Libre-sensor och pump.
- Det är viktigt när en familj får diabetes typ 1 att man är överens om ett schema, så att inte bara är den ena föräldern får ta hela ansvaret. För det drabbar ju inte bara en individ, utan hela familjen. Till exempel, när du har en trasig bil, då skaffar du verktygen för att laga den. Samma gäller vid diabetes, vad behöver vi för verktyg för att det ska fungera?
Stand-upen ligger honom varmt om hjärtat
Som kommunikatör på olika företag genom åren, bland annat som pressekreterare i Riksdagen och kommunikatör på KI, har han samtidigt haft en del uppträdanden som stand-upare, som ligger honom varmt om hjärtat. Hans karriär började med att han hjälpte en brittisk komiker, Paul Foot, med hans hemsida för ett antal år sedan.
De började maila skämt fram och tillbaka som blev ett diskussionsforum på Paul’s hemsida. En dag sa Paul till honom: ”du förstår inte hur rolig du är, du måste upp på scenen. Våga ge stand-upen en chans”. Vilket blev uppstarten till hans karriär för nio år sedan som stand-upare. Med förebilder som Jo Brand, Jack Dee, Ross Noble och Greg Giraldo har han under åren jobbat en hel del utomlands, bland annat i Edinburgh, Brighton, Berlin, Plymouth och London samt har en stående inbjudan till Canada.
Han skämtar gärna om döden med en mörk och absurd humor, vilket hans kollegor i England uppskattar.
- Jag vill göra något annat, en samhällssatir. Och samtidigt säger mina kollegor, ”med din humor så förstår alla att du ljuger, och ändå känns det trovärdigt. Bra gjort!”. Men samtidigt är det ju så här, det bygger på en del av vår verklighet, förklarar Tomas.
Just nu håller han även på att skriva en ny föreställning som beräknar komma upp i februari samt planerar en föreläsningstour i skolor om diabetes till våren. Han menar att diabetes ska vara så ickedramatisk som möjligt, att sjukdomen inte är unik i sig, men att det är viktigt att lyssna på sin kropp.
- Vad kan jag göra för att minska risken för att få hjärt-kärlsjukdom eller diabetes? Våga tacka nej till jobb som inte är bra för dig.
Tomas inser att hans diagnos har räddat honom, trots att det låter konstigt.
- Hade jag fått diagnosen vid 20 hade det varit svårare. Men att få den i min ålder är det bästa som hänt mig, konstigt nog. Sjukdomen har lärt mig dra i bromsar och gjort att jag har vågat tacka nej till saker. Hade jag inte fått diagnosen så hade jag fortsatt levt som vanligt. Sjukdomen förändrade min livssituation. Det behöver inte vara en kris utan man kan se det som en möjlighet att förbättra sitt liv, avslutar Tomas.
Tomas tips till andra diabetiker:
- Acceptera som det är, att du har diabetes
- Ta in hela familjen vid typ 1 så att alla är delaktiga
- Det behöver inte påverka familjelivet så mycket som man tror
- Hela familjen måste ta ett gemensamt ansvar så länge barnet är barn
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat